KANCELARIJA VLADE SRBIJE OSUDILA RADOVE KOD VISOKIH DEČANA: Antihrišćanska kampanja na Kosovu
Foto: Shutterstock

pritisak na spc

KANCELARIJA VLADE SRBIJE OSUDILA RADOVE KOD VISOKIH DEČANA: Antihrišćanska kampanja na Kosovu

Politika -

Intenziviranje putarskih radova u zaštićenoj zoni Manastira Visoki Dečani predstavlja deo "kontinuirane antihrišćanske kampanje" radi "brisanja i poništavanja srpskog prisustva", ocenila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.Po rečima direktora tog tela, Marka Đurića, radovima "nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine".

"Takvo postupanje je protivzakonito i po prištinskim propisima (Kosova). Izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu je plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije", naveo je Đurić.

Dodao je da će Srbija preduzeti "sve korake i mere" pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama da bi "osigurala nepovredivost prava SPC na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu".

Polovinom juna to je već bio najavio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević koji je u pismu obavetio UNESCO-a o "nezakonitim radovima na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji su nedavno nastavljeni uprkos prekidu uslovljenom reakcijom međunarodne zajednice".

U tom pismu je objašnjeno "da se put gradi u zaštićenoj zoni manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine, kao i u Listu ugrožene svetske kulturne baštine, te se u tom kontekstu dodatno narušava već ugrožena sigurnost tog spomenike srpske kulture iz 14. veka od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe".

Srpska lista: Momentalno zaustaviti radove

Srpska lista osudila je danas ilegalnu gradnju u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i zatražila momentalno obustavljanje svih radova.

U saopštenju Srpske liste se ističe da su takve aktivnosti protivzakonite, u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama i da se njima najdirektnije ugrožava manastir, koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO i predstavlja kulturno blago svih građana. Zato pozivaju međunarodne predstavnike da promptno reaguju, jer snagom svog autoriteta mogu da spreče nelegalne aktivnosti koje nanose strašnu štetu po ambijentalnu celinu svetinje.

"Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od deset kilometara u prometan drumski put, prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima", ukazao je Vukosavljević u junskom pismu.

Ministar je tada naveo da je "Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara što, između ostalog, govori u prilog činjenici da je izgradnja (drugog) puta tik pored manastira, upisanog u Listu svetske kulturne baštine, nepotreban i štetan akt".

UNESCO dobio prijavu

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.Ministarstvo navodi da se "tim činom još jednom pokazalo da se na teritoriji takozvanog Кosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti".

"Кao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom UNESCO, Ministarstvo kulture i informisanja i danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track