TEMPERATURA NIJE JEDINI ALARM DA DECA IMAJU KORONU: 2 tegobe jasno ukazuju da je DETE ZARAŽENO
Foto: Shutterstock, Pribntscreen

kakva je Veza između korone i Kavasaki sindroma

TEMPERATURA NIJE JEDINI ALARM DA DECA IMAJU KORONU: 2 tegobe jasno ukazuju da je DETE ZARAŽENO

Društvo -

- Pored simptoma koji se najčešće sreću kod odraslih kao što su povišena telesna temeperatura, kašalj, otežano disanje, deca mogu da imaju gastrointenstinalne tegobe kao što su povraćanje i proliv - kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić"

U ovom trenutku nijedno dete u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu nema dokazanu infekciju korona virusom. Do sada ih je bilo osmoro, ali nijedno od njih nije imalo tešku kliničku sliku odnosno značajno pogoršanje osnovne bolesti uslovljene prisustvom virusa, prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenik direktora ove zdravstve ustanove.

On podseća da je Insitutut kao tercijarna ustanova, određen za prijem samo najtežih bolesnika sa infekcijom Covid 19, kojima je potrebna mehanička potpora ventilacije i intenzivna nega.

foto: Pribntscreen

- Ostala deca kod kojih se otkrije prisustvo virusa upućuju se na dečije odeljenje u KBC "Dr Dragiša Mišović“. U Institutu su se do sad lečila deca uzrasta od jednog dana do 18 godina. Naime, primljeno je nekoliko novorođenčadi, koja su zahtevala neki oblik intenzivne nege i terapije, ali su ubrzo otpuštena kući odnosno, takođe, upućena na lečenje na dečije odeljenje u KBC "Dragiša Mišović“ - kaže sagovornik.

Veza između korone i Kavasaki sindroma

Prema njegovim rečima, deca sa dokazanom infekcijom SARS- CoV- 2 virusom, uglavnom su imala blažu formu bolesti, osim u nekoliko slučajeva kada se radilo o bolesnicima koji su već prethodno bili bolesni oboljenjima sa Covid-19 infekcijom.

Na pitanje kako mališani reaguju na terapiju, kaže da do sada nisu imali potrebu za primenom visoko „specifične“ terapije za Covid-19 infekciju, iako su im svi lekovi dostupni, i spremni su da ih primene po potrebi.

Iako je još u prvom piku iz sveta stigla vest da korona kod dece izaziva Kavasaki sindrom, prof. Vukomanović kaže da još sa sigurnošću ne može da se tvrdi da postoji veza između ove dve bolesti.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, inače, bila su dvojica dečaka, sa znacima Kavasakijeve bolesti, a koja su imala antitela na korona virus.

foto: Profimedia

- Dva dečaka, adolescenta uzrasta od 17 godina primljena su pre nekoliko meseci u Institut sa znacima upale i popuštanja srčanog mišića, kao i nekim elementima koji su mogli da ukažu na atipični Kavasaki sindrom, kao što su crvenilo, konjuktivna pojava ospe, proširenje koronarnih arterija. Kod oba dečaka dokazano je postojanje antitela protiv Corona-19 virusa. Uz primenjenu intenzivnu terapiju i negu u periodu od nekoliko nedelja došlo je do potpunog oporavka i izlečenja oba deteta.

- Odgovor na pitanje da li je Kavasakijeva bolest povezana sa Covid-19 virusom još nije dat, pa zato ni mi ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću da postoji uzročno posledična veza Kavasakijeve bolesti koja se pre svega javlja kod dece uzrasta od 2 do 3 godine sa Covid-19 virusom - objasnio je prof. dr Vukamonović.

Svaka temperatura nije COVID

On naglašava da pojava povišene telesne temperature kod dece ne treba da bude alarm kod roditelja da su deca inficirana Covid-19 virusom.

- Pored simptoma koji se najčešće sreću kod odraslih kao što su povišena telesna temeperatura, kašalj, otežano disanje, deca mogu da imaju gastrointenstinalne tegobe kao što su povraćanje i proliv. Veoma je važna epidemiološka anamneza, a to znači da li je u neposrednoj okolini deteta bilo obolelih od Covid-19 infekcije, i da li su deca mogla da budu neposredno izložena tom virusu. Deca svakako treba da se pregledaju u Domu zdravlja, ali nepotrebno je voditi ih na pregled pri svakom i kratkotrajnom skoku telesne temeprature, koji nije udružen sa poremećajem opšteg stanja deteta, gubitkom apetita, ili poremećajem raspoloženja i kada dete nema povišenu telesnu temepraturu - kaže prof. dr Vukomanović.

Dodaje da je Institut za majku i dete od početka proglašenja pandemije preduzeo sve obuhvatne mere, od ulazne kapije do svakog odeljenja ponaosob kako bi se sprečio nekontrolisan ulazak bolesnika sa simptomima korona, kao i horizontalno prenošenje infekcije među zdravstvenim radnicima i bolesnicima:

- U odnosu na tekući priliv bolesnika sumnjivih na infekciju Covid - 19, kao i preporuke Ministarstva zdravlja i državnih komisija, mere u Institutu se organizaciono i funkcionalno prilagođavaju postojećim okolnostima.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track