Najnovije vesti

MUKE PENZIONERA: Ne mogu da odbiju moratorijum, već moraju SAMI DA UPLAĆUJU RATE U BANCI!
Foto: Tamara Trajković

Muke

MUKE PENZIONERA: Ne mogu da odbiju moratorijum, već moraju SAMI DA UPLAĆUJU RATE U BANCI!

Društvo

Fond PIO obustavio administrativne zabrane na kredite, pa najstariji moraju u redove ako neće odlaganje i uvećanje rata

Iako bi mogućnost da odbiju novi dvomesečni moratorijum na otplatu kredita i nastave sa redovnim izmirivanjem svojih obaveza trebalo da imaju svi dužnici, to sa penzionerima nije slučaj.

U njihovo ime odluku o zastoju otplate rata kredita doneo je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) i listom za sve potvrdio tu opciju. A ako žele da odbiju moratorijum, moraju sami direktno da uplaćuju rate.

Može i elektronski

U to se lično uverila Marina S. (prezime poznato redakciji) kada je pokušala da obavesti banku da ne želi moratorijum.

- Imam keš kredit, za koji mi rate nisu velike, i želim to da što pre otplatim. Prvi moratorijum mi je nekako izmakao, nisam se snašla da ga stopiram i već mi je stiglo obaveštenje da su mi preostale rate uvećane. Ne mnogo, ali ipak uvećane. I sad sam čvrsto rešila da neću moratorijum. Međutim, u banci su rekli da da mi se moratorijum automatski uvodi po odluci Fonda PIO jer sam penzioner - priča nam sagovornica.

foto: Profimedia

U banci su joj, kako nam kaže, kazali i da je opcija da ide sama tamo, pa uplati taj iznos rate ili da to učini elektronski na njenu partiju kredita.

Strah od korone

- Elektronsko bankarstvo nemam i ne umem s tim da baratam. Pokušala sam juče da odem u banku i, kad sam videla koliki je red, vratila sam se jer ne smem da stojim među toliko ljudi, bojim se korone - zaključuje Marina.

Da je penzionerima listom uveden moratorijum automatski, potvrdili su nam i u Fondu PIO:

- U skladu sa odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije, fond je počev od isplate penzija za jul 2020. privremeno obustavio sprovođenje administrativnih zabrana na penzije korisnika po osnovu kredita kod banaka. Moratorijum će Fond PIO primeniti na sve kredite kod banaka koji dospevaju počev od 1. avgusta do 30. septembra 2020, a primenjuje se na isplatu penzija za jul i avgust.

Dalju obustavu od penzija po osnovu kreditanastaviće počev od isplate penzije za septembar:

- Korisnik penzije koji u dogovoru sa bankom odbije moratorijum, način uplate dospele rate za jul i avgust dogovara sa bankom i uplatu vrši u banci.

NARODNA BANKA SRBIJE

Dogovor s bankom

U NBS kažu za Kurir da su penzionerima po pitanju odbijanja moratorijuma omogućena ista prava kao i svim drugim dužnicima: „Dužnik koji u dogovoru s bankom odbije moratorijum, način uplate dospele rate kredita za jul i avgust dogovara u direktnoj komunikaciji sa bankom i uplatu rate vrši u banci“.

Kurir.rs/ Ivana Žigić  Foto: Tamara Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...