NOVA NADA: Putinova vakcina protiv korone spas i za Srbiju?!
Foto: Fonet/AP, Shutterstock

pLANETA MOŽE DA ODAHNE

NOVA NADA: Putinova vakcina protiv korone spas i za Srbiju?!

Društvo -

Domaći eksperti oduševljeni vešću da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korone, ali kažu da ona i kod nas mora proći stručnu proveru

Vest koju ceo svet već mesecima sa nadom i nestrpljenjem iščekuje - stigla je iz Rusije! U toj zemlji juče je registrovana prva vakcina protiv koronavirusa!

Domaći stručnjaci kažu da je ovo od izuzetnog značaja, jer je vakcinacija glavno oružje u borbi protiv koronavirusa, ali da koja god vakcina stigne u Srbiju, mora proći kontrole i naših stručnjaka kako bi svi bili sigurni da je efikasna i bezbedna za primenu.

„Sputnjik V“

- Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa - rekao je Putin juče na sastanku sa članovima vlade, a prenele su sve ruske agencije.

Putin je dodao da je tu vakcinu primila i njegova ćerka,.

- Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sledećeg dana - 37 i to je bilo sve. Dobro se oseća i razvila je veliki broj antitela - kazao je on i dodao da je ovo „veoma važan korak za ceo svet“ i izrazio nadu da će uskoro početi masovna produkcija.

Ruska vakcina nazvana je „sputnjik V“, po sovjetskom satelitu, prvoj svemirskoj letelici koja je poslata u orbitu Zemlje, rekao je Kiril Dimitrijev, predsednik fonda uključenog u razvoj vakcine.

- Više od milijardu doza je unapred naručilo 20 stranih država - rekao je Dimitrijev i precizirao da treća faza proba počinje sutra, a početak industrijske proizvodnje vakcine predviđen je za septembar.

38 dobrovoljaca

Vakcinu su zajednički razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane. Klinička ispitivanja pokrenuta su 18. juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sa radošću sluša vesti o novoj vakcini, ali nije precizirao da li Srbija nabavlja baš ovu.

foto: Zorana Jevtić

- Znam s kim naši ljudi razgovaraju, s kim imaju potpisane memorandume o saradnji, s kim prate razvoj vakcine. Zato sam i pominjao novembar u vezi sa nabavkom, ali sam srećan ako su Rusi pre toga proizveli vakcinu. Samo, moraju naši stručni timovi da nam kažu da je bezbedna i sigurna - rekao je Vučić i dodao da je i zbog ekonomije važno da se što pre pojavi vakcina.

- Prvi ću primiti vakcinu za koju naši stručnjaci budu rekli da je dobra - rekao je Vučić.

Samo bezbedno

Ni Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, nije precizirala da li će Srbija dobiti baš „Putinovu vakcinu“.

- Srbija je u kontaktu sa većinom proizvođača koji se nalaze u završnoj fazi testiranja. Sa mnogim zemljama imamo sklopljen memorandum o saradnji. Kada se pojavi vakcina koja je bezbedna, proći će sve procedure naše Agencije za lekove i bićemo među prvima koji će je dobiti - rekla je ona, a epidemiolog Predrag Kon je rekao da je „jasno da smo u kontaktu sa brojnim kompanijama, te će se u bliskoj budućnosti videti koju ćemo vakcinu dobiti“.

Prof. dr Žarko Ranković

NE BI PUTINOVA ĆERKA PROBALA VAKCINU DA NIJE BEZBEDNA

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, kaže za Kurir da je uveren da će vakcina koja dođe na naše tržište ispunjavati sve potrebne uslove.

- Verujem da je ruska vakcina bezbedna. Na njoj je radio jedan veliki naučni institut i ministarstvo odbrane. Na kraju krajeva, ne bi Putin dozvolio da vakcinu primi njegova ćerka da nije siguran u njenu bezbednost. U svakom slučaju, bilo koja vakcina koja uđe u Srbiju, pre primene mora dobiti odobrenje ALIMS - kaže Ranković i, osvrnuvši se na Putinovu ćerku, dodaje da se posle svake vakcine može javiti blago povišena temperatura, čak i blaga simptomatologija bolesti, ali da to traje kratko, bez posledica.

Dr Ana Gligić

VAKCINA JOŠ NEPOZNANICA

Virusolog dr Ana Gligić kaže za Kurir da još uvek ima mnogo nepoznanica u vezi sa ruskom vakcinom i da će se tek u narednom periodu znati više.

foto: Nebojša Mandić

- Ne verujem da bi vakcina bila registrovana da nije bezbedna. Ipak, još se uvek malo zna, pa se može samo pretpostaviti da je, zbog brzine kojom su je napravili, reč o genetski modifikovanoj. U svetu ima preko 30 proizvođača vakcine i moramo strpljivo sačekati da bismo saznali detalje - rekla je dr Gligić.

SZO

RIGOROZNE PROCEDURE ZA ODOBRENJE VAKCINE

Svetska zdravstvena organizacija juče je oprezno reagovala na vest iz Rusije i podsetila da su za odobrenje vakcine neophodne rigorozne procedure.

- U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević. Pretkvalifikacija, kako je rekao, uključuje pregled i procenu svih potrebnih podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine prikupljenih u kliničkim ispitivanjima.

Ruski ministar zdravstva

VAKCINA PROTIV KORONE ŠTITIĆE DO DVE GODINE

Rusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da će oni koji prime novu rusku vakcinu protiv kovida 19 biti imuni na novi koronavirus do dve godine.

foto: AP Yekaterina Shtukina

- Vakcina je nastala u istraživačkom centru Gamaleja, koji je radio na pronalaženju vakcine koristeći oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa - rekao je ministar zdravstva Mihail Muraškov.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track