UŽIVO KORONA U SRBIJI: 311 NOVOZARAŽENIH, 8 preminulih, na respiratoru 146 pacijenata
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Shutterstock, Printscreen

pratite nove informacije iz minuta u minut

UŽIVO KORONA U SRBIJI: 311 NOVOZARAŽENIH, 8 preminulih, na respiratoru 146 pacijenata

Društvo -

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od kovida 19 preminulo još 8 pacijenata. Potvrđeno je 311 novih slučajeva zaraze korona virusom, na respratoru je 146 pacijenata.

foto: Printscreen

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 311 zaraženih virusom korona, a preminulo je još osam osoba, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je dodao da je u poslednjih 24 sata testirano 8.395 osoba. Hospitalizovano je 4.196 pacijenata, a na respiratorima je njih 146.

U poslednjih 24 sata preminulo je još osam osoba, ukupno 590. Lončar je istakao da je i dalje najviše zaraženih u Beogradu.

foto: AMG

18.55 - U Mačvanskom okrugu opet više od 50 pozitivnih

Posle nekoliko dana sa znacima smirivanja kada su novopozitivne osobe na kovid-19 bile iz po tek nekoliko mesta Mačvanskog okruga ponovo ih ima u svih osam lokalnih samouprava. Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Šapcu prvog avgusta potvrđeno je 55 pozitivnih uzoraka na koronavirus.

18.12 - U Zlatiborskom okrugu 39 novoobolelih

Od pristiglih rezultata testiranja prethodnih dana, u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još 39 obolelih od kovida-19, saopštio je danas užički Zavod za javno zdravlje. Užice beleži 12 novoobolelih, Kosjerić sedmoro, Požega šestoro, Prijepolje troje, Arilje, Bajina Bašta, Priboj, Sjenica i Čajetina po dvoje, a Nova Varoš jednog.

17.03 - Još jedna žrtva korone u Kraljevu

U poslednja 24 časa u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu preminuo je još jedan pacijent, saopštio je Krizni štab u tom gradu. Ukupno je u Kraljevu od početka epidemije, od posledica kovida 19, preminulo 30 osoba.

17.00 - U Čačku preminula tri pacijenta

U Čačku su u poslednja 24 sata od korona virusa preminula tri pacijenta, dva iz tog grada i jedan iz Ivanjice. Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 129 pacijenata.

15.20 - Ministarstvo rada: COVID kod 272 korisnika i 86 zaposlenih. U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo virusa COVID - 19 kod 272 korisnika i 86 zaposlenih zaključno sa današnjim danom, saopštiloje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako se navodi, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa dobrog su zdravstvenog stanja, uglavnom bez simptoma ili sa slabim simptomima. " Situacija u ustanovama je pod kontrolom, raspolažu sa dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa, funkcionišu bez nekih većih problema", saopštilo je Ministarstvo.

15.00 - U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 311 zaraženih virusom korona, a preminulo je još osam osoba, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je dodao da je u poslednjih 24 sata testirano 8.395 osoba.

Hospitalizovano je 4.196 pacijenata, a na respiratorima je njih 146. U poslednjih 24 sata preminulo je još osam osoba, ukupno 590. Lončar je istakao da je i dalje najviše zaraženih u Beogradu.

foto: Printscreen

14.20 - Vanredna situacija u Temerinu

U Opštini Temerin uvedena je vanredna situacija od subote, 1. avgusta, odlučeno je na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, objavljeno je na sajtu ove opštine.

Za sada nisu poznate mere koje će biti preduzete niti koliko je građana obolelo od virusa korona u ovoj opštini.

Više o tome klikom OVDE.

14.00 - Test na lični zahtev bez zakazivanja, rezultat taj dan

Na Insitutu "Torlak", jednoj od ustranova u kojoj se može obaviti test na korona virus na lični zahtev, građani bez zakazivanja svaki dan, osim nedelje, mogu da obave PCR test na kovid 19 na sopstveni zahtev.

