EKSKLUZIVNO! EVO KADA POČINJE TREĆI TALAS! Ali, postoji VELIKI razlog za optimizam! Srpski profesor prati KORONU U STOPU
Foto: Printscreen

dr kočović UKROTIO VIRUS

EKSKLUZIVNO! EVO KADA POČINJE TREĆI TALAS! Ali, postoji VELIKI razlog za optimizam! Srpski profesor prati KORONU U STOPU

Društvo -

Prof. dr Petar Kočović, koji se bavi informacionim tehnologijama,
osmislio svojevrstan model praćenja pandemije

Treći udar koronavirusa počeće najverovatnije 12. septembra i, iako će biti blaži od drugog talasa, očekivano je da ćemo do sredine decembra imati u Srbiji još oko 15.000 novozaraženih, tvrdi za Kurir prof. dr Petar Kočović, redovni profesor na Univerzitetu „Union - Nikola Tesla“.

Lična odgovornost

Profesor Kočović je zajedno sa svojim timom napravio svojevrstan model praćenja pandemije koronavirusa ne samo u našoj zemlji već i u celom svetu. Naime, on je sa svojim saradnicima napravio programe koji na dnevnom nivou prikupljaju podatke o broju osoba koje su se zarazile, umrle i ozdravile i na osnovu kojih, primenjujući metode mašinskog učenja i prediktivne analitike, u čijem je sastavu i Gausova kriva, prave prognoze o daljem kretanju zaraze. - U Srbiji se, prema ovom modelu, drugi talas završava oko 11. septembra. Već je sada vidljivo da će u narednim danima broj novozarženih konstantno padati i očekujemo da će ih oko 11. septembra biti oko 20. Međutim, od tog datuma očekuje se da broj zaraženih opet krene nagore - zaključuje Kočović i dodaje da će broj zaraženih na dnevnom nivou u periodu od 30. avgusta do 2. oktobra biti manji, svakako ispod 50, ali da će već između 10. i 16. oktobra biti oko 250 zaraženih dnevno.

- Međutim, treći talas bi trebalo da bude manje snažan od drugog, u kojem ćemo, prema ovom modelu, do kraja imati skoro 20.000 zaraženih, odnosno oko 70 odsto više obolelih i umrlih nego u prvom talasu, koji se završio 26. maja. U drugom talasu smo imali po 400 zaraženih dnevno u nekoliko navrata, a očekujem da će u trećem talasu, u najvećem piku, biti manje. Naravno, ovo sve zavisi od toga da li će građani poštovati mere zaštite - nošenje maski i održavanje distance. Međutim, da se razumemo, model može i dramatično da pogreši. Što je dalje od današnjeg dana, to su mogućnosti greške veće. Dovoljno je da bude neko masovno okupljanje - demonstracije ili da se dozvoli publika na stadionima i brojke će se promeniti - kaže prof. Kočović.

Nepredvidivo

S druge strane, epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da biologija nije matematika, te da „u epidemiologiji dva i dva nekada mogu biti tri, a nekada pet“.

- Ova epidemija se ne ponaša u skladu sa dosadašnjim saznanjima i vrlo je teško reći kako će se situacija razvijati. Koronavirus je nepredvidiv u svom ponašanju. Kada će se završiti drugi talas i kada će početi treći, veoma je teško reći. Bojim se da, čim budu nepovoljne vremenske prilike i ljudi zaborave na zaštitne mere, može doći do povećanja broja zaraženih.

foto: Kurir

Najnoviji korona bilans Još 235 novozaraženih, smanjuje se broj pacijenata na respiratoru

U poslednja 24 sata na koronavirus je testirano 8.086 osoba, njih 235 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest osoba, saopštio je juče krizni štab Vlade Srbije na redovnoj konferenciji za medije. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula, a do sada su ukupno preminule 652 osobe. U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa jučerašnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa korona kod 218 korisnika i 88 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 739, a broj izlečenih zaposlenih u tim ustanovama je 289.

K. V.

R. KANTAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track