STRAŠNO! MUKE ONKOLOŠKIH PACIJENATA: Zbog korone su i ocu i meni kasno otkrili rak!
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

STRAŠNO! MUKE ONKOLOŠKIH PACIJENATA: Zbog korone su i ocu i meni kasno otkrili rak!

Društvo -

Marija Tošić (36) iz Niša kaže da je četiri meseca krvarila, ali da lekar nisu hteli da joj zakažu pregled. Tek kad je jedva skupila pare i kod privatnika otkrila tumor debelog creva, upućena je u klinički centar

Od pojave koronavirusa u Srbiji lečenje onkoloških pacijenata s početnim simptomima bolesti postalo je gotovo neizvodljivo, jer su upute za specijalističke preglede mogli da dobiju samo oni s najtežim dijagnozama, opasnim po život, a ponekad ni oni! To potvrđuje i slučaj samohrane majke Marije Tošić (36) iz Niša, koju lekari doma zdravlja, uprkos višemesečnom krvarenju i katastrofalnim rezultatima, nisu slali kod specijaliste.

- Krajem marta počelo je krvarenje u stolici i odmah sam se javila lekaru u domu zdravlja. Doktorka mi je rekla da mi nije ništa i da sam paranoična, iako mi je gvožđe rapidno opadalo, nisam mogla da se krećem, stalno sam spavala. Rečeno mi je i da zbog kovida ne mogu da mi daju uput za gastroenterologa i da moje stanje nije hitno - kaže za Kurir Marija, koja ne želi da objavljujemo njenu fotografiju, i dodaje da jeste imala hemoroide devet godina, ali da joj nikada nisu krvarili.

Profesorka bez posla

Krvarenje nije prestajalo, a Marija je i dalje obijala pragove kod lekara opšte prakse.

- Išla sam u dva doma zdravlja ne bih li našla lekara koji će me poslati kod specijaliste. Non-stop krvarim, gvožđe sve gore i gore, na noge ne mogu. A plus im objašnjavam da su mi dve tetke umrle od raka, kao i brat od tetke sa svega 33 godine. U međuvremenu, mom ocu, koji ima 66 godina, kreću nesnosni bolovi u glavi. Ni njemu niko neće da da uput za klinički centar. Do neurologa uspevamo da odemo tako što idemo u hitnu jer od bolova ne može da stoji, ne može da gleda, okreće mu se, nesvest mu je... Neurolozi viču na njega, nekoliko puta ga vraćaju s pričom da mu nije ništa i četiri meseca ga leče od upale sinusa. Tek kada su ga iz hitne poslali na ušno krajem maja, gde su ga i snimili, nalaze da mu je dve trećine malog mozga zahvaćeno metastazama - priča Marija.

Otac je u junu bio na operacionom stolu, ali je i ustanovljeno da ima pet metastaza - na mozgu, jetri, plućima, maloj karlici, a da je primarni tumor na debelom crevu!

- I tako, otac ima rak! I to baš na debelom crevu. Plus metastaze. A ja i dalje krvarim i ne mogu da dobijem uput za klinički. Profesor sam fizike, ali posla u struci nemam, pa čistim privatno. Para za privatnog lekara nemam, pa porodica tek polovinom avgusta uspeva da skupi novac kako bih otišla kod privatnika. Odmah mi nalaze da imam veliki tumor na sedamdesetom centimetru debelog creva i da mora odmah da se odstrani jer je počeo da krvari pri dodiru - kaže Marija i dodaje da je analiza za dva dana potvrdila da je tumor maligni.

Dete s epilepsijom

Tek kada je, kako kaže, s tim papirima otišla u dom zdravlja, dobila je uput za klinički centar. Ubrzo je i operisana.

- Da nisam otišla kod privatnika, rak bi zahvatio sve organe, umrla bih. Pitanje je šta će i sad biti sa mnom. Rak debelog creva mi je u drugom stadijumu, ali čekam dodatne analize koje će pokazati da li je krenulo u tkiva i limfne čvorove. I čekam konzilijum da vidim da li ću zračenje ili hemioterapiju. Moram da se nadam i borim zbog deteta, koje ima svega devet godina i epilepsiju. Nemam kud - zaključuje Marija.

DOMINA SPASIĆ Nema kraja ovoj muci

Domina Spasić, predsednica udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke Budimo zajedno, kaže za Kurir da su redovne kontrole tokom prvog talasa korone odložene:

- Svi smo zabrinuti i uplašeni. Nije problem što se odloži, ali je problem kada ćemo ponovo doći na red. I ne samo za onkologiju, kao i svi drugi pacijenti, imamo i niz drugih zdravstvenih problema. Ne znamo kako da dođemo do lekara. Ako odete u dom zdravlja, oni kažu da zbog trenutne situacije s koronom ne zakazuju preglede. Situacija je teška, ne vidi joj se kraj.

Ona dodaje da su stali i preventivni pregledi jer se leče samo najhitniji slučajevi.

- Od raka i kardiovaskularnih bolesti više se umire nego od kovida 19. Korona je na prvom mestu i sve ostalo je u drugom planu. Kažu da idemo redovno kod lekara, a kad prođe korona i bolest uznapreduje, pitaće nas gde smo bili. Na kraju će opet biti krivi pacijenti - upozorava ona.

Foto/Source:Shutterstock/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja