SRBIJA UŠLA U CRVENU ZONU: Profesor Kočović upozorava da su narednih 6 dana ključni za borbu protiv trećeg talasa virusa korona
Foto: Prinskrin / Pink

više nismo najbolji u evropi

SRBIJA UŠLA U CRVENU ZONU: Profesor Kočović upozorava da su narednih 6 dana ključni za borbu protiv trećeg talasa virusa korona

Društvo -

Ekspert u oblasti informacionih tehnologija prof. dr Petar Kočović rekao je jutros da svakodnevno radi prognoze porasta broja obolelih od korona virusa, ali da ovakvu "eksploziju" u Evropi nije mogao da predvidi.

Kočović je pojasnio da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000) i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

- Nemci su uveli ljubičastu zonu, a ako gledamo broj zaraženih u nekim zemljama, mogli bismo uvesti i recimo tamnoljubičastu zonu. Izrael je, na primer, imao više od 1.100 obolelih na 100.000 ljudi, a Srbija je tada imala 20. Crna Gora je imala u jednom trenutku 620 obolelih, a sad su na 550 – kaže Kočović.

Srbija se, kako kaže, drži fantastično, mada nije više najbolja u Evropi. Naša zemlja od juče, kako kaže, ima 32 obolelih na 100.000 stanovnika.

Dodaje da će treći talas u Srbiji biti gotov oko Nove godine, ali naglašava da je reč o dugoročnoj prognozi koja je sama po sebi i neprecizna.

- Ušli smo u crvenu zonu i trend rasta će se nastaviti narednih šest dana. Ako budemo uspeli da izbegnemo ono što se dešava u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori onda možemo da očekujemo da sve bude kako treba – kaže Kočović.

Šta virus korona čini plućima?

Internista pulmolog prim. dr sci. med. Branislav Gvozdenović objašnjava da 10-15 odsto težih bolesnika koji zahtevaju hospitalizaciju, vrlo brzo razviju i zapaljenje pluća, koje je vrlo intenzivno.

- Zapaljenje pluća može da se razvije za samo dva-tri dana i može dovesti do veoma teškog stanja pacijenta, do nedostatka vazduha, pada kiseonika u krvi i vrlo često moramo da obezbedimo podršku disanju – kaže dr Gvozdenović.

U ovakvim slučajevima se, kako kaže, primenjuju sve mere i lekovi poput remdesivira.

- Prethodno je to bio hidrohlorokin s kojim nismo baš dobro prošli, zatim najnoviji lekovi poput deksametazona... To su lekovi koji se primenjuju kod najtežih slučajeva, ima ih u Srbiji i prepisuju se prema lekarskoj proceni - kaže dr Gvozdenović.

(Kurir.rs/Pink/Foto:Printscreen RTV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track