UŽASAVAJUĆE OTKRIĆE: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?!
Foto: Shutterstock

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA

UŽASAVAJUĆE OTKRIĆE: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?!

Društvo -

Tri različite naučne studije širom sveta došle su do istog zaključka - kod pojedinaca koji su preležali koronavirus ubrzo nakon infekcije javili su se simptomi Parkinsonove bolesti!

Tri različite naučne studije širom sveta došle su do istog zaključka - kod pojedinaca koji su preležali koronavirus ubrzo nakon infekcije javili su se simptomi Parkinsonove bolesti!

foto: The Lancet

Slučaj u Izraelu

U najnovijoj studiji izraelskih naučnika, koju je objavio prestižni medicinski časopis Lanset, podseća se da je odranije poznato da se Parkinsonova bolest ili parkinsonizam može razviti nakon infekcija virusima poput gripa A, Epštajn-Barovog virusa (uzročnik infektivne mononukleoze, odnosno „bolesti poljupca“), varičele zoster (uzročnik ovčjih boginja i herpes zostera), virusa hepatitisa C, HIV, virusa japanskog encefalitisa ili virusa Zapadnog Nila, ali od ove godine i nakon infekcije kovidom 19.

- Prijavljujemo pacijenta (45) sa verovatnom Parkinsonovom bolešću koja mu je dijagnostikovana nakon teške infekcije akutnim respiratornim sindromom koronavirusom 2 (SARS-CoV-2) - navodi se u zajedničkoj studiji tima naučnika iz medicinskog centra „Šare Zedek“ Medicinskog fakulteta u Jerusalimu i kompanije „Sentodžin“, globalnog lidera u ranoj dijagnostici pacijenata obolelih od retkih bolesti.

U izveštaju se objašnjava da je pacijent nakon povratka iz SAD 17. marta hospitalizovan u bolnici u Izraelu zbog suvog kašlja i bolova u mišićima, te da je PCR testom odmah utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. Iako je bolovao od hipertenzije i astme, pacijent usled korone nije razvio tešku sliku, nije imao temperaturu, nije dobijao sistemske lekove, niti kiseonik. Tri dana kasnije je stavljen u izolaciju, a kontrolni testovi na kovid urađeni 25. i 30. marta bili su negativni.

foto: Shutterstock

- Međutim, tokom izolacionog perioda od tri nedelje njegov rukopis se promenio, javile su se poteškoće u govoru, pisanju poruka na mobilnom telefonu, primetio je osećaj treperenja u desnoj ruci. Po povratku kući nastavio je da ima ove simptome i na kraju je primljen na odeljenje za neurologiju u medicinskom centru „Šare Zedek“ otprilike dva meseca nakon što je bio pozitivan na SARS-CoV-2 - navodi se u studiji i dodaje da je snimak PET skenerom pokazao promene na mozgu karakteristične za Parkinsonovu bolest, te je pacijentu dijagnostikovan parkinsonizam.

Slučaj u Brazilu

- Naš pacijent nije imao porodičnu istoriju Parkinsonove bolest. Međutim, ne možemo isključiti interakciju između drugih, ređih mutacija i SARS-CoV-2. Povezanost infekcije SARS-CoV-2 i simptoma parkonsonizma koji su se pojavili tokom akutne infekcije je intrigantna - zaključuju izraelski naučnici.

Prethodno je Univerzitetska bolnica iz Brazilije objavila studiju o ženi (35) koja je imala blagu infekciju koronavirusom, ali 10 dana nakon što se od kovida oporavila nije mogla da pomera desnu ruku, usporili su joj se pokreti tela i hod i ton glasa joj je postao niži.

- Naš pacijent ima akinetičko kruti parkinsonizam. Kako je pacijent bio neurološki normalan pre infekcije koronom, zaključili smo da je infekcija odgovorna za parkinsonizam. Kolege su, pored ovog, ustanovile još jedan slučaj parkinsonizma povezan s kovidom 19 - navodi se u brazilskoj studiji.

Slučaj u Španiji

Takođe, Američka akademija za neurologiju objavila je članak tima Univerzitetske bolnice „12. oktobar“ u Madridu o prethodno zdravom pacijentu (58) kome je nakon ozbiljne infekcije koronom ustanovljen asimetrični hipokinetički krut sindrom, odnosno parkinsonizam.

- Ova studija slučaja pruža kliničke dokaze koji potvrđuju da SARS-CoV-2 može da pristupi centralnom nervnom sistemu, utiče na strukturu srednjeg mozga i izazove neurološke simptome - navodi se u istraživanju.

DR GORICA ĐOKIĆ, NEUROLOG

Nažalost, virus će izazvati i Alchajmer

Specijalista neurologije dr Gorica Đokić kaže za Kurir da je u svetu sve više dokaza o neurološkim komplikacijama koje izaziva kovid 19 i koje su otkrivene kod čak oko 36 odsto pacijenata koje su preležali koronu.

foto: Presscentar

- Od početnih blažih simptoma kao što su: glavobolja, vrtoglavica, bolovi u mišićima, umor, izostanak mirisa i ukusa, pa sve do teških i životno ugrožavajućih komplikacija: moždanih udara, akutnih teških demijelinizirajućih polineuropatija i akutnih organskih delirijuma. Posebna kategorija komplikacija su meningoencefalitisi, encefalopatije (hemoragične, nekrotizirajuće) koje veoma često zahvataju moždano stablo i bazalne ganglije te se kao njihova posledica javljaju kliničke slike nalik Parkinsonovoj bolesti - navodi dr Đokić i dodaje:

- Vreme će pokazati da će se, nažalost, pojaviti i kliničke slike postkovid demencije kliničkih stanja nalik Alchajmerovoj demenciji - podvlači doktorka.

ŠTA JE PARKINSONOVA BOLEST

  • bolest poremećaja pokreta
  • poremećaji nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina
  • uzrok propadanja ćelija koje proizvode dopamin još nije poznat

zbog hemijskog deficita u delu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti

GLAVNI SIMPTOMI BOLESTI

  • tremor (drhtanje)
  • rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata)
  • usporenje pokreta

ŠTA SVE IZAZIVA KORONA

  • oštećenje pluća
  • oštećenja na srčanom mišiću
  • oštećenja na bubrezima
  • oštećenja na nervnom sistemu
  • deluje na koagulativni sistem
  • može dovesti do popuštanja jetre i bubrega

javlja se učestalost tromba u centralnom nervnom sistemu i bubrezima

  • pojava tromboze, koja može dovesti do infarkta mozga

Kurir.rs/ Kristina Vasković Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track