UŽIVO KORONA U SRBIJI: Još 255 novozaraženih i 6 umrlih
Foto: EPA / Giuseppe Lami, Zorana Jevtić, Ana Paunković, Profimedia, Printscreen

najnovije informacije na kuriru iz časa u čas

UŽIVO KORONA U SRBIJI: Još 255 novozaraženih i 6 umrlih

Društvo -

SRBIJA - U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.014 osoba, njih 255 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest ljudi.

foto: Printscreen

Prema poslednjim podacima na respiratorima se nalazi 121 pacijent.

foto: AMG

20.42 - Smiruje se situacija u Aleksincu, ali opuštanje ne sme da bude

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić kaže da je primetan blagi pad broja novoobolelih i onih koji prvi put odlaze u kovid ambulantu. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se situacija u ovoj opštini na jugu smiruje, ali da je i dalje nepovoljna, te da zato građani ne treba da se opuštaju. Tokom prošle nedelje u Aleksincu je od 179 testiranih bilo 30 zaraženih koronom, a od 110 testiranih početkom nedelje 19 je bilo pozitivno, pišu Južne vesti. Prema novim podacima direktora Opšte bolnice u četvrtak 6. avgusta od 30 uzoraka bilo je šest pozitivnih, dok je juče od 39 građana zvanično pet novoobolelih. Broj novoobolelih beleži blagi pad i dalje. Broj prvih pregleda u kovid ambulanti juče je 22 pacijenta, navodi Vidić.

19.19 - Smanjuje se broj pacijenata u KC Kragujevac

U Kliničkom centru Kragujevac leči se 69 kovid pacijenata, što je manje u odnosu na juče kada ih je bilo 84, dok je na respiratorima i dalje šestoro pacijenata.

17.18 - Popravlja se epidemiološka situacija u Kraljevu. Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 61 uzorka brisa testiranih u laboratoriji Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Batajnica u Beogradu, njih 9 je pozitivno na Covid-19. Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus SARSCoV-2, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19, na teritoriji grada Kraljeva na dan 8.avgust je 1.296. Od poslednjeg izveštaja na teritoriji grada Kraljeva nije bilo preminulih koji su bili pozitivni na virus SARSCoV-2. J. S.

foto: J.S.

16.00 - Zlatiborski okrug: Još 37 obolelih od kovida-19. U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još 37 obolelih od kovida-19, saopštio je danas užički Zavod za javno zdravlje. Užice ima 12 novoobolelih, Arilje devet, Požega, Priboj i Prijepolje po četvoro, Bajina Bašta dvoje, a Kosjerić i Čajetina po jednog. Od početka epidemije do danas u Zlatiborskom okrugu je registrovano 2.322 obolelih od korone, od kojih je 62 pacijenata preminulo usled posledica infekcije virusom. Užice ima najveći broj potvrđenih zaraženih, ukupno 783, pokazuju podaci Zavoda.

15.52 - U ustanovama i domovima za stare 347 zaraženih. U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 269 korisnika i 78 zaposlenih. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prisustvo Kovida 19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Beogradu (RJ Voždovac i Bežanijska kosa), Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu (RJ Liman i RJ Novo naselje), gerontološkom centru ''Srem'' u Rumi i Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Subotica.

14.40 - U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.014 osoba, njih 255 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest ljudi. Prema poslednjim podacima na respiratorima se nalazi 121 pacijent.

foto: Printscreen

14.38 - Baščarević: Korona ostavlja posledice,oporavak traje nedeljama.

Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" Zoran Baščarević izjavio je da Kovid 19 nije bolest bez posledica i da je potrebno više nedelja da one prođu kod izlečenih pacijenata. On je precizirao da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalaze 134 kovid pacijenta, prenosi RTS.

foto: Youtube Printscreen

Navodi da su juče imali 27 otpusta, a samo četiri prijema, te da takav trend imaju u poslednjih nekoliko dana. "Ako se tako nastavi - a ne verujem da se tako može nastaviti jer smo sada zadržali pre svega teže pacijente, naša intenzivna nega i dalje je puna, onda bismo mogli očekivati da u narednih nekoliko nedelja dođemo u stanje da više nemamo kovid pacijente", kaže Baščarević i dodaje da se na kiseoniku nalazi 50 pacijenata.

14.20 - Čačak: Devet pacijenta sa teškom kliničkom slikom. Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su ukupno 84 pacijenta. U protekla 24 sata primljena su dva pacijenta, a u respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, nalazi se devet pacijenata, od kojih su četiri priključena na respiratore, prenosi RTS. Preminuo je jedan pacijent, B.D. (1946) iz Čačka, za koga se očekuju rezultati testa. Za poslednja 24 sata u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledana su 53 pacijenata. Sa kovid odeljenja otpušteno je 11 pacijenata.

