NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Još 299 novozaraženih, 7 preminulo! Sve manje pacijenata na respiratorima
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Shutterstock, Covid19.rs Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Još 299 novozaraženih, 7 preminulo! Sve manje pacijenata na respiratorima

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 10.033 osobe, njih 299 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 7 pacijenata.

foto: AMG

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima nalazi se 120 pacijenata.

foto: Covid19.rs Printscreen

17.50 - U Lučanima još na snazi vanredna situacija

Opština Lučani na današnji dan ima 31 zaraženog od kovida-19, jer se 15 njih oporavilo, izjavio je danas zamenik predsednika opštine Miloš Jovičić.

Šestoro pacijenata nalazi na bolničkom lečenju, kao i da se vanredna situacija koja je na snazi od 6. jula, još uvek neće ukinuti sve dok se, kako kaže, stanje na nivou države i u okolnim opštinama ne poboljša. Od početka epidemije Lučani imaju 46 zaraženih, a preminuo je jedan pacijent.

14.37 - U Ljigu moguće ukidanje vanredne situacije

U opštini Ljig, u kojoj je na snazi vanredna situacija zbog širenja virusa korona i stanje se stabilizuje, rekao je danas predsednik opštine Dragan Lazarević. On je rekao da postoje naznake da se može ukinuti za desetak dana, te da se čeka da se "veže" pet, šest dana bez novog novoobolelog.

14.28 - U Zlatiborskom okrugu još 24 pozitivno

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice u Zlatiborskom okrugu još 24 osobe pozitivne su na kovid 19, što je ukupno 2.266 od početka epidemije. Najviše novoobolelih je u Užicu 7,odnosno 769 od početka epidemije zatim u Požegi 6 ,ukupno 292 a najmanje u Kosjeriću 1, ukupno 58.

14.10 - U Braničevu 11 novozaraženih, u Podunavlju 21

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Podunavskom okrugu registrovan je 21 novozaraženi, dok je ukupan broj pozitivnih na koronavirus u Braničevskom okrugu veći za 11.

13.40 - U lozničkom trijažnom centru manje pregleda i upala pluća

Utisak je da se letnji udar kovida-19 postepeno smiruje. U Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’ tokom jučerašnjeg dana pregledano je 79 pacijenata sa akutnim respiratornim tegobama, a njih šest upućeno je infektologu. Od toga je bilo 20 prvih pregleda i dijagnostikovano osam novih pneumonija, dok su ostalo bili kontrolni. Urađeno je 66 sanimanja pluća i 72 laboratorijske analize, manje nego prethodnih dana. Tokom jučerašnjeg dana u Opštoj bolnici Loznica, hospitalizovano je pet novih pacijenta, a toliko je i otpušteno na kućno lečenje i oporavak. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu juče je u Mačvanskom okrugu, kao i dan pre, potvrđen 31 pozitivan uzorak na kovid-19. U Loznici 13, Šapcu devet, Malom Zvorniku četiri, po dva u Krupnju i Koceljevi i jedan u Bogatiću. Od početka pandemije u okrugu je ukupno registrovano 3.007 pozitivnih, najviše u Šapcu 1.905, Loznici 608, Bogatiću 154, Koceljevi 96, Vladimircima 72, Malom Zvorniku 58 i po 57 u Ljuboviji i Krupnju. Trenutno je 1.407 obolellih, 229 manje nego prethodnog dana. (T.Ilić)

foto: T. Ilić

13.28 - Tiodorović: U naredna 3 dana odluka o školskoj godini

U naredna dva do tri dana biće doneta odluka o tome kako će biti održavana nastava u narednoj školskoj godini, rekao je u Vranju epidemiolog profesor dr Branislav Tiodorović. On je istakao da će to biti zajednička odluka koju će doneti Republički krizni štab, obrazovni sistem i epidemiolozi.

12.36 - Kraljevo: 18 novozaraženih, jedna osoba preminula

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo u tom gradu je od 74 uzorka 18 pozitivno na virus korona, a još jedan pacijent kod kojeg je bio potvrđen virus Covid 19 je preminuo. U gradu na Ibru ukupno je od početka epidemije preminula 31 osoba, od kojih tri u prvom piku. U kovid bolnici u Kraljevu trenutno je hospitalizovano 52 pacijenta, od kojih je osam na intenzivnoj nezi, a od njih dvoje na respiratoru.

