UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: Pad novozaraženih, danas 416, više od polovine ih je iz Beograda PREMINULO DVOJE
Foto: Covid19.rs Printscreen, Shutterstock

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: Pad novozaraženih, danas 416, više od polovine ih je iz Beograda PREMINULO DVOJE

Društvo -

U Boru danas proglašena vanredna situacija, u Rasinskom okrugu 22 zaražena, više od pola iz Aleksandrovca

BEOGRAD - U poslednjih 24 sata na teritoriji Srbije registrovano je 416 novozaraženih, preminulo je dvoje ljudi, a na respiratorima su 24 pacijenta.

foto: Covid19.rs Printscreen

Testirano je 6.715, a ukupno 1.263.246 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od početka pandemije u Srbiji je od korona virusa obolelo ukupno 37.536 osoba.

Broj zaraženih po gradovima

U Beogradu je registrovano više od polovine zaraženih - 218, a u ostalim gradovima Srbije situacija je ovakva: Valjevo 20, Kragujevac 16, Novi Sad 11, Vranje i Loznica po 8, zatim Prijepolje, Trstenik, Aleksandrovac, Mionica, Kraljevo, Zrenjanin po 7, Smederevo 6, Merošina 5, a u ostalim mestima broj je manji od 5.

Podsetimo, u Srbiji je juče upisan crni korona virus rekord sa 512 zaraženih za 24 sata, što je najveći broj od početka epidemije, a čak 240 je iz Beograda.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 7.425 osoba, a preminula je jedna osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 490 osoba, od kojih je na respiratorima 27 pacijenata.

Od početka pandemije kovida-19 testirano je 1.256.531 osoba, a obolelo je 37.120. Preminuo je ukupno 781 pacijent, a smrtnost je 2,10 odsto.

foto: Covid19.rs Printscreen

16.06 - Kraljevo: Od 31 uzorka brisa uzetog u zdravstvenim ustanovama na području grada Kraljeva od osoba sa simptomima bolesti „Covid-19“ ili po drugim indikacijama za testiranje - novoregistrovanih pozitivnih je sedam (7). Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada Kraljeva na dan 22. oktobar je 1.491. Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici „Studenica“, nije bilo preminulih. J. S.

14.40 - U socijalnim ustanovama zaraženo 10 korisnika i 15 zaposlenih

Zaključno sa danom 22.10.2020. godine, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 10 korisnika i 15 zaposlenih, saopštilo je ministarstvo rada. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1083, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 430. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saopštenju.

13.49 - Za 48 sati dve novozaražene osobe u Zaječaru

U Zaječaru je u poslednjih 48 sati od 29 obrađenih PCR testova virus korona potvrđen kod dve osobe, objavljeno je danas na sajtu grada. Kako je navedeno, obe osobe su ženskog pola, starosti 43 i 47 godina. Od početka pandemije u tom gradu registrovano je 451 inficirano lice, od čega 406 više nije pozitivno, dok su tri osobe preminule. Trenutno virus u tom gradu imaju 42 osobe, od čega je petoro hospitalizovano na Infektivnom odeljenju ZC Zaječar, dok se ostale nalaze u izolaciji i na kućnom lecenju pod zdravstvanim nadzorom.

13.28 - U Boru proglašena vanredna situacija

Na teritoriji grada Bora danas je proglašena vanredna situacija, potvrđeno je Tanjugu u Gradskom štabu za vanredne situacije. Kako navode, vanredna situacija je proglašena zbog nepovoljne epidemiološke situacije zbog širenja korona virusa na teritoriji Bora, a na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije.

13.05 - U Loznici preminuo jedan pacijent

Muškarac star 81 godinu iz Lipnice kod Loznice, koji je bio pozitivan na koronavirus, preminuo je u toku poslednja 24 časa u lozničkoj Opštoj bolnici, danas je saopšteno iz ove ustanove. Ovo je osmi smrtni slučaj osoba pozitivnih na kovid-19 u lozničkoj bolnici od početka pandemije, a drugi u poslednjih sedam dana pošto je prethodno, 15. oktobra, preminuo takođe muškarac (82) iz Banje Koviljače. U Trijažnom centru Doma zdravlja “Dr Milenko Marin“ u sredu je pregledano 38 pacijenta sa akutnim respiratornim tegobama, u ambulanti Infektivnog odeljenja 14 od toga 13 po prvi put, a dijagnostikovane su dve nove pneumonije. Na kovid odeljenju trenutno je dvanaest pacijenta, a nije bilo upućivanja u druge ustanove van Loznice. (T. Ilić)

12.07 - Na Infektivnoj klinici u Novom Pazaru 7 pacijenata

Na Infektivnoj klinici u Novom Pazaru trenutno je sedam pacijenata koji boluju od kovida-19, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da se povećava broj pacijenata u kovid ambulantama. Juče je od 54 uzorka utvrđeno da su četiri pacijenta pozitivna, a povećan je i broj prvih pregleda u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu. Navodi da će pokušati da održe rad Opšte bolnice sa non-kovid pacijentima.

