ISPRAVKA! DR NESTOROVIĆ ŠOKIRAO OBJAVOM VEZANOM ZA MASKE: Citirao novinara, za koga tvrdi da je naučnik (VIDEO)
Foto: Nemanja Nikolić

NEMA MIRA

ISPRAVKA! DR NESTOROVIĆ ŠOKIRAO OBJAVOM VEZANOM ZA MASKE: Citirao novinara, za koga tvrdi da je naučnik (VIDEO)

Društvo -

Doktor Branimir Nestorović je obelodanio svoj stav da smatra kako je nošenje maski nepotrebno u suzbijanju širenja koronavirusa, pritom se pozivajući na istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji je nacionalni Institut za javno zdravlje SAD, što nije istina.

Naime, dr Nestorović je napisao:

"Naučnik iz CDC, maske ne deluju"

Međutim, dr Nestorović je citirao Džordana Šahtela, objašnjavajući da je on naučnik iz CDC, što zapravo nije. Šahtel je novinar iz Vašingtona, čija tvrdnja da maske ne pomažu u borbi sa koronavirusom svakako nije relevantna.

Istraživanje CDC, na koje se Šahtel poziva, uopšte se nije bavilo efikasnošću maski u borbi protiv korone, već time kako bliski kontakti sa zaraženima, kao i boravak u kafićima i restoranima, utiču na širenje virusa.

Rezultati studije pokazali su da su “odlasci na mesta gde se konzumiraju hrana i piće direktno povezani sa širenjem virusa” i zato ih CDC označava kao važne faktore rizika. Iz tog Instituta savetuju da se pažljivo razmotri odlazak na mesta gde je teško držati socijalnu distancu i nositi masku.

I sam direktor CDC Robert Redfild je na nedavnoj konferenciji tvrdio da je platnena maska sigurnija zaštita od korona virusa nego vakcina.

(Kurir.rs/Republika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track