Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO! VUČIĆ: KOME NORMALNOM PADA NA PAMET DA SEČE ŠUME NA KOŠUTNJAKU?! Predsednik deli stav građana i Kurira!
Foto: Kurir, Marina Lopičić

VELIKA POBEDA GRAĐANA I KURIRA

EKSKLUZIVNO! VUČIĆ: KOME NORMALNOM PADA NA PAMET DA SEČE ŠUME NA KOŠUTNJAKU?! Predsednik deli stav građana i Kurira!

Društvo

Naš list je nedeljama upozoravao na opasnu nameru investitora „Avala
studios“ da uništi 30 hektara šume i zelenila na Košutnjaku zarad gradnje
stambeno-poslovnog kompleksa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao je inicijativu Kurira i zahteve građana da se spreči uništavanje oko 30 hektara šume i zelenih površina na Košutnjaku zarad izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa.

Kurir je na ovu opasnu nameru investitora „Avala studios“ nedeljama upozoravao, a brojni aktivisti, predstavnici ekoloških udruženja i borci za zaštitu životne sredine ukazivali su da će uklanjanje šumskih i drugih zelenih površina povećati zagađenje vazduha, pojačati efekat toplotnog ostrva, ali i dehumanizovati prostor, kao i da će doći do opterećenja u saobraćaju u tom delu grada koji mnogi smatraju „plućima Beograda“!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić deli stav Kurira i građana o važnosti borbe protiv seče šume na Košutnjaku.

Borba za pošumljavanje

- Naravno da sam protiv seče šume u Košutnjaku. Kome normalnom može pasti na pamet da udari na oazu Beograda?! Za proteklih osam godina, koliko je SNS na vlasti, borili smo se za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma. Košutnjak su pluća Beograda i ne bismo smeli da dopustimo da budu žrtvovana zbog nečijih ličnih interesa - rekao je predsednik za Kurir.

foto: Printscreen

Projekat „Avala filmski park“, kako je naveo nosilac projekta „Avala studios“, podrazumeva revitalizaciju postojećih i izgradnju novih filmskih studija „za privlačenje holivudskih i drugih globalnih produkcija i razvoj srpske kinematografije“. Međutim, ono što je izazvalo veliku buru u javnosti je to što, pored ovog, projekat podrazumeva i izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa u jednom od najlepših delova grada, koji je zelena oaza za Beograđane. Na elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa „Avala filma“ u tom parku, koji je početkom jula Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio na rani javni uvid, uloženo je više od 7.000 primedbi.

Uhvaćeni u laži

U „Avala studiosu“ su prvobitno tvrdili za Kurir da seče šume neće biti, da bi potom objasnili da oni imaju interes samo na 40 od 86,8 hektara, koliko je predmet Plana detaljne regulacije, te da je na tih 40 hektara samo sedam hektara kvalitetne šume.

Nakon što je Kurir objavio da se iz mape, koju je sama firma poslala, a što su potvrdili i stručnjaci, jasno vidi da će ogromne zelene površine nestati pod udarom betona, „Avala studios“ je najavio demanti, da bi potom brže-bolje odustao, shvativši da je sve tačno i da nikako ne može opravdati planirano pustošenje.

Da stvar bude gora, i sama kompanija je praktično priznala da će, kako su naveli, „redukovati močvare, alergeno rastinje i samonikla stabla bez vrednosti“. Dron Kurir televizije snimio je to područje, a na snimku se jasno vidi da su mnogo veće površine pod šumom nego što „Avala studios“ tvrdi.

Stručnjaci su upozoravali da ako i postoji loše rastinje, ono bi trebalo da bude zamenjeno kvalitetnim, a ne da se na tom mestu diže naselje za oko 10.000 ljudi.

Kampanja AMG „Zasadi drvo“ 

U jednom danu zasadili smo više od 50.000 stabala

l U četvoromesečnoj kampanji naše kompanije AMG „Zasadi drvo“ samo u jednom danu zasađeno je 51.256 novih stabala, što predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji. Kurir i AMG će se uvek boriti za pošumljavanje i sprečavanje seče drveća.

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta

Manje zelenih površina znači veću zagađenost grada

Prof dr. Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, kaže za Kurir da je od izuzetne važnosti očuvanje zelenih površina u Beogradu i da bi seča šume u Košutnjaku dovela do brojnih posledica po biodiverzitet tog područja, ali i kvalitet života stanovnika. - Uklanjanjem zelenih površina na Košutnjaku se povećava potencijal zagađivanja grada, a gradski prostor se dehumanizuje. Posebno je problematično što su te šume na padinama koje gravitiraju ka slivu Topčiderske reke i ukoliko se uklone, povećava se potencijal za pojavu bujičnih poplava. Očuvanjem zelenila, sa druge strane, bez obzira na to da li je to dobra ili loša šuma, livada ili pašnjak, imate matricu za očuvanje biodiverziteta, a ublažava se i efekat toplotnih ostrva - kaže Ristić, koji dodaje da je veoma dobro što je Kurir, koji je, kako kaže, vrlo čitan, podržao akciju da se zaustavi seča šuma.

foto: Printscreen

Dušan Kovačević, akademik

Moramo sačuvati svako stablo

Dušan Kovačević, akademik, kaže za Kurir da je priroda neophodna čoveku da bi zadržao zdrav razum i da moramo sačuvati svako drvo u Beogradu. - Svako drvo u Beogradu je dragocenije od mnogi ljudi. Mi smo tu, idemo i prolazimo, a svako drvo je jedan uzdah u borbi za zdrav razum. Nije važno da li govorimo o pet, pedeset ili hiljadu stabala, moramo čuvati svako - kaže Kovačević.

foto: Dragana Udovičić

Vasilije Krestić, akademik SANU i istoričar

Kurir je ovim štitio interese ljudi

lstoričar Vasilije Krestić takođe je podržao našu akciju: - Šumu treba čuvati. Šuma se ne seče bez ozbiljnih i vrlo opravdanih razloga, niti se tako olako uništava priroda. Dobro je što ste kao mediji stali iza toga da se to spreči. Apsolutno vam je, kao mediju, to prava uloga - da štitite interese ljudi.

foto: Zorana Jevtić

Mirko Popović, Reri

Seča stabala napad na građane

Mirko Popović, iz NVO Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - Reri, kaže za Kurir: - U planu je navedeno da je cilj izgradnje stvaranje uslova za razvoj filmske industrije. To investitoru niko ne spori. A što se tiče komercijalnih i stambenih prostora, to je neprihvatljivo sa stanovišta zaštite životne sredine. Seča stabla ili žbuna predstavlja napad na pravo građana na čist vazduh i zdravu sredinu.

foto: Media Centar

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Kurir TV, printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...