11.30 - Kon: Mere ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru

Polazak dece u školu je najznačajnija tema u ovom momentu, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i istakao da mere koje su na snazi ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru, dok se ne vidi "efekat škole".

11.10 - Čačak: Opada broj hospitalizovanih

Broj pacijenata na bolničkom lečenju u Čačku opada, a prema poslednjim podacima, 102 pacijenta su u kovid odeljenjima Opšte bolnice, od kojih je sedmoro s težom kliničkom slikom, a petoro na respiratorima. Direktor Doma zdravlja u Čačku Aleksandar Pajović rekao je da se broj pacijenata smanjuje i navodi da je broj pacijenata koji prolaze kroz prve preglede u kovid ambulanti opao sa 60 na 20 nedeljno, prenosi RTS.

10.27 - Zlatiborski okrug: Epidemiološka situacija bolja

U Opštoj bolnici u Užicu smešteno je 165 suspektnih i pozitivnih na korona virus. Na intenzivnoj nezi smešteno 17 pacijenata, a od tog broja dva pacijenta su na respiratoru.

9.50 - Prokuplje: Opada broj zaraženih

Broj inficiranih korona virusom u Prokuplju opada, pa je trenutno na Infektivnom odeljenju bolnice "Dr Aleksa Savić" hospitalizovano 17 pacijenata pozitivnih na taj virus, što je šest manje nego prethodnog dana, rekli su u toj zdravstvenoj ustanovi. Na tom odeljenju smešteno je ukupno 36 pacijenata sa težom upalom pluća, a zbog problema sa disanjem na kiseonik je priključeno njih šest. (Beta)

8.57 - Đerlek: U Pazaru u bolnici 33 pacijenta

Smanjuje se broj pacijenata u Regionalnom kovid centru u Novom Pazaru, gde se leče pacijenti iz još dva susedna grada: Tutina i Sjenice. Sa stabilizovanjem epidemiološke situacije, novopazarska bolnica se vraća u normalan sistem rada. Direktor Mirsad Đerlek navodi da se u bolnici nalaze 33 pacijenta.

foto: Printscreen RTS

8.45 - Korona razara one koji godinama udišu zagađen vazduh

Najnovija istraživanja u Holandiji, objavljena u Vorld ekonomik forumu, pokazuju da je povećanje koncentracije sitnih čestica od jednog mikrograma po kubnom metru vazduha povezano s porastom obolevanja od kovida i da dolazi i do smrtnog ishoda.

8.40 - Vranje: Hospitalizovano 100 pacijenata

U Vranju je prema jutrošnjim podacima, do 7 sati, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leči u Zdravstvenom centru 100, od čega kovid pozitivnih 36.Među hospitalizovanima nema dece. Na kućno lečenje otpušteno je 16 pacijenata, a jedan pacijent transportovan je u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici. (T.S.)

foto: T. S.

8.30 - Najviše zaraženih u Beogradu, u Areni 32 pacijenta

U Beogradu je i dalje najviše zaraženih. Pored zdravstvenih ustanova u kojima se zbrinjavaju oboleli, u ovom novom talasu epidemije, pacijenti iz cele Srbije zbrinuti su i u Areni, koja je sada najveća privremena bolnica. Doktor Predrag Bogdanović kaže da se u Areni trenutno nalaze 32 pacijenta i da je njihovo zdravstveno stanje dobro.

8.00 - Novi Pazar: Stabilizuje se epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici je znatno bolja nego u prethodnom periodu, potvrđuju podaci novopazarskog Zavoda za javno zdravlje. Direktor Zavoda Šefadil Spahić rekao je da je u toku poslednjih sedam dana prosečno testirano između 100 i 120 osoba, dok je novoinficiranih na dnevnom nivou između sedam i deset, prenosi RTS. Spahić je naveo da se poslednjih sedam dana situacija stabilizuje i da je veliki broj pacijenata otišao na kućno lečenje sa blažom kliničkom slikom.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track