UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Ovako će se ponašati učenici i nastavnici ako primete simptome virusa u školi
Foto: Covid19.rs Printscreen, Zorana Jevtić, Ana Paunković, Shutterstock

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Ovako će se ponašati učenici i nastavnici ako primete simptome virusa u školi

Društvo -

U poslednja 24 sata na korona virus je testirano 8.086 osoba, njih 235 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest lica.

foto: AMG

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula. Do sada su ukupno preminule 652 osobe.

foto: Covid19.rs Printscreen

21.49 - Epidemiolog Predrag Kon smatra da neće biti ozbiljnijih problema pri organizaciji nastave od 1. septembra, a da će nastavnici kontrolisati primenu mera dok će roditelji biti saradnici.

"Roditelji treba da svako jutro detetu izmere temperaturu i provere prohodnost nosa", kaže Kon i dodaje da dete ne treba da ide u školu ako ima respiratorne tegobe.

20.01 - U Šumadijskom okrugu danas su potvrđena četiri nova slučaja korona virusa, saopštio je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu..

Virus je potvrđen kod troje Kragujevčana i jedne osobe iz Knića. U Kliničkom centru na lečenju su 53 pacijenta, od kojih je sedam na respiratoru, prenosi RTS.

19.15 - Niko sa bilo kakvim simptomom bilo kakve infekcije neće ići u školu, uključujući i nastavnike i vannastavno osoblje koje radi u ustanovama, kao i učenike, a ukoliko se simptomi respiratorne infekcije jave tokom samog boravka u školi postoji jasno definisana procedura, izjavila je danas na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević.

18.54 - Na svim odeljenjima Opšte bolnice u Čačku, koja su pretvorena u kovid odeljenja nalaze se ukupno 62 pacijenta.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, trenutno se nalazi 10 pacijenata, od toga su četiri pacijenta na respiratoru, prenosi RTS. Kako se navodi, u toku dana je pregledan 21 pacijent.

17.22 - Tepavčević:Postoji jasna procedura o registraciji vakcine

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se vakcinacija pokazala kao jedna od najboljih mera u sprečavanju i iskorenjivanju određene bolesti, a da u Srbiji postoji precizno utvrđena zakonska procedura o odobravanju korišćenje određene vakcine.

Na pitanje ko će raditi na utvrđivanju bezbednosti ruske vakcine protiv virusa kovid, uz konstataciju da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će srpski stručni timovi utvrđivati bezbednost ruske vakcine, Kisić Tepavčević je naglasila da je bitno da se zna da su vakcine dale ogorman doprinos i da proces proizvodnje vakcine ima jasno definisane postupke i faze.

foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

16.32 - U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno se nalazi 65 kovid pacijenata, od kojih je 50 sa laboratorijski potvrđenim virusom hospitalizovano u kovid bolnici, a 15 čeka da im stignu rezultati testova u trijažnom centru.

U respiratornom centru, kako je kazao za Tanjug v.d. direktora Zdravstvenog centra Zlatan Elek, trenutno je troje pacijenata, od kojih su dva na respiratoru i u veoma teškom su stanju, tako da lekari ne mogu ni da ih stabilizuju kako bi ih transportovali u neku od tercijalnih ustanova.

16.31 - U Šumadiji još četiri potvrđena slučaja infekcije korona virusom

Pozitivan test na korona virus potvrdjen je kod još četiri osobe u Šumadijskom okrugu, medju 156 testiranih. Kragujevcu je registrovano troje novozaraženih, a jedan u Kniću. U Kliničkom centru Kragujevac leči se 53 KOVID-pacijenata, od čega sedmoro na respiratorima.

16.20 - U Podunavskom okrugu je u prethodna 24 časa potvrdjeno osam novih slučajeva infekcije korona virusom, od kojih šest u Smederevu i dva u Velikoj Plani.

Po podacima požarevačkog Zavoda za javno zdravlje, od početka epidemije je testirano 7.813 uzoraka sa teritorije Podunavskog okruga. Najviše inficiranih, 606, zabeleženo je u Smederevu, sledi Smederevska Palanka sa 338 potvrdjenih slučajeva i Velika Plana sa 165.

16.15 - U četiri kovid bolnice 82 pacijenta, u kovid ambulanti 192 pregleda

U Vranju je prema poslednjim podacima, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice 82, od čega kovid pozitivna 34. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 133. Na kućno lečenje otpušteno je šest pacijenata.

foto: T. S.

