Najnovije vesti

MASKE ĆE BITI OBAVEZNE U CELOJ ZEMLJI! Brnabić: Ovo je moj predlog, sutra konačna odluka!
Foto: Kurir Printscreen

konferencija u palati pravde

MASKE ĆE BITI OBAVEZNE U CELOJ ZEMLJI! Brnabić: Ovo je moj predlog, sutra konačna odluka!

Društvo

Na samom početku konferencije, prisutnima se obratila premijerka Ana Brnabić.

Ona je još jednom apelovala na građane da poštuju sve epidemiološke mere.

Navela je da će od danas u 15 sati, pre svega, struka ponovo govoriti o dnevnim trendovima, kao i da se nada da će to ponovo, kao u martu i aprilu, biti način da se komunicira sa javnošću, kako bi svi uvek imali informacije, ali i kako bi se ponovo apelovalo koliko je borba protiv korone teška, a virus opasan.

foto: Kurir Printscreen

- Koliku opasnost predstavlja za zdravstveni sistem i zdravstvene radnike, da dnevno ponovo imamo apele da se građani maksimalno pridržvajau svih preventivnih mera, da nose maske, drže distancu, često peru ruke. I da ponovo, kao krajem aprila i početkom maja, proglasimo, makar trenutnu, pobedu nad koronom, rekla je Brnabić.

Najgori dan po broju pacijenata na respiratorima

- Svakodnevno ćemo apelovati o tome koliko je ova borba teška, i da svakog dana u 15 časova imamo apele u vezi sa preventivnim merama, kako bi makar trenutno pobedili korona virus. 

Testirano je 6915, 279 pozitivnih, i čak 12 preminulih, usled posledica komplikacija izazvanih virusima. 154 su na respiratoru, rekla je premijerka u obraćanju.

MASKE ĆE BITI OBAVEZNE U CELOJ ZEMLJI

Ana Brnabić: Predložiću da one moraju da se nose u svim zatvorenim prostorima

- Sutra će biti još jedno zasedanje Kriznog štaba i zatražiću obavezno nošenje maski u celoj Srbiji, ali sve zavisi od podrške struke, rekla je Brnabićeva.

- Još jednom apelujem na sve građane, da se maksimalno uozbiljimo, da je ovo zajednička borba, poštujte mere i preklinjem vas, budite maksimalno disciplinovina, nosite maske non stop i molba da se ljudi ne okupljaju, zato što je to najneodgovornije ponašanje i atak na javno zdravlje u ovom trenutku.

- Sve političke razlike, sve može da sačeka, i još jednom vas molim, poštujte mere prevencije. Mi imamo ogroman broj testiranih, i to nije problem, jer imamo zaliha, država je spremna, ali to ne pomaže ako ne postoji individualna odgovornost. Postojalo je zabušenje sa rezultatima, ali to je zbog prebukiranosti i to je sledeća tačka kojom ćemo se pozabaviti. Nije razlog za preterani optimizam, ali mere daju optimizam, rekla je na kraju svog izlaganja premijerka Srbije Ana Brnabić.

U kovid bolnice širom Srbije danas je raspoređeno dodatnih 49 resiratora, kaže premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da je u OB Valjevo upućeno sedam kliničkih respiratora, Smederevska Palanka dobila je tri respiratora, Požareva pet, , ZC Užice dva, Paraćin pet, Zvezdara dva, KCV 25 respiratora.

- To pokazuje koliko je ozbiljna borba i koliko je teška bolest, rekla je Brnabić.

Dr Goran Stevanović: Velika prebukiranost bolničkih kreveta - zdravstvo uspešno manevriše

foto: Kurir Printscreen

Ukazao je da zabrinjava što ima velika prisutnost ozbiljne slike oboljenja, što zahteva hospitalizaciju, i dovodi do opterećenja zdravstveno sistema.

- Postoji trend smanjivanja broja pozitivnih, ali situacija je i dalje kritična. Bolnice su prebukirane, rekao je dr Goran Stefanović, direktor Klinike za infektivne bolesti KCS.

- I dalje imamo ozbiljne kliničke slike pogotovu kod mladih osoba, i još jednom apelujem na poštovanje uvedenih mera. Očekuje se obezbeđivanje još kreveta za nove kapacitete, ali na žalost kako stvari stoje, to će biti neophodno.

Rekao je da kliničari ističu, bez obzira na sve natpise u domaćim i stranim medijima, da u ovom trenutku ne postoji lek niti vakcina koji pouzdano leče ili štite od kovida.

- Jedino što u ovom momentu može da nas donekle zaštiti jeste poštovanje mera i apelujem još jednom na sve građane da se toga pridržavaju i da zajedno pomognemo zdravstvenom sistemu da pobedi!

Podsetio je da je prosečno vreme hospitalizacije i dalje više od dve nedelje.

- Za sada zdravstveni sistem, uz uspešno manevrisanje sa kadrom i slobodnim mestima, uspeva da zadovolji potrebe za bolničkim lečenjem. Najveći broj hospitalizovanih je na teritorji grada Beograda, ukazao je Stevanović.

Zahvalio se kolegama iz opštih bolnica u Pančevu, Smederevu, Požarevcu koji prihvataju pacijente iz Beograda.

 Dr Srđa Janković - mere su NA PRVOM MESTU!

foto: Kurir Printscreen

Epidemiolog Srđa Janković kazao je da je situacija takva da treba sprovesti mere, da se izbegnu okupljanja, nose maske, poveća higijena ruku i sprovode dezinfekcije.

- Od toga kako ćemo kolektivno sprovesti zavisi da li će se pogoršati situacija, da li ćemo imati ozbiljne posledice. Više puta virus je iznenadio lekare i moramo biti spremni na iznenađenja, kazao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...