UŽIVO KORONA U SRBIJI: Još 4 preminula, smanuje se broj novoobolelih, sjajna vest iz Kragujevca, nijedan zaraženi
Foto: Covid19.rs Printscreen, Profimedia, Zorana Jevtić

borba protiv virusa

UŽIVO KORONA U SRBIJI: Još 4 preminula, smanuje se broj novoobolelih, sjajna vest iz Kragujevca, nijedan zaraženi

Društvo -

U Republici Srbiji do 15 časova 14. avgusta 2020. godine registrovana su ukupno 29.233 potvrđena slučaja kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.383 osobe od kojih je 235 pozitivno. Preminula su četiri pacijenta, rečeno je na konferenciji za medije Kriznog štaba

foto: Covid19.rs Printscreen

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 789.480 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 78 pacijenata.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 665.

foto: AMG

17.06 - 3 nova slučaja u Kraljevu

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 63 uzorka testirana u laboratoriji Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Batajnica u Beogradu - novoregistrovana pozitivna su tri (3). Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada Kraljeva na dan 16. avgust je 1.334. (J. S.)

17.01 - Još jedan zaraženi medicinski radnik u Subotici

Među zdravstvenim radnicima potvrđen je novi slučaj infekcije korona virusom, potvrdili su u Opštoj bolnici Subotica. "U poslednja 24 sata, u kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je ukupno 28 pregleda, od čega 17 kontrolnih. Dva pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju, dok su četiri pacijenta otpuštena na dalje kućno lečenje i izolaciju. Među obolelima od korona virusa je i novi slučaj zdravstvenog radnika zraženog koronom", navode u Opštoj bolnici.

16.06 - Smanjuje se broj zaraženih u Vojvodini, devetoro na respiratorima

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе trеnutnо sе lеči 165 pаciјent kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID – 19. Оd tоgа, kod 9 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје. U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 11 pacijenta.

15.57 - Evo zašto je Srbija uvela obavezan PCR test za dolazak iz pojedinih zemalja

Srbija se držala kriterijuma Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti i Svetske zdravstvene organizacije prilikom odluke o uslovima pod kojima će stranaci u našu zemlju, kaže epidemiolog Branislav Tiodrović.

15.43 - Povećana smrtnost kod albanske manjine zato što ne koriste srpske zdravstvene ustanove

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je na današnjem obraćanju javnosti predstavnika Kriznog štaba pozvao Albance u Srbiji da koriste državni zdravstveni sistem.

15.30 - Lepa vest iz Kragujevca, posle dužeg vremena nijedan oboleli od korone. Prema rezultatima koje je saoštio Institut za javno zdravlje Kragujevac od 184 uzorkovanih- ni jedan Kragujevčanin nije pozitivan na korona virus. To je praktično prvi dan posle četrdesetodnevnog perioda da u centralnom gradu Šumadije nema obolelih. Trenutno od covida19 u Kragujevcu ima - 1800 zaraženih pacijenata. D.A.

15.28 - U ustanovama socijalne zaštite i domovima zaraženo 257 osoba

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 176 korisnika i 81 zaposlenog, saopštilo je ministarstvo rada. Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 818, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 301. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, podseća ministarstvo.

14.57 - U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrdjeno je prisustvo korona virusa kod 176 korisnika i 81 zaposlenog, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika tih ustanova je 818, a izlečenih zaposlenih je 301.

14.45 - Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku u poslednja 24 sata preminule su dve žene, jedna iz Lučana od 75 godina i jedna iz Ivanjice od 71 godine, rečeno je danas agenciji Beta u toj bolnici. One su prethodnih dana bile priključene na respiratore u čačanskoj bolnici, zbog respiratornih problema. Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno je smešteno 55 pacijenata, od kojih je dvoje priključeno na respiratore.

14.30 - U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je 12 novoobolelih od kovida-19, saopštio je danas užički Zavod za javno zdravlje.

