KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Ko danas pre 18h uđe u Srbiju, ne mora da se prijavi na sajt, ali neka obavi test samoprocene
Foto: Kurir Printscreen

Najveći broj zaraženih u Beogradu

KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Ko danas pre 18h uđe u Srbiju, ne mora da se prijavi na sajt, ali neka obavi test samoprocene

Društvo -

Dr Kon je naglasio da se u Beogradu već desilo da ima zaraženih među povratnicima, čak 3 od ukupno 9 pozitivnih u samo jednom beogradskom domu zdravlja. Oni su došli iz CG ali ima pozitivnih koji su došli i sa drugih destinacija

BEOGRAD - Članovi Kriznog štaba obratili su se danas u 15 časova sa najnovijim presekom i informacijama o korona virusu u Srbiji.

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da su građani poslušali apele Kriznog štaba i države i počeli da se vraćaju u zemlju. Ona je naglasila da cilj mere nadzora koja stupa na snagu večeras od 18 sati nije kažnjavanje nego da oni budu deo zdravstvenog sistema kako bi se kontrolisao eventualni priliv pozitivnih.

- Na nama je zadatak da stanje držimo pod kontrolom i da onemogućimo lokalnu transmisiju odnosno prenošenje među našim stanovništvom - rekla je dr Darija.

foto: Kurir Printscreen

Ona je rekla da ko danas pre 18 časova uđe u Srbiju, ne mora da se prijavi na sajt e-zdravlje ali da treba da bude odgovoran i da zna da može da bude zaražen a da nema nijedan simptom te treba obaviti test samoprocene.

Ko uđe večeras posle 18 časova u zemlju, dužan je da se prijavi na sajt e-zdravlje. Ukoliko lično nema mogućnost da to učini elektronski, može da mu pomogne neko mlađi iz porodice, komšiluka...

foto: Covid19.rs Printscreen

- Za to je potrebno doslovno 3 minuta - rekao je dr Predrag Kon i naglasio da se u Beogradu već desilo da ima zaraženih među povratnicima, čak 3 od ukupno 9 pozitivnih u jednom domu zdravlja. Oni su došli iz CG ali ima pozitivnih koji su došli i sa drugih destinacija poput Egipta.

foto: Kurir Printscreen

Na pitanje hoće li biti kazni za one koji ne ispoštuju prijavu, on je rekao da cilj nadzora nije kažnjavanje ali da svako treba da zna da zakonska regulativa postoji.

- To je kao kada vozite po gradu i znate da je ograničenje 50 a vi vozite 80, odmah ste svesni da ste u prekršaju. Ne daj bože da zgazite nekog i da on umre zbog vas, znate kakve su sankcije - objasnio je dr Kon.

- Najgore je ne raditi ništa, slegati ramenima i prepustiti se sudbini, treba tražiti načine da se prenošenje zaustavi - rekao je dr Kon dodavši da ga neko ne shvati pogrešno ali da ga raduje pojava virusa u srednjim školama jer će sada sistem da profunkcioniše i da će se obraćati više pažnje.

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano testirano 7.411 osoba, od kojih je pozitivno 62. Nažalost, jedna osoba je preminula. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track