13.00 - Srpski naučnici i NASA kreiraju ''korona inovacije''. Vođeni idejom da istraživanja treba da imaju društveno-odgovoran karakter, grupa srpskih naučnika na čelu sa profesorom Vladimirom Pavlovićem sa Poljoprivrednog fakulteta, odlučila je da pruži doprinos borbi protiv pandemije Kovida-19, a rezulatat toga je praškasta materiju koji sprečava širenje tog virusa kroz ventilacione sisteme.

Taj izum doneo je timu iz Srbije treće mesto na međunarodnom takmičenju Udruženja pronalazača "Korona inovacije", u konkurenciji više od 200 pronalazaka iz 35 zemalja, a naši istraživači nagrađeni su za razvoj antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja korona virusa u ventilacionim uređajima.

Cilj je bio da razvijemo određenu vrstu materijala koji bi sprečili prenošenje ne samo virusa Kovid-19 već i drugih patogenih bioaerosola kroz ventilacione sisteme'', kaže profesor Pavlović za Tanjug. Da bi se to postiglo, istraživači su koristili dve vrste materijala - titandioksid apatid i određene biljne ekstrakte. ''On godinama sarađuje sa američkom svemirskom agencijom NASA, odnosno, centrom u Severnoj Karolini kojim rukovodi profesor Branislav Vlahović, a koji je bio uključen u rad na patentu za takmičenje ''Korona inovacije''.

12.22 - Treći dan zaredom u Mačvanskom okrugu pada broj pozitivnih. Korona je izgleda oslabila u Mačvanskom okrugu gde je treći dan uzastopno broj osoba pozitivnih na ovaj virus sve manji i manji. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je 15 novih uzoraka pozitivnih na kovid-19. U Šapcu šest, Krupnju četiri, Malom Zvorniku dva, a po jedan u Loznici, Bogatiću i Koceljevi. Od početka pandemije u okrugu su ukupno registrovane 3.044 pozitivne osobe, a trenutno je 1.444 obolelih. T.Ilić

10.11 - Đerlek: Situacija pod kontrolom, ali nema mesta opuštanju. Situacija izazvana korona virusom u Novom Pazaru sada je u potpunosti pod kontrolom, na bolničkom lečenju su 22 pacijenta, a u poslednjih 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva, izjavio je danas koordinator Opšte regionalne bolnice u tom gradu Mirsad Đerlek. Stanje u Sjenici je iz dana u dan bolje, a i u Tutinu je takođe pod kontrolom, rekao je za TV Pink. Navodi da se polako radi na prevođenju bolnice iz kovid sistema u non-kovid i od sutra će, kaže, početi sa radom odeljenja pedijatrije, opšte hirurgije i ostala odeljenja.

foto: Zoran Šaponjić

"Nastojimo da osposobimo bolnicu i da funkcinišemo normalno, želimo da odmorimo zdravstvene radnike i da ih sačuvamo za naredni talas koji očekujemo na jesen. Vrlo smo se ozbiljno spremili za novi talas i promenili strategiju funkcionisanja bolnice kako se ne bi ponovila situacija iz juna", dodao je Đerlek. Rekao je da nema mesta opuštanju, da je važno da se situacija shvati ozbiljno i da se građani i dalje pridržavaju svih mera.

09.52 - Vranje: U kovid bolnicama 85 pacijenata, 189 pregleda, jedan smrtni ishod. U Vranju je prema jutrošnjim podacima, do 7 sati, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leči u Zdravstvenom centru 85, od čega kovid pozitivnih 31. Među hospitalizovanima nema dece. Na kućno lečenje otpušteno je 14 pacijenata, a jedan pacijent transportovan je u Niš. Nažalost, zabeležen je i jedan smrtni ishod. Trenutan broj slobodnih mesta je 130.

U vranjskoj kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana, obavljeno je 189 pregleda, od čega prvih pregleda 44, a kontrolnih 145. Uzorkovana je krv kod 86 lica i sačinjena 94 RTG pluća. U ATD ambulanti urađeno je 48 brzih i 55 PCR testova. T.S.

09.27 - Red ispred Torlaka za testiranje, rezultat istog dana. Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da slobodnih termina za pi-si-ar testiranje na lični zahtev nema do 20. avgusta, a da zakazivanje ponovo počinje 18. avgusta.

foto: Rts Printscreen

Na Torlaku se testiranje ne zakazuje, čeka se, povremeno, u dugom redu, a rezultati se dobijaju istog dana. Ispred Instituta na Torlaku formirana je kolona ljudi od ranih jutarnjih sati, njih oko 50, koji čekaju svoj red za testiranje, navodi RTS. Kao najčešći razlog za testiranje na Kovid-19 građani navode poslovna i turistička putovanja. Testiranje na Torlaku se ne zakazuje, a rezutati se dobijaju isti dan. Radno vreme je od 8 do 15 sati.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track