strah od mera ekspresno spakovao kofere

AKO STE MISLILI DA JE GUŽVA NA GRANICI, POGLEDAJTE VOZ IZ BARA: Počeo masovni povratak turista u Srbiju! STRAH OD MERA

Društvo -

Za crnogorske konduktere i pratioce voza sezona je, kako kažu trajala samo jedan dan - danas!

BEOGRAD - Građani Srbije koji su bili u Crnoj Gori ozbiljno su shvatili poziv Kriznog štaba i Vlade Srbije da se vrate u zemlju, što potvrđuje i pun voz na liniji Bar-Beograd, koji je jutros stigao u Topčider.

Za crnogorske konduktere i pratioce voza sezona je, kako kažu trajala samo jedan dan - danas.

Od 3. septembra kada je linija obnovljena, jedino je ovaj voz, pred stupanje novih mera bio pun, kao nekada.

foto: Tanjug Rade Prelić

Prema rečima Dragane Stanković iz Srbija voza nova mera Kriznog štaba i Vlade Srbije povećala je interesovanje putika za voz, pa je i kompozicija proširena, a samo u odnosu na juče prevezeno je 170 punika više.

"Voz koji je krenuo u 19 iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila", rekla je Stanković i podsetila da kompozicija ima vagon za sedenje, kušet i spavaća kola i ona za prevoz automobila.

Prvi voz na relaciji Topčider-Bar-Topčider, krenuo je 3. septembra nakon višemesečne pauze ka Crnoj Gori i da je tada u vozu bilo 20-ak putnika. Tri dana kasnije već ih je bilo 105, rekla je ona.

1 / 8 Foto: Tanjug Rade Prelić

Srbija voz preduzeo je sve dodatne mere u cilju sprečavanja širenja virusa, čišćenje i pranje je dodatno pojačano, defnisan je raspored za sedenje i u kabinama.

Kako je dodala, sedi se isključivo pored prozora, smanjen broj osoba u kabinama sa ležajevima što se ne odnosi samo na porodice.

foto: Tanjug Rade Prelić

Putnici su, kako kažu, razočarani što su pre planiranog dana povratka morali da se vrate iz Crne Gore, gde su bili iz različitih razloga, na moru, u svojim kućama, kod dece, rođaka ....

foto: Tanjug Rade Prelić

Jedna od njih kaže da je bila pet dana u Baru. "Vraćam se zbog mera koje je naredila naša država, da ih ispoštujemo. U Baru je troje zaraženo, nema kontakata, niko ne nosi maske, svi lepo žive", rekla je jedna od putnica.

Detaljna uputstva za sve koji u Srbiju uđu danas posle 18 časova

Građani Srbije koji od danas posle 18 časova uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom koji podrazumeva da se u naredna 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs i urade test samoprocene na Kovid 19, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje ''Batut'' epidemiolog Darija Kisić Tepavčević. Ona napominje da će povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobiti uputstvo u pisanoj formi o proceduri nadzora i dodaje da je popunjavanje upitnika jednostavno i da se prijava može odštampati ili sačuvati kao potvrda da se građanin prijavio po ulasku u zemlju.

Takođe, povratnici iz inostranstva to treba da urade i deseti dan nakon povratka u Srbiju. Ukoliko test samoprocene pokaže simptome koji ukazuju na korona virus postoji mogućnost da se odmah zakaže pregled u kovid ambulanti. Kisić Tepavčević je naglasila da je isključivi cilj nadzora koji se uvodi nad građanima da se smanji verovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van Srbije, a ne da se bilo ko kažnjava ili evidentira ko je otišao van zemlje.

Druga je, ipak, najviše iznenađena što su u ponoć, 18 sati pre nego što bi mera nadzora trebalo da stupi na snagu, dobili papir Ministarstva zdravlja kojim ih obaveštavaju da su, "budući da dolaze iz države sa nepovoljnom epidemiloškom situacijuom, u obavezi da se u roku od 24 sata prijave zbog nadozra nad zaraznom bolešcu kovid na www.e-zdravlje.gov.rs.

"Čak smo zamenili karte da bi stigli i opet su nas sacekali sa papirom", navela je žena koja se u Beograd vratila posle šest dana.

foto: Tanjug Rade Prelić

Starija gospođa, vratila se pre roka, ali se nada da će biti živa i naredne godine da moze opet da ide u Crnu Goru.

Devojka koja se vratila iz Crne Gore, takođe je nezadovoljna zbog "upropašćenog odmora" i tvrdi da na moru niko nije zaražen, da nema gužve i da korona može da bude problem samo u Podgorici, Beranama. Stariji gospodin vratio se zbog odlaska kod lekara, nakon operacije u Podgorici gde je bio kod ćerke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track