ALARMANTNO UPOZORENJE DOKTORA KONA: Beograd je potencijalna epidemiološka BOMBA, onda je BOLJE DA UVEDEMO POLICIJSKI ČAS
Foto: Printscreen

sve više zaraženih

ALARMANTNO UPOZORENJE DOKTORA KONA: Beograd je potencijalna epidemiološka BOMBA, onda je BOLJE DA UVEDEMO POLICIJSKI ČAS

Društvo -

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd "potencijalna epidemiološka bomba" jer je kako je naveo, samo 13. jula od nešto više od 900 sumnjivih slučajeva u glavnom gradu, čak 301 ili 32 odsto bilo pozitivnih.

Kon je kazao da poslednji podaci za celu Srbiju "možda" pokazuju da se došlo do nekog zaravnjenja epidemiološke krive, ali je i dodao da to u Beogradu nije slučaj.

"Imamo pogoršanje situacije u Beogradu pa se 13. jula javile 4.233 osobe sa simptomima vezanim za respiratorne infekcije, 2.863 su pregledane, nešto više od 900 je bilo sumnjivih a pozitivan 301 ili 32 odsto. Jasno je onda zašto je Beograd žarište", kazao je Kon za televiziju B92. Po njegovim rečima, virus je sada toliko prisutan da "za svakog kog vidimo možemo da pomislimo da je bio u kontaktu sa zaraženim".

"Barijere preventivne medicine su probijene i virus je ušao u narod, posebno u Beogradu. Svako oko nas može biti potencijalno zaražen, nošenjem maski ćemo pomoći i sebi i zdravstvenim radnicima", kazao je epidemiolog.

Po njegovim rečima, uvođenjem obaveznog nošenja maski sigurno će biti smanjeno prenošenje virusa, ali kako je rekao, ostaje pitanje kojom brzinom će to biti postignutio.

"Nošenjem maski zamenjujemo zabranu kretanja. Stavljanje maske svima u zatvorenom prostoru seče mogućnost prenošenja, na otvorenom se preporučuje rekao bih: snažno, starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, i obavezno pri čekanju u redu gde nema distance od 1,5 metara", rekao je Kon.

Dodao je da je neophodno shvatiti da će borba s epidemijom biti dugotrajna.

"Kada nosi jedan masku, a onaj ko je zaražen ne, ja sam zaštićen samo 30 odsto. Ako ja ne nosim, a zarazan nosi, ja sam zaštićen 95 odsto, a ako svi nosimo onda smo zaštićeni 99 odsto. Mi sada imamo toliko zastupljen virus mi možemo da pomislimo da je svako bio u kontaktu. On bi trebalo da bude u samoizolaciji. Ako ćemo svi da budemo u samoizolaciji, onda je bolje da uvedemo policijski čas", zaključio je on.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track