UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Opet skok broja novozaraženih, NEMA PREMINULIH
Foto: Covid19.rs Printscreen, Shutterstock, Zorana Jevtić

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Opet skok broja novozaraženih, NEMA PREMINULIH

Društvo -

U Republici Srbiji do 15 časova 22. septembra 2020. godine registrovano je ukupno 32.999 potvrđenih slučajeva kovid 19.

foto: Covid19.rs Printscreen

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.814 osoba od kojih je 61 pozitivna. U poslednja 24 sata nije bilo preminulih.

U Srbiji je od početka epidemije korona virus potvrđen kod 32.999 osoba, a testirano je milion i 84.893 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima se nalaze 23 osobe. Dosad je preminulo 743 pacijenta.

foto: AMG

15.00 - U bolnici "Studenica" hospitalizoavno osam kovid pacijenata

U Opštoj bolnici ''Studenica'' Kraljevo hospitalizovano je 8 kovid pacijenata, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Tokom protekla 24 sata primljen je jedan pacijent. Iz bolnice u periodu od prethodna 24 časa nijedan kovid pacijent nije otpušten.

14.55 - Virus prisutan kod 55 korisnika i 19 zaposlenih domova i socijalnih ustanova

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite, Domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo virusa COVID - 19 kod 55 korisnika i 19 zaposlenih. Prisustvo virusa COVID -19 potvrđeno je u Gerontološkom centru Knjaževac, - Gerontološkom centru Subotica, Gerontološkom centru Novi Sad - RJ Liman i RJ Novo naselje, Gerontološkom centru Kanjiža, Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ''Srce u jabuci'', Jabuka, Pančevo, Ustanovi za decu i mlade ''Sremčica'', Beograd, Centru za socijalni rad u Vranju, Centru za socijalni rad u Kraljevu, Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Kladomox plus'', Kelebija, Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Terza Eta'', Priboj, Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Kuća nege'', Subotica. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1017, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 407.

foto: Shutterstock

14.10 - NIČIĆ: Zaječarci se previše opustili

U poslednja 24 sata u Zaječaru nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze kovidom-19, podaci su Zavoda za javno zdravlje "Timok". Gradonačelnik Boško Ničić kaže za Tanjug da je trenutna epidemiološka situacija u Zaječaru stabilna, ali i da se, ističe, "narod poprilično opustio".

"Trudimo se da što više 'zatežemo' mere i vršimo kontrolu kako to opuštanje ne bi dovelo do povećanja broja zaraženih", rekao je on.

U Zaječaru je od početka epidemije kovid-19 potvrđen kod 426 građana, od kojih je 375 oporavljeno od infekcije, pokazuju podaci Z ZJZ "Timok" Zaječar".

14.03 - Krizni štab: Neće biti uvođenja vanrednog stanja 1. oktobra

Članovi Kriznog štaba Branislav Tiodorović i Darija Kisić Tepavčević odbacili su kao dezinformacije najave da bi prvog oktobra moglo da bude uvedeno vanredno stanje.

13.35 - U Vranju zaražena dva nastavnika

U jednoj od osnovnih škola u Vranju kod dva nastavnika potvrđeno je prisustvo virusa korona, objavio je portal Južne vesti, pozivajući se na gradski Zavod za javno zdravlje. Kako navode u Zavodu, među decom nema zaraženih, a nastavnici su u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom.

13.16 - Zlatiborski okrug: Za sedam dana 16 novozaraženih

Za sedam dana, u periodu od 16. do 22. septembra, na teritoriji Zlatiborskog okruga potvrđen je virus korona kod još 16 osoba, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Užice. Od 16 novozaraženih, pet je iz Užica, tri iz Priboja, dvoje iz Bajine Bašte, koliko i iz Požege, Prijepolja i Sjenice.

12.46 - Rekordan broj turista, studenata i radnika vratio se u Čačak

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku trenutno je hospitalizovano pet pacijenata suspektnih i pozitivnih na korona virus. U protekla 24 časa primljena su dva, a otpušteno je troje pacijenta. (RINA)

11.11 - U užičkoj bolnici osmoro hospitalizovano, dvoje kritično

U užičkoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano osmoro pacijenata, troje je na intezivnoj nezi, od kojih je dvoje na respiratoru. Tu informaciju je danas rekla Tanjugu PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević i dodala da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 40 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom. U Užicu je od početka epidemije zabeleženo 833 obolelih od kovida-19, od kojih je preminulo 13 pacijenata usled posledica bolesti, pokazuju podaci užičkog Zavoda za javno zdravlje.

10.51 - Jablanički okrugu bez novih pozitivnih

U Jablaničkom okrugu, koji obuhvata šest gradova i opština, u poslednja 24 sata nije bilo novih pozitivnih pacijenata na korona virus, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje Leskovca.

10.30 - Ukinuta vanredna situacija u Prijepolju

U opštini Prijepolje ukinuta je vanredna situacija koja je od 7. jula bila na snazi zbog širenja virusa kovid-19, rečeno je u toj opštini.

10.02 - Sve što treba da znate o novoj vakcini

Vakcine u ograničenom broju proizvodi čak pet kompanija za potrebe istraživanja, ali nijedna još nije došla do faze kada bi njihova primena bila odobrena na milionima ljudi, što treba da potvrdi i SZO. Naša zemlja stala u red sa 173 države za novu vakcinu

9.55 - Vranje: Hospitalizovano 17, kod pet potvrđen virus korona

U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Vranju hospitalizovano je 17 pacijenata, od kojih je kod pet laboratorijski potvrđen virus korona. Od poslednjeg izveštaja, primljen je još jedan pacijent, a trenutno je u bolnici slobodno 163 mesta, navedeno je na sajtu tog grada. Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti ATD obavljena su 103 pregleda, a od tog broja 39 prvih. Uzorkovana je krv kod 68 pacijenata i urađeno je 62 rendgenskih snimaka pluća. Urađen je i 21 PCR test i 60 brzih testova. Dijagnostifikovano je 11 bronhopneumonija.

9.30 - Na KiM oko 13.000 izlečenih od korone

U poslednje dve nedelje došlo je do smanjenja broja novih slučajeva zaraženih kovidom-19 na KiM, a broj izlečenih se povećao, prenosi Kosovo onlajn. Samo u poslednja 24 sata 104 pacijenta pobedili su u borbi sa koronavirusom pa je ukupan broj izlečenih 12.674 slučaja. Broj smrtnih slučajeva i dalje je zabrinjavajući jer je od ove zarazne bolesti umrlo 615 građana.

8.50 - Studenti se useljavaju u domove, ne testiraju se svi na kovid

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže da nije neophodno da se svi studenti koji se useljavaju u domove testiraju na kovid.

"Na osnovu anamnestičkih podataka i detaljne epidemiološke ankete, donosi se odluka da li je potrebno da se neki student serološki testira", objašnjava doktorka Obradović.

8.45 - Pčinjski okrug: Smiruje se epidemiološka situacija

Juče nije bilo novih slučajeva koronavirusa u Pčinjskom okrugu. Epidemiolog Slađan Stanković je rekao za RTS da su i prethodnih dana beleženi pojedinačni slučajevi i da je sada prietno smirivanje situaicije i u Preševu.

"Sada je došlo do smirivanja situaicije, ali je ona idalje nesigurna", naveo je Stanković za RTS i dodao da je poštovanje mera urodilo plodom.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug, RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track