UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Najveći skok do sada, 757 novozaraženih, 3 preminula
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Najveći skok do sada, 757 novozaraženih, 3 preminula

Društvo -

Srbija je danas oborila crni rekord po broju novozaraženih korona virusom

U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 6.882 građana, od kojih je 757 bilo pozitivno.

Nažalost, preminulo je 3 pacijenata.

U bolnicama širom Srbije na respiratorima se nalazi 23 pacijenata.

Do sada je u Srbiji ukupno urađeno 1.278.337 testova.

Zaraženi po gradovima: Beograd 433, Kragujevac 34, Novi Sad 29, Valjevo 22, Loznica 13, Trstenik 13, Niš 12, Kruševac 11, ostali ispod 10.

foto: Covid19.rs

16.28 - Korona u Kraljevu: Još šest pozitivnih

Od 35 uzoraka brisa uzeta u zdravstvenim ustanovama na području grada Kraljeva od osoba sa simptomima bolesti covid-19 ili po drugim indikacijama za testiranje - novoregistrovanih pozitivnih je šest. Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na korona virus na teritoriji grada Kraljeva na dan 24. oktobar je 1.506. Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici "Studenica“, nije bilo preminulih. (J. S.)

foto: Kurir

16.02 - U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 20 korisnika i 20 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 20 korisnika i 20 zaposlenih.

14.50 - U Rasinskom okrugu 30 novozaraženih

U Rasinskom okrugu danas je zabeleženo 30 novozaraženih, od kojih je polovina iz Trstenika, gde je ponovo uvedena vanredna situacija. U Kruševcu je 8 novozaraženih osoba, u Aleksandrovcu 6 i u Ćićevcu je zabeležen jedan slučaj posle dužeg vremena. Na hospitalizaciji u kruševačkoj bolnici su još tri osobe I sada je ukupno 32. (Ž.M.)

foto: Ž. M.

14.27 - U Vranju još 9 pozitivno

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 51 uzorka 9 osoba je pozitivno na koronavirus. Od tog broja 4 osobe su iz Vranja, po dve iz Bujanovca i Preševa i jedna osoba je iz Surdulice. U kovid bolnici ZC Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 15 pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 21 pacijent, na kiseoniku 6. Primljena su 4 pacijenta, otpuštena tri. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 150 U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 113 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 54. Uzorkovana je krv kod 66 pacijenata i sačinjeno 60 RTG pluća. Takođe, urađena su 24 PCR i 64 brza testa, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 13 pacijenata. (T. S.)

foto: T.S.

13.24 - TIODOROVIĆ: Sve veća opasnost od širenja virusa

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović kaže da se nalazimo u situaciji kada je opasnost od širenja kovida daleko veća i kada se može reći da imamo više inficiranih nego što je dokazano.

13.11 - Mačvanski okrug: 21 novozaraženi, najviše u Loznici

U Mačvanskom okrugu i dalje raste broj novozaraženih. Tokom jučerašnjeg dana potvrđen je 21 pozitivan uzorak na kovid-19, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu. Najviše ih je u Loznici devet, Šapcu sedam, po dva u Bogatiću i Malom Zvorniku i jedan u Vladimircima. Trenutno je u okrugu 101 oboleli, 21 više nego prethodnog dana. Epidemiološka situacija u okrugu je nestabilna kažu nadležni, u septembru je bilo ukupno 49 obolelih, a sada ih je već više od sto.

foto: T. Ilić

12.43 - Zdravković: Pacijent koji dobije simptome korone već je zarazan

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” prof.dr Marija Zdravković kaže su simptomi korone podmukli , a temperatura ne mora biti visoka.

- Pacijent koji dobije simptome zarazan je sigurno 24 sata pre toga, a nekada i do 72 sata i zato je važno da nosimo masku iako nemamo simptome.

11. 58 - U srpskim sredinama na KiM 20 novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je 20 novih slučaja zaraze korona virusom, od ukupno 82 testirana, saopšteno je iz Kriznog štaba u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Kako se navodi u saopštenju, u poslednja 24 sata izlečeno je još šest osoba, pa je ukupan broj izlečenih od početka epidemije 970. Trenutno su 82 aktivna slučaja korona virusa u sredinama sa srpskom većinom na KiM.

11.10 - Najčešći prekršaji u noćnim klubovima

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković izjavio je danas da je tokom prethodne noći u prvom zajedničkom inspekcijskom nadzoru kontrolisano 40 objekata u Beogradu i podneto 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Prema njegovim rečima, najčešći prekršaji su u ugostiteljskim objektima, a najviše u noćnim klubovima. U zajedničkom radu sa inspekcijama učestvovalo je 16 komunalnih milicionera i 14 inspektora. Obilazili su ugostiteljske objekte na teritorijama opština Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Palilula, Novi Beograd, Zemun i Obrenovac.

10.10 - Užice: Na lečenju u bolnicama 25 pacijenata

Prema podacima užičkog kriznog štaba, od početka oktobra korona virusom su zaražene 23 osobe, na lečenju u bolnicama je 25 pacijenata, troje je na intenzivnoj nezi. Krizni štab epidemijsku situaciju ocenjuje kao povoljnu, uz upozorenje da vrlo lako i vrlo brzo može biti pogoršana.

9.00- Nove mere u Prokuplju

U Prokuplju je tokom jučerašnjeg dana testirano 16 osoba, a kod četvoro njih je potvrđeno prisustvo korona virusa. Na infektivnom odeljenju prokupačke bolnice hospitalizovano je osam pacijenata, kod šest je potvrđen kovid-19, a na kiseoničkoj potpori su četiri pacijenta. Skupština grada je juče ograničila rad kafića i trgovinskih radnji, koji mogu da rade od 6.00 do 21.00. Odlučeno je i da će biti pojačana sanitarna kontrola, pa će u skladu sa tim biti povećane kazne. Za nepoštovanje odredbe, umesto 30.000, kazne za ugostitelje biće 300.000 dinara. Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović pozvao je građane da maksimalno poštuju mere i nose zaštitnu opremu.

8.38 - Novi Pazar: Za dva dana šest novih slučajeva

U Novom Pazaru je u prethodna dva dana otkriveno šest novoinficiranih osoba, a raste i procenat prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda. Prema podacima Kriznog štaba, u bolnici u Novom Pazaru trenutno se leči osam pacijenata obolelih od kovida-19. Nove kovid-ambulante počele su da rade, a pojačan je i inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata. Porodicama čiji je član domaćinatsva preminuo od posledica pandemije, odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije biće refundirani troškovi nastali prema JP "Gradska čistoća", pre 4. jula tekuće godine. Mere se ne poštuju dovoljno, pa zato Krizni štab, inspekcije i verske institucije upozoravaju da je krajnje vreme da se svi uozbilje. (RTS)

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja