SRBIJA LEŽI NA ZLATU, REZERVE UVEĆANE ZA 10 TONA: Misterija o 5 tona iz Titovog vremena - poslate na doradu i NESTALE NEOBJAŠNJIVO
Foto: Shutterstock, Profimedia

rekordne cene zlata

SRBIJA LEŽI NA ZLATU, REZERVE UVEĆANE ZA 10 TONA: Misterija o 5 tona iz Titovog vremena - poslate na doradu i NESTALE NEOBJAŠNJIVO

Društvo -

Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.

Cena zlata je u poslednjih godinu dana skočila čak 30 odsto i doseže skoro 2.000 dolara za uncu.

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi evra, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tačno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i po kilogram, navodi TV Prva. "To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno", kaže ministar finansija Siniša Mali. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je Srbija svesno kupovala zlato.

foto: Shutterstock, Beta/Miloš Miškov

"Vrlo svesno smo kupovali zlato, zato što ono što imate u hartijama, i u stranoj valuti, to nije nosilo ne samo pozitivnu kamatu, nego je koštalo imati novac. Živimo u vreme kada novac troši, a ne zarađuje", kazala je ona. Prema njenim rečima, kupovina zlata značila je da ga vi smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena. U Srbiji gram košta 8.700 dinara, a razlog za rekordne cene zlata leži u pandemiji, kaže broker Nenad Gujančić. Posle Srbije u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH skoro kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima "ništicu", jer je svo zlato prodala. Amerikanci imaju najviše zlata, 8.407 tona i Nemci sa nešto više od 3.400 tona, pa Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi.

MISTERIJA 5 TONA ZLATA IZ TITOVOG VREMENA Raspadom SFRJ u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podeljeno među republikama bivše Jugoslavije. Pet tona je poslato 2001. na doradu pa je prodato, a šta se sa tim novcem desilo niko do danas nije otkrio.

Kurir.rs/Tanjug/TV Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track