SKANDAL NA OSTRVU VIDO Opet postavljene ležaljke gde počiva 2.764 srpskih vojnika, Plava grobnica postala kupalište FOTO
Foto: Printscreen Youtube/ Nemanja Mišić

nude opuštanje

SKANDAL NA OSTRVU VIDO Opet postavljene ležaljke gde počiva 2.764 srpskih vojnika, Plava grobnica postala kupalište FOTO

Društvo -

Ostrvo Vido, koje se nalazi na svega desetak minuta vožnje brodom od grčkog ostrva Krf je za srpski narod izuzetno značajno.

Na njemu se tokom Prvog svetskog rata nalazila bolnica, u koju su bili smešteni srpski ranjenici, koji su prošli Albansku golgotu. Danas se tu nalazi mauzolej, u kome je sahranjeno 2.764 stradalih poznatih i nepoznatih srpskih vojnika.

Odakle se rodila ideja Opštini Centralnog ostrva Krf i Dijapontije, odnosno nadležnom savetniku Spirosu Neratzisu da ponude opuštanje na ovom prelepom ostrvu, samo 10 minuta od grada Krfa, kako navodi vest na portalu Enimerosi, nije poznato.

Međutim, od 7. avgusta ove godine na ostrvu, koje je simbol srpskog stradanja i neraskidivih veza naša dva naroda postavljene su ležaljke i suncobrani, koje građani mogu besplatno da koriste, naveo je pomenuti portal.

Postavlja se pitanje kako će izgledati uživanje u miru i tišini ostrva, na kome je pre nešto više od 100 godina sahranjeno 1.232 srpskih ratnika u pojedinačnim grobnicama, odnosno kasetama i na kome se nalazi kosturnica, u kojoj su pohranjene kosti 1.532 nepoznata vojnika koji su živote dali za svoju otadžbinu?

U mestu Guvija na Krfu i danas postoji spomen ploča u znak sećanja na iskrcavanje srpske vojske i naroda na ovo ostrvo, a nakon prelaska kroz gudure Albanije prilikom povlačenja. Ostrvljani su dočekali srpske stradalnike onako kako dolikuje.

Poznata je priča i o Janisu Janulisu, koji je svoju njivu ustupio za groblje boraca Drinske divizije. Čak i nakon što su kosti premeštene u mauzolej na ostrvo Vido, Janis nije obrađivao zemlju u znak poštovanja.

Želeći da se makar na neki način oduži ovom velikom čoveku, na platou ispred crkve u seocetu Ajos Mateos, Srbija je dala da mu se podigne spomenik. Kasnije je i jedna beogradska ulica, na opštini Voždovac ponela ime ovog čoveka. Na Crvenom krstu u Beogradu postoji i Krfska ulica.

Nisu ni Grci ostali dužni spomenu na srpske stradalnike. Poznato je da je 50 godina nakon njihovog stradanja bio zabranjen ribolov na delu Jonskog mora, u kome su sahranjeni srpski ratnici, za čije sahranjivanje nije bilo mesta na kopnu. Plava grobnica, koju je u svojim stihovima maestralno opevao srpski pesnik Milutin Bojić je postala jedan od simbola stradanja srpskog, ali i povezanosti srpskog i grčkog naroda.

U seocetu Ajos Mateos, koje se nalazi na jugu ostrva Krf se i danas nalazi spomenik borcima Drinske divizije, koji su isklesali preživeli srpski ratnici.

Podsetimo, i prošle godine dogodio se sličan skandal kada je menadžment jednog restorana na ostrvu Vido postavio ležaljke. Ležaljke su uklonjene dva dana posle sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom. Tako je rešena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa.

(Kurir.rs/ Telegraf/ FOTO: Printscreen Youtube/ Nemanja Mišić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track