POSLE 85 GODINA IZBACUJU PORODICU NA ULICU! Da sve bude još gore to rade iz kuće koja formalno NE POSTOJI! EVO I DOKAZA (FOTO)
Foto: Privatna arhiva, Privatna Arhiva

APSURD

POSLE 85 GODINA IZBACUJU PORODICU NA ULICU! Da sve bude još gore to rade iz kuće koja formalno NE POSTOJI! EVO I DOKAZA (FOTO)

Društvo -

Porodici Vuksanović sa Autokomande u Beogradu, ponovo je zakazano iseljenje iz porodične kuće u kojoj žive skoro čitav vek, uprkos tome što kuća iz presude ne postoji, što su pokazala i brojna veštačenja.

Kurir je ovom slučaju pisao u nekoliko navrata 2017. godine kada je takođe pokušano izvršenje, ali je odloženo. Poverioci, kojih ima šest, su nakon toga promenili izvršiteljku i angažovali javnog izvršitelja Mirjanu Dimitrijević, koja je iseljenje zakazala za sredu 30. septembar i najavila da će prisustvovati i veštaci građevinske i geodetske struke kako bi utvrdili predmet izvršenja.

Porodica na navedenoj adresi živi od 1936. godine i jedina je od tada do danas koristila spornu kuću, dok se ostali suvlasnici nisu nikada pojavili, a vlasništovo se nasleđivalo putem sudova od žene sa kojom je porodica Vuksanović živela u istom dvorištu još pre Drugog svetskog rata. 1999. godine sudski veštak je konstatovao da je objekat, koji je sagrađen 1928. godine, nebezbedan za život i zdravlje stanara, a kuća se iste godine i zapalila zbog dotrajalih instalacija.

STARA KUĆA

foto: Privatna arhiva, Privatna Arhiva

Pri pokušaju sanacije krova, objekat se urušio, što je konstatovano u još jednom veštačenju na licu mesta. Neposredno nakon podizanja novog objekta, pojavila se jedna od suvlasnika i zahtevala da se nova kuća dodeli njoj. Pokrenuta je parnica na osnovu starih vlasničkih odnosa i doneta je presuda koja se odnosi na kuću od 66 kvadrata, koja ne postoji od 2000. godine.

Vuksanovići navode da postoji više problema kada je ovo izvršenje u pitanju, a da je prvi u tome što se uopšte ne može odrediti predmet izvršenja, jer u zaključku izvršiteljke, kao i u samoj presudi, stoji samo „kuća" na toj adresi, na kojoj se nalazi više stambenih jedinica, a nijedan se ne vodi kao kuća u zemljišnim knjigama.

Drugi problem, kako kažu, je u tome što ako se pogleda predmet spora, kuća od 66 metara kvadratnih, onda postoje dokazi da je taj objekat srušen pre 20 godina i na adresi ne postoji ništa što je približno slično navedenom objektu. Dodatni problem je i to što se prethodno izvršenje nije održalo, jer je izvršiteljka došla blizu ulice u kojoj Vuksanovići žive, a onda saznala da je većina poverilaca odlučila da se ne pojavi, pa je otkazala izvršenje, jer nije postojalo zakonskih uslova da se održi, obzirom da prisutni advokati nisu imali punomoćje da preuzmu objekat u ime povrilaca.

NOVA KUĆA

foto: Privatna arhiva, Privatna Arhiva

U slučaju da se poverioci ne pojave na izvršenju po zakonu se izvršenje obustavlja. Advokat porodice Vuksanović je poslao svu dokumentaciju sudu, kao i primere sudske prakse, ali sud o tom predmetu nije rešio više od godinu dana.

Vuksanovići su pokrenuli i spor pred Višim sudom, kako bi se utvrdilo vlasništvo nad novim objektom i ovaj proces je u toku.

Reč druge strane - Jedni kažu stara, a drugi nova kuća

Redakcija Kurira je stupila u kontakt i sa nekima od izvršnih poverilaca.

Nada Ivezić iz Kikinde, izjavila je da je sud sve rešio, kao i da je sve vreme u pitanju ta stara kuća koja nije srušena, na konstataciju da postoje veštačenja da je u pitanju nov objekat je izjavila da nema više ništa da doda o tom slučaju.

Nada Lukić iz Laćarka, koja je takođe jedan od poverilaca, rekla je da joj je jako žao zbog situacije u kojoj se nalazi porodica Vuksanović, ali da Vuksanovići nisu tražili dozvolu od ostalih suvlasnika da izgrade novi objekat, kao i da je najveći problem u tome što je gradska opština Savski venac Vuksanovićima prodala deo vlasništva, a na to nije imala pravo. Navela je da ovaj proces traje dvadeset godina i da ona ne može sama kao pojedinac da odlučuje o tome, već da ima više suvlasnika.

Kurir je pokušao i da stupi u kontakt sa Natalijom Blaževski, jednom od suvlasnika iz Beograda, ali se niko nije javio na telefon.

Organizacija Krov nad glavom je povodom ovog slučaja poslala saopštenje medijima u kome navode da je „Porodica Vuksanović na ovaj način godinama izložena maltretiranju, neizvesnosti i stresu, jer presuda ne može da se izvrši, a poverioci koriste javne izvršitelje kako bi vršili pritisak u njihovu korist."

Iz ove organizacije su pozvali medije i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se pojave na izvršenju, kako bi se sprečilo da se zbog presude koja ne može da se sprovede i koja je vezana za nepostojeći objekat, oduzme dom porodice.

Kurir / Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track