Najnovije vesti

najnovije informacije iz minuta u minut

KRIZNI ŠTAB Dr Kon o školi: Nema hora, timskog sporta, skandiranja ni navijanja! EVO KAD DETE SME DA SKINE MASKU

Društvo

Najlošiji model je onlajn nastava bez fizičkog kontakta, smatra ministar prosvete i dodaje da više od 22 odsto roditelja ne može da bude sa decom kod kuće, nema kome da ih ostavi

Ukoliko je neko u porodici bio teško bolestan ili preminuo od korone, roditelji imaju pravo da ne pošalju dete u septembru u školu ukoliko strahuju. Biće obezbeđeni posebni termini za ocenjivanje takve dece, a nastavu će pratiti onlajn

BEOGRAD - Krizni štab obraća se javnosti u 15 časova sa najnovijim informacijama o virusu kovid -19.

1 / 8 Foto: Tanjug Printscreen

U poslednja 24 sata na korona virus je testirano 8.086 osoba, njih 235 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest lica. Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula. Do sada su ukupno preminule 652 osobe.

- Najlošiji model je onlajn nastava bez fizičkog kontakta - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević dodajući da će se videti kako će se kretati situacija sa koronom, hoće li to biti neki pikovi ili konstantno teža situacija.

- Od 1. do 4. razreda nastava je u školi, odeljenja delimo na pola! Viši razredi po 5 i 6 časova dnevno, rekao je ministar prosvete i dodao da više od 22 odsto roditelja ne može da bude sa decom kod kuće, nema kome da ih ostavi, kaže ministar i dodaje da bi se ispunili zakonski propisi u radni prostor biće pretvarane i trpezarije, čitaonice...

 - Ukoliko je neko u porodici bio teško bolestan ili preminuo od korone, roditelji imaju pravo da ne pošalju dete u septembru u školu ukoliko strahuju. Biće obezbeđeni posebni termini za ocenjivanje takve dece, a natavu će pratiti onlajn - dodao je Šarčević.

foto: Covid19.rs Printscreen

Kon: Preporuka da se maska nosi neprekidno u školi

Rizik polaska u školu je nešto što treba maksimalno smanjiti, a to je neprekidno nošenje maske, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon. Kon je na konferenciji za štampu Kriznog štaba na pitanje da li je oobavezno nošenje maske tokom celog boravka u školi, ukazao da postoji iskustvo šta znači nošenje maski, i koliko to može biti efikasno, te smanjiti prenošenje virusa.

- Pre odlaska u školu roditelj treba da bude saradnik i decu ne šalje u školu ako ima temperaturu, respiratorne probleme i slično. Kada dođe u školu dete mora da nosi masku i odlazi do klupe. Pre nego što uđe u učionicu treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali kada dođe do klupe, za vreme slušanje časa, može da odloži masku, objasnio je.

Kon je kazao da struka smatra da je najbolje da se neprekidno nosi maska, ali dozvolja mogućnost da, kada je dete u svojoj klupi, masku odloži.

- Ako počne da govori, odgovara, odmah mora da stavi masku, što važi i kada izlazi iz učionice, bilo da je u holu, toaletu ili drugom mestu. Tokom leta treba svi propzori treba da budu otvoreni, dodao je on.

Kolektivni sportovi, kako je kazao, ne mogu biti tolerisati, te će se fizičko vaspitanje održati uz potrebnu distancu.

- Znamo da i pevanje može da poveća izlučivanje virusa, i u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu. Takođe, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu. To su sve stvari o kojima će se detaljno pričati prvih dana. Biće i nastavnicima organizovan poseban vebinar, najavio je Kon. Kazao je i da bi bilo dobro da roditelji uspeju svoju decu da pripreme za nove uslove u školi.

 Najmanje pacijenata na respiratorima od 5. jula

U Srbiji je u posladnja 24 sata potvrđeno novih 235 slučajeva virusa kovid-19, a preminulo je šest osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 652, objavljeno je danas na sajtu covid-19-rs. Kako se navodi, testirano je 8.086 osoba, od početka epidemije 762.229 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima se nalazi 92 osoba, što je najmanji broj od početka jula. Od početka epidemije u Srbiji je, od novog korona virusa obolelo 28.504 osoba, dok je preminulo 652.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...