16.01 - U KCV 196 hospitalizovih, u Vojnoj bolnici 23, na respiratoru 9 pacijenata!

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе trеnutnо sе lеči 196 pаciјenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID – 19, dok u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 23 pacijenta. Оd tоgа, kod 9 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје, saopštila je Piar služba KCV.

15.32 - U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa korona kod 218 korisnika i 88 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 739, a broj izlečenih zaposlenih u tim ustanovama je 289.

15.12 - Najmlađa žrtva korone u Kikindi

Muškarac iz Iđoša kod Kikinde (37) nova je i dosad najmlađa žrtva koronavirusa u ovdašnjoj bolnici.

15.00 KRIZNI ŠTAB UŽIVO NA KURIR TELEVIZIJI: Čekamo uključenje i najnovije informacije o koroni

14.56 - VUČIĆ O RUSKOJ VAKCINI PROTIV KORONE: Radujem se, a prvi ću primiti vakcinu za koju srpski stručnjaci kažu da je dobra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će prvi primiti vakcinu za koju mu srpski stručnjaci budu rekli da je dobra i da može da pomogne u prevenciji bolesti kovid 19.

13.13 - Još 15 zaraženih koronom u Mačvi, najviše u Šapcu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je 15 pozitivnih uzoraka na kovid-19. U Šapcu 11, a po jedan u Loznici, Krupnju, Koceljevi i Bogatiću.

11.30 - Novi Pazar: 22 hospitalizovano, nema pacijenata na respiratorima

U Novom Pazaru su trenutno hospitalizovana ukupno 22 pacijenta, a nema pacijenata na respiratorima. Na Infektivnom odeljenju jr devet pacijenata i na grudnom 13.

10.49 - KRIZNI ŠTAB ODLUČIO: Evo kako će se odvijati nastava naredne školske godine

10.30 - Užice: 130 pacijenata na lečenju, 8 na respiratorima

U Užičkoj bolnici smešteno je 130 pacijenata pozitivnih na kovid 19. Na intenzivnoj nezi je 19 pacijenata a na respiratorima osam. U novoj kovid bolnici u nekadašnjoj kasarni su 63 obolela.

9.53 - Jablanički okrug: Još 4 pozitivna

U jablaničkom okrugu polako opada broj novoobelelih od korona virusa. Od 48 testiranih u prethodnih 48 sati četiri osobe su bile pozitivne. Kako je navedeno, tri novoobolele osobe su iz Leskovca, a jedna iz Vlasotinca.

foto: Kurir

8.39 - Edita Stokić: Raduje me smanjenje broja obolelih, ali to budi novi strah

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže da se oseća trend smanjenja broja obolelih. Trenutno je u KC Vojvodine hospitalizovano 216 pacijenata a njih 13 je na mehaničkoj ventilaciji.

8.30 - U Bujanovcu juče 70 pregleda

Direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu Lela Jovanović izjavila je da je juče u kovid ambulanti bilo 70 pregleda, od čega 20 prvih i 50 kontrolnih. Od subote do danas registrovano je 13 pozitivnih pi-si-ar testova, rekla je Jovanović. Ona je navela da je problem u Trnovcu jer je veći broj zaraženih iz tog mesta i apelovala na građane da ozbiljno shvate situaciju.

8.04 - Tiodorović: Smirivanje situacije krajem avgusta

Epidemiolog i član kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislav Tiodorović ocenio je da broj novozaraženih od korone polako opada i da se do kraja avgusta može očekivati relativno smirivanje situacije ako bi se mere poštovale kao do sada.

7.45 - Danas konačna odluka o školskoj godini

Krizni štab bi trebalo da donese konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama.

7.40 - U Areni na lečenju 28 obolelih

U privremenoj kovid bolnici u Areni zbrinuto je 28 obolelih od korona virusa, a poslednjih dana veći je broj otpusta nego prijema pacijenata.

7.35 - Kraljevo: Stabilnija epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija u Kraljevu je stabilnija nego pre mesec dana. Od 92 uzorka iz Kraljeva, na novi koronavirus pozitivno je 11, pokazuju najnoviji podaci. Trenutno se u bolnici u Kraljevu nalaze 44 pacijenta, od čega je njih sedam na intenzivnoj nezi. U prethodna 48 sata jedan pacijent je preminuo.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track