KAKO JE BUKNULA ZARAZA U ŠAPCU! PA DA LI JE OVO MOGUĆE? Šapčanka: I moja ćerka je BILA TAMO, mislim da je bio 19. jun
Foto: EPA/Yonhap

Ovaj grad drži neslavan rekord u celoj Srbiji

KAKO JE BUKNULA ZARAZA U ŠAPCU! PA DA LI JE OVO MOGUĆE? Šapčanka: I moja ćerka je BILA TAMO, mislim da je bio 19. jun

Društvo -

Korona "divlja" u Šapcu, broj pozitivnih na ovaj virus premašio je 800, u kućnoj samoizolaciji nalazi se više od 1.000 ljudi, što je najviše u odnosu na sve ostale gradove u Srbiji, pa i Beograd, a zbog velikog broja inficiranih, šabačka bolnica ušla je u kovid sistem.

Ispred kovid ambulatne i dalje su ogromani redovi.

Svi su sa sličnim simptomima i u iščekivanju dijagnoze, jedni drugima prepričavaju tegobe i kroz šta prolaze. Sve priče uglavnom su slične. Jedino, nikome nije jasno kako je Šabac postao žarište korona virusa.

A sve je krenulo od 20. juna, kada je Zavod za javno zdravlje proglasio situaciju nestabilnom, a onda se korona plamen razbuktao u Šapcu.

- Dakle, od 20. do 30. juna imali smo 740 pacijenata koji su se javili u ovu ambulantu sa tegobama, a od 1. jula do juče, više od 1.500. Poseban skok smo imali 9. i 10. jula. Za ta dva dana 511 naših sugrađana je obratilo ovde da se pregleda – kaže dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić".

Sada je Šapcu inficirano više od 800 stotina, a u samoizolaciji 1.000 ljudi. Šabačka bolnica je u kovid sistemu, pa se iz sata u sat dovoze pacijenti za snimanje pluća, na osnovu čega se određuje dalja terapija.

foto: Printscreen Kurir TV

U ovoj ustanovi je smešteno 170 pacijenata sa srednjom i težom kliničkom slikom. Opreme ima dovoljno, a zdravstveni radnici danonoćno rade i pružaju pomoć pacijentima.

Najveća opasnost javni skupovi: Da li je sve počelo na koncertu?

Nekoliko dana uzastopno od ukupnog broja testiranih, 70 odsto je bilo pozitivno na korona virus, tako da je dnevni izveštaj obolelih bio kao tokom tri meseca zajedno.

- Nama je veći broj krenuo 20. juna. Do tada je bilo jedno ili dvoje inficiranih za nekoliko dana. Od tada na dnevnom nivou imamo pozitivne i taj broj se iz dana u dan uvećavao. Mi smo 20. juna uputili kriznom štabu mere koje treba da se poštuju, zatim ponovo 23. i 26. juna. Bilo je nekoliko velikih skupova i događaja u zavtorenom i na otvorenom, zatim mature, a sada je očigledno da se nije vodilo dovoljno računa – napominje epidemiolog Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje i upozorava građane da sve zavisi od našeg ponašanja.

Ona podseća da su se građani naglo opustili, ali, pre svega mladi jer je među inficiranim u prvom trenutku bilo najviše pripadnika mlađe generacije.

- Moja kćerka je bila na trgu kada je bio koncert. Mislim da je to bilo 19. juna i uveče. Ona se tamo inficirala i prenela meni. Uopšte nije bilo lako pregurati ovaj virus – priča Šapčanka koja želi da ostane anonimna.

Mnogi su, neshvatajući ozbiljnost, odlazili na posao, pa se korona proširila u nekoliko većih šabačkih kolektiva.

(Kurir.rs/Blic)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track