U PROGRAMU OTKRIO ZABRINJAVAJUĆE PODATKE! Kon: Imamo informacije da je verovatno na OVOM mestu došlo do zaražavanja
Foto: Pink Printscreen

U PROGRAMU OTKRIO ZABRINJAVAJUĆE PODATKE! Kon: Imamo informacije da je verovatno na OVOM mestu došlo do zaražavanja

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon, izjavio je jutros da je realno očekivanje da će novih mera biti kada zahladni, zavisi od toga gde će i da li će broj novoobolelih raste.

- Imali smo kritičnu situaciju sa jednim ispitom. Bilo ih je 100 u prostoriji. 100 studenata na jednom ispitu, a znamo kolika su ograničenja. Imamo informacije da je verovatno na tom mestu došlo do zaražavanja - rekao je jutros dr Kon.

Pored veselja, srednje škole su problem za širenje korona virusa, koje pohađa oko 300.000 učenika. Mlađa deca se uzdržavaju, starija slabije.

- Mi nemamo definisano šta će biti ako dođe do eksplozije veselja i slava. Molimo ljude da shvate da ulazimo u sezonu kada je to opasno.

- U oktobru je vrlo bitno, naročito za zdravstvene radnike, koji moraju biti svesni da će možda opet biti u kovid bolnicama, da uradimo sve što je moguće da se jul ne ponovi. Vreme nije stalo, slave i praznici dolaze, a virus ne odlazi - kazao je on.

Dodao je da u Sloveniji tek sada uvode ono što mi već jesmo.

- Mi do pre 10 godina nismo imali zakon o vanrednim situacijama, a on sada postoji. Krizni štab usmrava i daje rešenja, ali Zakon svuda funkcioniše, osim u slučaju pandemije. Bez vanrednog stanja, nikakva kontrola ne može da se obezbedi u samoizolaciji - kazao je on.

Trampovi planovi za vakcinu nisu realni

Tramp je najavio 100 miliona vakcina, ali dr Kon kaže da to nije realno.

- To bi bilo samo da apsolutno svi hoće da je prime i da su one odmah dostupne. To se u serijama sprovodi, ne može odjednom. To je i tehnički nizvodljivo. Velika je to zemlja, moglo bi da se zamisli da je moguće, ali samo ako bi sve išlo kako je Tramp zamislio.

- Prvo i osnovno je da je vakcina bezbedna, efikasna i efektivna - zaključio je on.

Kurir.rs/Pink Tv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track