NAJGORI SCENARIO: Ako se širenje korone ubrza, uvode se vanredne mere
Foto: Ana Paunković

JOŠ UVEK SVE ZAVISI OD NAS

NAJGORI SCENARIO: Ako se širenje korone ubrza, uvode se vanredne mere

Društvo -

Ako se širenje koronavirusa ubrza, nikakve rezerve koje stavimo na raspolaganje neće moći da preteknu brzinu kojom se javljaju novooboleli. Još uvek sve zavisi od nas, a ukoliko prokockamo to što od nas zavisi, očekuje nas najgori scenario, dramatično je upozorenje dr Srđe Jankovića, imunologa i člana kriznog štaba. Ni on, ni njegov kolega Predrag Kon juče nisu isključili mogućnost ponovnog uvođenja vanrednih mera.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, slaže se s kolegama, ali kaže za Kurir da će uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa, ipak, biti poslednja mera.

- Razlog tome je očuvanja privrede. Pokušaće se da se poštuju već donete mere. Ako se budu poštovale, mislim da ćemo moći da prođemo bez vanrednog stanja. Potrebno je da se rigorozno poštuju mere i da budu isti takvi kontrola i kažnjavanje - poručuje Ranković za Kurir.

Borba za opstanak

U ovom trenutku u Beogradu nema nijednog slobodnog kreveta za zaražene, a u Srbiji nijednog mesta gde se ne povećava broj obolelih od korone.

Epidemiološka situacija u Srbiji veoma je ozbiljna, bez preke potrebe neće biti predlagane restiktivnije mere, ali u ovom trenutku ni to nije isključeno, jer se radi o borbi za opstanak, izjavio je juče Janković. On dodaje da je virus očigledno veoma sposoban da preživi, što su članovi kriznog štaba znali, ali su računali da će biti neznatno oslabljen.

- Mislili smo da će biti lakše da se epidemija suzbije ako sprovodimo sve preventivne mere. Međutim, to nije napravilo znatnu razliku - navodi Janković, koji je ocenio da su protesti „potencijalna epidemiološka bomba“, jer sva okupljanja bez maske i fizičke distance predstavljaju potencijalni rizik. Na pitanje da li je virus tri do devet puta zarazniji nego što je bio u prvom delu epidemije, taj imunolog kaže za TV Pink da „jeste moguće da je virus zarazniji, ali o tome nemamo čvrste dokaze“.

- Problem je što je virus već bio vrlo zarazan, pa je zato i napravio pandemiju. Virus je specifičan i po tome što kod pojedinaca pravi lakšu kliničku sliku, a kod nekih težu. Upravo ovo pogoduje tome da ga oni s lakšom kliničkom slikom lakše i šire - navodi Janković.

Epidemiolog Predrag Kon, takođe član kriznog štaba, rekao je juče da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.

- Nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon za TV Prva.

Gore nego u aprilu

Kon navodi da će stanje biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1.000 stanovnika, ocenivši da je u Beogradu gore nego što je bilo u aprilu.

- Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta superprenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj.

Kako Kon ocenjuje, ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz...

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba, prognozira da ćemo do kraja sledeće nedelje imati pik epidemije:

- Ako se ne preduzmu mere i ne pokaže solidarnost, imaćemo održavanje pika umesto blagog pada.

BRANKO RUŽIĆ POTVRDIO POZITIVAN SAM

l Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potvrdio je juče da je pozitivan na koronavirus.

- Testirao sam se kad sam osetio prve simptome i nakon konsultacija s lekarom da su mi pluća čista i da zasad imam blaže simptome, izolovao sam se i obavestio sve s kojima sam bio u neposrednom kontaktu u poslednje vreme. Dobro se osećam zasad i radiću od kuće - naveo je Ružić u saopštenju.

On je apelovao na građane da se ne opuštaju i da se maksimalno štite.

foto: Zorana Jevtić

DR PREDRAG KON REZULTATI TESTIRANJA ČEKAJU SE PET DANA

l Dr Predrag Kon je naveo da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije.

- Prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt bio blizak, kao i da ne morate nužno da se zarazite ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

foto: Beta / Milan Obradocvić

KBC „BEŽANIJSKA KOSA“ VIŠE OD 100 PREGLEDA ZA NOĆ

l Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković rekla je da je preksinoć bilo više od 100 pregleda u toj ustanovi.

- Svi pacijenti su pokriveni terapijski, a svaki deseti nalazi se na intenzivnoj nezi - rekla je Zdravkovićeva za RTS.

Ona je navela da se hospitalizuju pacijenti sa srednje teškim pneumonijama, a prosek godina pacijenta je 47. U ovoj kovid bolnici u svakom trenutku ima oko 300 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

O tome kakva su predviđanja stručnjaka o daljem toku epidemije, kakav se efekat vanrednih mera očekuje, i kako možemo da prođemo bez uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa, čitajte u štampanom izdanju Kurira.

foto: Kurir

DANAS NE PROPUSTITE POKLON! Svaki čitalac Kurira dobiće KAŠIKU ZA SOSEVE

Kurir je spremio još jedan fenomenalan poklon za sve čitaoce. Danas ćete uz dnevne novine dobiti na poklon KAŠIKU ZA SOSEVE! Napravljena je od kvalitetnog i izdržljivog materijala, koji ne rđa. Srebne je boje, pa će se lako uklopiti uz vaš postojeći servis za ručavanje. Idealna je za sipanje svih vrsta soseva. Potražite vaš primerak Kurira na svim prodajnim mestima.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Radmila Briza)/ Foto: Zorana Jevtić, Beta/ Milan Obradović

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track