NE MOŽEMO VIŠE SEDETI SKRŠTENIH RUKU: Zaraženih sve više, Kon traži hitnu ZABRANU KONTAKTA, a evo šta to podrazumeva
Foto: Printskrin / RTS

SVE TEŽI SLUČAJEVi kovida u bolnicama

NE MOŽEMO VIŠE SEDETI SKRŠTENIH RUKU: Zaraženih sve više, Kon traži hitnu ZABRANU KONTAKTA, a evo šta to podrazumeva

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon očekuje dalji rast broja zaraženih virusom korona do kraja naredne nedelje i navodi da tek posle toga može doći do zaravnjenja krive.

Kon je rekao da je došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Beogradu i da je počelo ubrzano punjenje bolnica, a naglašava da je sada najznačajnije da se to zaustavi.

Epidemiolog smatra da bi trebalo uvesti meru zabrane kontakta.

- Moramo shvatiti da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode. Ne sme više biti putnika u autobusima koji ne nose maske i ne sme biti ljudi u zatvorenom prostoru koji ne nose maske. Lično mislim da bi trebalo nošenje maski da bude obavezno i u spoljnoj sredini - naveo je Kon.

Naglašava da je maska najbolja zaštita od virusa korona dok ne stigne vakcina i da u ovom trenutku može da zameni drastičnije mere kao što je ograničenje kretanja i policijski čas.

Upitan da li se razmišlja o uvođenju tih mera, Kon je rekao da ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencijalno, ne može da se "sedi skrštenih ruku" i da o tome "mora da se promišlja".

- Bez obzira na to što to trenutno nije opcija, promišljati se mora i vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kad bi to trebalo da se eventualno uvede (policijski čas i ograničenje kretanja) - naveo je Kon.

Na pitanje koje bi dodatne mere mogle sada da se preduzmu, Kon je rekao da bi to mogla da bude zabrana kontakta.

- Ja sam još davno rekao zabrana kontakata i sve što to podrazumeva. Zabrana kontakata je mera. Kad treba da se preduzme? Juče. Odmah je potrebno da se preduzme - naveo je Kon.

Zabrana kontakta inače znači da je dozvoljeno kretati se izvan kuće iz bilo kog razloga, ali samo pojedinačno ili eventualno sa članovima porodice iz istog domaćinstva.

foto: Profimedia

Kon ističe da je pacijenata na bolničkom lečenju sve više i da to najbolje znaju oni koji ih neposredno zbrinjavaju, a nažalost, pristižu sve teži slučajevi.

Ukazuje da je početak trećeg pika krenuo 4. oktobra i da je tada primećeno postrepeno povećanje broja obolelih u Beogradu.

- Sada završavamo četvrtu nedelju i sledeće nedelje ćemo imati dalje povećavanje broja zaraženih. Kako će dalje biti zavisi od našeg ponašanja. Nama su vikendi posebno problematični jer se stiče utisak da je sve više okupljanja u popodnevnim i večernjim časovima u kafićima. Jedino gde nismo dopreli sa nadzorom su mesta zabave - rekao je Kon.

Navodi da je današnje povećanje broja zaraženih posledica ponašanja od pre sedam do deset dana, a da će posledice današnjeg ponašanja biti vidljive za desetak dana.

- Ukoliko se svi budu pridržavali propisanih mera krajem naredne nedelje kriva može da se zaravni - istakao je Kon.

Kon razume otpor kod građana prema bilo kakvim restrikcijama ograničenja kretanja, ali ne razume otpor prema nošenju maski.

Napominje da je juče u Beogradu bilo 590 novozaraženih osoba i ističe da tu brojku treba množiti sa deset jer se tako povećava broj zaraženih na dnevnom nivou.

- Onda je jasno zašto pričamo da moraju da se spreče kontakti. Neprihvatljivo je i neodgovorno organizovati tajno velike skupove za zabavu. Svi koji se na takvom slavlju zaraze i eventualno imaju tešku formu bolesti imaju pravo i da tuže organizatora. Trebalo bi da se zna da postoji krivična odgovornost. Međutim, o tome se nedovoljno priča - naglasio je Kon.

Upitan koliko može da traje treći talas, poučeni iskustvom iz prva dva, Kon je naglasio da prvi put srećemo sa korona virusom u jesenje-zimskoj sezoni i da se o tome može govoriti na nivou procene.

- Koliko će trajati može se proceniti samo na osnovu iskustva sa respiratornim virusima prvenstveno sa gripom. Ova bolest ima duplo dužu inkubaciju od gripa, a sa merama koje sprovodimo kako bismo usporili virus, to znači da će duže trajati. Procena je da će trajati oko 16 nedelja, a mi smo sada u četvrtoj nedelji, što znači još punih 12 nedelja. Moramo da se ogradimo da su to sve samo procene - zaključio je Kon.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Printskrin RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track