Četiri nova slučaja zabeležena su u Užicu, tri u Prijepolju, dva u Priboju i po jedan u Arilju, Novoj Varoši i Kosjeriću. Juče su zabeležena dva nova slučaja u celom okrugu. Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 2.412 obolelih od kovida-19, od kojih su preminula 64 pacijenta od posledica virusa, podaci su užičkog Zavoda za javno zdravlje.

13.49 - Serološko ili PCR testiranje u Srbiji može se obaviti na lični zahtev građana, recimo zbog putovanja, ali se u tom slučaju plaća.

13.24 - Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će građani Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije za ulazak u Srbiju morati da imaju negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 48 sati.

12.57 - Prema izveštaju Gradskog štaba za vanredne situacije od ukupno 37 uzoraka brisa sa teritorije grada Kraljeva testiranih u laboratoriji Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Batajnica, tri je pozitivno na kovid-19.

Ukupan broj inficiranih zaključno sa 13. avgustom je 1.319 slučajeva, od kojih je 1.267 od 17. juna.

12.46 - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da postoje određena pravila kod nabavki lekova, odnosno vakcina, i dodaje da nije bitno da li su vakcinu napravili Rusi ili neko drugi, već da li je bezbedna za građane.

11.33 - Tokom jučerašnjeg dana u Mačvanskog okrugu je potvrđeno pet pozitivnih uzoraka na koronu, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Šapcu. Po dva pozitivna imaju Šabac i Loznica, a jednoga Krupanj. Ukupno je do sada u okrugu zabeleženo 3.109 pozitivnih, a trenutno je 928 obolelih. (T.Ilić)

10.50 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove sektorske mere, pre svega za ugostitelje i hotelijere. Kazao je za Pink da smatra da je naša zemlja dobro "izgurala" korona krizu.

10.12 - U Vranju je prema poslednjim podacima, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leči u četiri kovid bolnice 75. Od tog broja kovid pozitivna su 32 pacijenta. Među hospitalizovanima nema dece. Ukupno su otpuštena 4 pacijenta, a od toga 2 su transportovana za Surdulicu. Trenutan broj slobodnih postelja je 140. (T.S.)

Vranje
Vranjefoto: T.S.

9.23 - U užičkoj Opštoj bolnici trenutno su smeštena 104 pacijenta suspektna i pozitivna na kovid-19, dok se 12 njih nalazi na intezivnoj nezi, od kojih je jedan na respiratoru, rekla je danas Tanjugu direktorka bolnice Jelena Raković Radivojević.

Kako je navela, u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smeštena su 42 pacijenta, sa lakšom kliničkom slikom, a tokom ove nedelje zabeležen je znatno manji broj prvih pregleda.

8.50 - Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov izjavio je da se ta ustanova, koja je funkcionisala kao kovid bolnica, 17. avgusta vraća režimu rada sa reumatološkim bolesnicima.

"Sada je u toku dezinfekcija i čišćenje prostorija, još uvek stoje zidovi koji su deleli zelenu i crvenu zonu i oni će biti demontirani danas. Svi zaposleni su testirani", kazao je Damjanov danas za Radio-televiziju Srbije (RTS). Rekao je da će svi pacijenti koji imaju zakazane preglede za avgust, njih stotinak, moći da na njih dodju, a gradjani onemogućeni da to učine mogu da se jave službama instituta da im zakažu novi termin.

8.15 - Meštani opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, od večeras će moći da borave van svojih domova do 22.30 sati.

Novom odlukom koja je stupila na snagu, zabrana kretanja pomerena je sa 21 na 22.30 i važiće do 05:00, potvrdio je portparol kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović, prenosi RTK. Radović nije mogao da potvrdi nezvanične navode da će ujedno biti produženo i radno vreme kafića do 22.30. Kako podseća RTK, opštine na Severu Kosova bile su jedne od retkih u kojima se zabrana kretanja primenjivala od 21 sat.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track