NEMA POOŠTRAVANJA MERA KRIZNOG ŠTABA Dr Srđa: Situacija se pogoršava, ali deca ostaju u školama, PCR test se ne uvodi
Foto: Prinskrin

alarmantna epidemiološka situacija

NEMA POOŠTRAVANJA MERA KRIZNOG ŠTABA Dr Srđa: Situacija se pogoršava, ali deca ostaju u školama, PCR test se ne uvodi

Društvo -

Hitna sednica Kriznog štaba održana je danas u Palati Srbija zbog sve većeg broja novozaraženih korona virusom.

Nakon sednice obratio se doktor Srđa Janković.

- Ovoga puta nismo pooštravali postojeće mere, nego je naglasak na tome da se mere koje su na snazi sprovedu oštrije, da ne gledamo više kršenje mera i da sprečimo da se situacija dalje pogoršava - rekao je Srđa Janković i dodao da nema uvođenja PCR testa.

- Za sada nema potrebe za tim, ali je ta mera moguća u budućnosti. Mi jesmo zabrinuti epidemiološkom situacijom jer se stanje pogoršava, ali još možemo mnogo toga da uradimo i mnogo toga zavisi od nas - istakao je doktor i dodao da još nema potrebe da škole pređu na onlajn nastavu.

Krizni štab doneo odluku da se uvedu brzi antigenski testovi, tamo gde je to odgovarajućI indikovani test, a to znači brža dijagnostika kovida-19.

Janković je apelovao na građane da poštuju mere, a na nadležne da kontorlišu njihovo poštovanje kako ne bi gledali slike koje bi mogle, kaže on, skupo da nas koštaju. Naveo je da se radi na pravnom okviru koji bi omogućio da se sankcionišu oni koji krše mere.

foto: Prinskrin

Upitan da li postoji mogućnost da podaci o tome koliko je zaraženih po gradovima budu javno dostupni, Janković kaže da ti podaci već postoje i da se mogu dobiti u Institutu "Batut".

Podsetimo, Srbija je juče upisala crni korona rekord - 512 zaraženih, što je najveći broj zaraženih za 24 sata od početka epidemije.

Epidemiolozi upozoravaju da broj novozaraženih može da raste.

Od početka pandemije kovida-19 testirano je 1.256.531 osoba, a obolelo je 37.120. Preminuo je ukupno 781 pacijent, a smrtnost je 2,10 odsto.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja