PODSETNIK ZA ONE KOJI BI U CRNU GORU KAD OTVORE GRANICE: Evo gde i kako se obavlja obavezno testiranje za ulazak
Foto: Shutterstock

od ponoći dižu rampe

PODSETNIK ZA ONE KOJI BI U CRNU GORU KAD OTVORE GRANICE: Evo gde i kako se obavlja obavezno testiranje za ulazak

Društvo -

Crna Gora će večeras u ponoć otvoriti granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Severnom Makedonijom, a za ulazak građana iz tih zemalja u Crnu Goru najvjerovatnije biti potreban PCR negativan test ili serološki ELESA

U Srbiji je moguće obaviti serološke i pi-si-ar testove na lični zahtev građana. Cene su 1.200 dinara za serološki test i 6.000 za pi-si-ar test. U nekim ustanovama se testiranja zakazuju, a u nekim ne. U Srbiji građani od 1. juna imaju mogućnost da urade serološki test na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Cena testa je 1.200 dinara.

Ova vrsta tesiranja, poznata i kao "ELISA testiranje", može da se obavi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi. Kada je reč o pi-si-ar testiranju. Na sajtu RFZO je navedeno da građani mogu da obave to u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije.

Cena testa je 6.000 dinara, a uplate je moguće izvršiti na isti tekući račun na koji se uplaćuje i testiranje na lični zahtev za brze serološke testove, objavljeno je na sajtu RFZO. Tekući račun je 840-17750-34 dok se u polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja. Sve primedbe građana u vezi sa testiranjem na lični zahtev, mogu biti upućene putem broja telefona 064/8522-427 Na sajtu Instituta za javno zdravlje "Batut" je navedeno da se serološko i pi-si-ar testiranje zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

Navedeno je da se pi-si-ar testiranje zbog putovanja u inostranstvo na lični zahtev može obaviti u domovima zdravlja, Gradskom zavodu za javno zdravlje i na institutu "Torlak". Međutim, na sajtu Gradskog zavod za javno zdravlje Beograd piše da su svi termini za pi-si-ar testiranje do 20. avgusta popunjeni, i da zakazivanje počie ponovo 18. avgusta. Prethodnih dana su objavljivane vesti da se testiranje na "Torlaku" ne zakazuje, ali da se stvaraju dugački redovi. Radno vreme je od 8 do 15 časova.

Kurir.rs/RTS

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track