10.37 - Rasinski okrug: 22 zaražena, više od pola u Aleksandrovcu

Po najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, na teritoriji Rasinskog okruga od korona virusa zaraženo je 22 osobe, od kojih je najviše u Aleksandrovcu, 12. Lokalna samouprava u Župi je hitno reagovala i uvela vanrednu situaciju. Među zaraženima i šestoro iz Kruševca i četvoro iz Trstenika. U odnosu na prethodne dane broj obolelih je nepromenjen u Brusu (116), Varvarinu (69) i Ćićevcu (56). (Ž. M.)

10.13 - U Pčinjskom okrugu 11 novozaraženih

Broj prvih pregleda u kovid ambulanti u Vranju od početka meseca je u proseku 40, broj hospitalizovanih u kovid bolnici je 33. Dr Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže da je sa teritorije Pčinjskog okruga testirano u sredu 45 osoba, od toga 11 je pozitivnih - od toga sedam iz Vranja, tri osobe iz Bujanovca i jedna iz Surdulice. Blizina granice čini svoje i to što naši građani mogu sada bez pi-si-ar testa da uđu u Severenu Makedoniju. Rizik, navodi, predstavlja ako ne nose maske, ne drže odstojanje, ne peru ruke. (RTS)

10.05 - Ivanuša: Efekat novih mera vidljiv tek za 2 nedelje

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša rekao je jutros da će, ako se pojedine restriktivnije mere usvoje danas na sednici Kriznog štaba, njihov efekat biti vidljiv tek za nedelju-dve, te je stoga ukazao na značaj pridržavanja svih poznatih mera - držanje fizičke distance i nošenje maski.

9.48 - U užičkoj bolnici jedan pacijent na respiratoru

U užičkoj bolnici hospitalizovano je troje pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, dvoje je na intezivnoj nezi, od kojih je jedan pacijent na respiratoru, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević. U toku jučerašnjeg dana u užičkoj bolnici bio je hospitalizovan isti broj pacijenata. Vasiljević je navela i da je u privremenoj bolnici u Krčagovu smešteno 17 pacijenata, troje manje nego juče.

9.20 - Đerlek: Ne razmišlja se o ograničenju kretanja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da se u ovom trenutku ne razmišlja o ograničavanju kretanja za građane zbog povećanog broja zaraženih virusom korona. On je međutim naveo da će se, ukoliko se epidemiološka situacija drastično pogorša, sigurno i o tome razmišljati.

8.53 - Epidemiolog Petrović: Mere nisu loše, već sprovođenje

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je korona virus u velikoj količini prisutan u vazduhu i da svaka vakcina koja bude dostupna, bez obzira kakva je, daje mnogo manje neželjenih pojava od susreta sa virusom.

8.44 - Od početka epidemije u Tiršovoj na respiratoru bilo 6 dece

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj od početka epidemije virusa korona na respiratoru je bilo šestoro dece, svi su se oporavili i otišli kućama, kaže direktor te zdravstvene ustanove Siniša Dučić. On je rekao da Tiršova nije bila u kovid sistemu, da su deca zaražena virusom korona lečena u KBC Dragiša Mišović, ali da su odlukom Republičke stručne komisije proglašeni bolnicom u kojoj će se lečiti najteži kovid pacijenti, pacijenti koji zahtevaju respirator.

"Jedno dete je primarno došlo zbog kovid infekcije kod nas, četiri pacijenta su iz drugih ustanova upućeni zbog komplikacija kovid infekcija i upućeno je jedno novorođenče koje je zahtevalo respiratornu potporu čija je majka bila kovid pozitivna, dete je bilo kovid negativno", rekao je Dučić.

8.30 - Vranje: 31 hospitalizovan, 14 pozitivno na koronu

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 31 pacijent, od kojih je 14 pozitivno na koronavirus, objavljeno je na gradskom sajtu. Sa bronhopneumonijom su 23 pacijenta, na kiseoniku deset. Primljeno je pet pacijenata, otpušteno sedam, od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 149. U kovid ambulanti ATD u sredu je obavljeno 75 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 38. Uzorkovana je krv kod 62 pacijenta i sačinjena 42 RTG pluća. Urađeno je 18 PCR i 50 brzih testova, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 9 pacijenata. (T. S.)

8.00- Doktor Kon najavio nove mere

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je sinoć da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je sutrašnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa korona virusom, navodeći da je izvesno uvodenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

7.47 - Doktor Janković se oglasio pre sednice Kriznog štaba

Imunolog, član Kriznog štaba Srđa Janković potvrdio je da će danas biti održana sednica Kriznog štaba. On je naveo da se prati epidemiološka situacija u zemlji i da će se u skladu sa tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track