OTKRIVAMO KAKO ĆE SE DRŽAVA BORITI PROTIV MAFIJE: Bitka protiv kriminala nije samo stvar policije, već svih institucija (VIDEO)
Foto: Printscreen

bezkomprimisno

OTKRIVAMO KAKO ĆE SE DRŽAVA BORITI PROTIV MAFIJE: Bitka protiv kriminala nije samo stvar policije, već svih institucija (VIDEO)

Društvo -

Gosti „Usijanja dana“ na Kurir televiziji su Lambe Đorelijeski, nekadašnji načelnik beograskog odeljenja za borbu protiv narkotika, i urednik portala Kurir.rs, Mladen Radulović.

foto: Printscreen

Tema emisije je kako će se država boriti protiv mafije i koliko će promene u bezbednosnom sektoru doprineti tome.

- U sledećem periodu to mora da se ostvari sistemski, sa svih strana, to nije samo posao policije, i to treba objasniti građanima. Tu su i drugi organi, kaže Đorelijevski.

foto: Printscreen

- Današnje krimi grupe nemaju toiku snagu kao Zemunski klan, ali da bise snažno udarilo na mafiju,neophodna je koordinacija svih društvenih subjekata. Ne može samo jedan deo društva da u tome učestvuje. Mediji su važni u tome, moramo da pazimo koja je razlika između viteza kriminalca. Mladi moraju da znaju da kriminal ima crnu stvarnost, kaže Radulović.

Borba između škaljarskog i kavačkog klana?

- To su moćni klanovi, ali nisu jači od države. Država mora da reaguje, u koordinaciji sa tužilaštvom, kaže Radulović.

- Kada se priča o drogi, borba se mora voditi na svim nivoima,od preventive do represije. Uočavati početke, male grupe koje počinju da se šire, kaže Đorelijevski.

Kako je moguće upravljati kriminalom iz zatvora?

- Moderna tehnologija je daleko otišla, lako je uneti te stvari u zatvor, uz slabosti sistema.

- Kada sam počinjao, nije bilo ovoliko vrsta droga, bili smo i malo izolovani, a mogućnost komunikacije, tehnike i razvoj novih droga je lakši. Dnevno se registruju nove droge,koje se stavljaju na listu zabranjenih supstanci,kaže Đorelijevski.

foto: Printscreen

- Efikasan zakon je upešan, potreban je zakon koji će snažno pogoditi imovinu mafije. Postoje kriminalci u policiji, kaže Radulović.

- Može da se desi da advokati odbrane nekog kriminalca, ali ako se dokaže da je neko nelegalno stekao imovinu, lako mu se može oduzeti. Treba primeniti tuđa iskustva, narko mafija je neko ko prevashodno razmišlja o dobiti, kaže Đorelijevski.

- Pre dvadesetak godina u Beogradu su počeli da koriste što maloletnici podležu manjim kaznama,koji su radili za narko-mafiju, tako da je ovde počela da se pojavljuje organizacija mladih dilera koji ne prezaju ni od čega. Mlade osobe je lako zavrovati. Imamo maloletne dilere, koji prodaju malolenticima, a pre 30-tak godina je bilo drugačije. Promet droga je jako unosan, to su bili ljudi koji su prošli krimi odrastanje, kaže Đorelijevski.

Imamo puno povratnika?

- To nije sve stvar policije. Moraju da se pribave validni dokazi, kaže Đorelijevski.

Da li postoji politička volja za borbu protiv kriminala?

- Postoji, a treba i da se obezbedi zaštita. Sada imamo mnogo manje droge, marihuana se u Beogradu teško nalazi. Kad se setimo akcije Sablja, hapšeni su svi sa kriminalnim dosijeom, uhapšeno je oko 10.000 ljudi,a tada je stopa kriminala bila minimalna. Ukoliko mafija napadne državu, onda se mora reagovati. Ne može se kriminal totalno iskoreniti, ali može se suzbiti, kaže Radulović.

foto: Printscreen

Vučić je rekao da je mafija već napala državu?

- On je to rekao da bi svi počeli da rade i da se uključe. Proteklih nekoliko godina smo imali izvršioce teških krivičnih dela,koji su bili na slobodi i pored nekoliko desetina krivičnih dela. Za povratnike kazne moraju biti jako stroge, kaže Radulović.

Naša policija je imala saradnju sa američkom agencijom DEA?

- Dobar primer saradnje je hapšenje Darka Šarića i zaplena nekoliko tona droge. Neophodno je da se ta saradnja ponovo ojača, kaže Radulović.

- Niko razuman ne može da bude protiv borbe protiv kriminala, kaže Đorelijevski.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track