OTKRIVAMO! OVO SU NOVE MERE OD UTORKA: Obavezne maske na otvorenom, rad od kuće, a evo ko ide POD KATANAC OD 18 SATI!
Foto: Tamara Trajković

usvojene

OTKRIVAMO! OVO SU NOVE MERE OD UTORKA: Obavezne maske na otvorenom, rad od kuće, a evo ko ide POD KATANAC OD 18 SATI!

Društvo -

Vlada usvojila set mera koje će biti na snazi 10 dana od utorka, pa u javnom prevozu ne sme biti gužve, a maska je obavezna i na otvorenom kada se ne mogu izbeći kontakti

U Srbiji je za 24 sata zaraženo 5.774 građana, a umrlo 28! U bolnicama je 6.071 pacijent, a na respiratoru rekordnih 209. Vlada Srbije usvojila je juče set novih mera koje će biti na snazi 10 dana od utorka, a koje, između ostalog, podrazumevaju i da će restorani, kafići, kladionice i tržni centri raditi skraćeno do 18 sati.

Nove mere propisuju i da u javnom prevozu ne sme biti gužve, da od kuće radi svako ko može, maska je obavezna u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom kada se ne mogu izbeći međusobni kontakti, a zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba, i na otvorenom i u zatvorenom.-

Nove mere

1 Skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima

2 Obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gde se ne mogu izbeći međusobni kontakti

3 Zabrana svih javnih okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom (izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi minimum četiri m2 po osobi)

4 Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta

5 Stroga kontrola nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila

foto: Zorana Jevtić

6 Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije) i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi 7 Mere oročene na 10 dana

KO RADI POSLE 18 ČASOVA

foto: Tamara Trajković
  • Prodavnice prehrambene robe (do 21 čas)
  • Apoteke
  • Benzinske pumpe (usluge točenja goriva)

Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta od minimum četiri kvadratna metra po osobi - saopštila je Vlada.

Najavljene su stroge kontrole nošenja maske u javnom prevozu, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta, kao i kontrole sprovođenja kućne izolacije i karantina (samoizolacije).

Kazne po 500.000

Sanitarna inspekcija preksinoć je u Beogradu obavila 176 nadzora, jedan lokal je zatvoren, a jedan ispražnjen i napisane su kazne u visini od oko 500.000 dinara, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

- Imate na snazi da ne sme lokal da radi posle 21 sat, umro je patrijarh Irinej i proglašena je trodnevna žalost, a opet imate ljudi koji se drznu da sve to prekrše. Takva neodgovornost Srbiju košta preskupo - rekao je Lončar.

Mere su oročene na 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene. Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, rekao je posle sastanka s direktorima kovid bolnica da će gradski prevoz biti pojačan da bi bile manje gužve, a da autobusi, kada se popune sa 50 odsto putnika, neće stajati na stanici dok se ne raščisti gužva. Osnovni problem zdravstvenog sistema, istakao je, jeste nedostatak bolničkih mesta, posebno u Beogradu, pa se lakši pacijenti šalju čak i u Niši u Kragujevac:

- Jedna od mera je i da se omogući svima koji mogu da rade od kuće da rade od kuće, kako bi se smanjili kontakti u firmama, ali i gužve u gradskom prevozu.

NEMA ZATVARANJA ŠKOLA

U Srbiji je od 30. oktobra do 20. novembra, kako prenose mediji, obolelo 1.348 učenika osnovnih i 1.277 srednjih škola, kao i 1.607 zaposlenih u osnovnim i 648 u srednjim školama. U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili ima kovid, dok je zaposlenih - 588.

- Broj zaraženih unutar obrazovnog sistema se povećava, ali trenutno među decom u predškolskim i školskim ustanovama udeo pozitivnih ne prelazi dva odsto - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

foto: Printscreen

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da je medicinski deo kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova. Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da nema više odstupanja i da mere moraju da se poštuju.

GORAN STEVANOVIĆ Nemojte se lečiti kod kuće

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da su najveći problem pacijenti koji sami pokušavaju da se leče kod kuće.

- Raste procenat onih koji se samoleče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe. Obično, kada im se postavi dijagnoza, da bi izbegao bolničko lečenje, jednostavno se više ne javlja. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili deset dana kućnog samolečenja i dolaze s teškom kliničkom slikom. Obično nakon prijema idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji - rekao je on.

foto: Tanjug Printscreen

- Lekarski deo kriznog štaba je predlagao i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole, u periodu od nedelju dana.

Kurir.rs/ Ružica Kantar

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track