"Nije potrebno zakazivanje, a rezultati se dobijaju istog dana", saopšteno je danas iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Dodaju da se u toj nacionalnoj ustanovi za prevenciju, lecenje i pracenje infektivnih bolesti svakog dana testira više stotina građana, koji moda se testiraju svaki dan od 8 do 15 sati, osim nedeljom.

foto: Shutterstock

12.30 - Haos u niškoj kovid bolnici: Pacijent štakom tukao medicinsku sestru

S.K. (82) istukao je medicinsku sestru N.O. (32) u Kovid bolnici na Klinici za rehabilitaciju niškog Kliničkog centra jer ga je sprečila da svojevoljno napusti ovu zdravstvenu ustanovu, a zatim pretio da će skočiti kroz prozor. Težak incident se dogodio 30. jula oko 18 sati kada je starac zatražio da bude pušten iz bolnice.

- Čim mu je okrenula leđa, pacijent je zgrabio štaku i svom snagom je udario, jednom po glavi, a drugi put po rebrima.

Više o tome klikom OVDE.

11.20 - KiM: Još 19 novih slučajeva

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 19 novoobolelih od kovida 19, na osnovu pregledanih 60 sumnjivih uzoraka, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. Među novoinficiranima 14 je sa severa, a petoro iz sredina južno od Kosovske Mitrovice. Iz Kosovske Mitrovice petoro, Leposavića četiri, Zvečana tri, Zubinog Potoka, Štrpca i Gnjilana po dva i jedna osoba je iz Prilužja.

11.00 - Vranje: Situacija se smiruje

Prema jutrošnjim podacima iz gradskog štaba za vanredne situacije, u četiri kovid bolnice u Vranju na lečenju je ukupno 115 pacijenata. Od tog broja pozitivna su 33, bronhopneumonija ima 113, a bilo je devet novih prijema. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutno je 100 slobodnih postelja. Na kućno lečenje otpušteno je 11 pacijenta, dok su dva transportovana u Klinički centar Niš.

09.24 - Dr Kon: Podaci ohrabruju ali oprez treba da bude "majka mudrosti"

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je, iako podaci ohrabruju, potreban dalji oprez. Istakao je da je situacija u Beogradu nesigurna, jer je malo potrebno da opet dođe do velikog pogoršanja.

09.10 - Hrvatska produžila zabranu za turiste iz Srbije

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je juče da je zabrana prelaska granice iz trećih država, uključujući Srbiju, produžena.

- Produžili smo mere zabrane prelaska granice prema trećim državama. Ta odluka je isticala, a sada je produžena - rekao je Božinović na komemoraciji braniteljima u Dalju iz 1991. godine.

09.00 - Kon: Maske jesu dovoljna mera, ali opadanje broja obolelih će trajati duže

Situacija sa virusom korona daleko je od povoljne, ali da treba biti realan, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, uz opasku da novi virus definitivno nije sezonski.

Takođe, kako dodaje, polazak dece u školu je veoma bitan momenat.

- Uspeli smo da zaravnimo krivu merama kojima raspolažemo. Ono što treba da naglasimo je da se prvi put sprovode ovakve mere, samo u vidu zaštitnih maski. Maske jesu dovoljna mera, ali opadanje broja obolelih ide polako i to će trajati duže nego u prvom udaru. Stalno ćemo imati ovakve situacije, da broj obolelih opada, ali sve zavisi od ponašanja građana - rekao je Kon.

08.09 - Juče počela izgradnja nove kovid bolnice u Batajnici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče početku izgradnje nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija".

Kako je rekao, osim što će biti kovid bolnica, u njoj će biti i porođajne sale, angio sala, 250 jedinica intenzivne nege i 800 jedinica poluintenzivne nege.

Rečeno je i da će bolnica biti završena do 1. decembra, a tri firme će biti angažovane na izgradnji.

- Biće opremljena najmodernijom, uglavnom nemačkom opremom - rekao je Vučić, koji je naveo da će objekat imati 18.000 kvadrata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track