Najnovije vesti

VLADIKA DAVID PONOVO IMA KORONU: Za vreme liturgije u hramu odjednom počeo da kašlje
Foto: Nemanja Nikolić

U BOLNICI

VLADIKA DAVID PONOVO IMA KORONU: Za vreme liturgije u hramu odjednom počeo da kašlje

Društvo

Kruševački vladika je, posle osam meseci, opet zaražen. Služio je opelo na sahrani patrijarha kad je osetio prve simptome

Episkop kruševački David (67), koji je u nedelju služio opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu, zaražen je koronavirusom i smešten na bolničko lečenje u KBC „Dragiša Mišović“.

Kako su za Kurir ispričali ljudi iz najbližeg okruženja episkopa Davida, on je upravo tokom liturgije osetio prvi simptom - počeo je da kašlje.

Kašalj od nedelje

- Episkop je bio dobro u nedelju ujutru i zato je i držao, prema planu, opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja. No, tokom samog služenja počeo je da kašlje i, pošto je to jedan od prvih simptoma koronavirusa, odmah nakon sahrane se testirao i test je pokazao da je pozitivan na koronavirus. Odmah je, iz predostrožnosti, smešten na lečenje u KBC „Dragiša Mišović“. Nema teže simptome, ni upalu pluća... - ispričao je naš sagovornik.

U hramu Vladika  na sahrani patrijarha
U hramu Vladika na sahrani patrijarhafoto: Nemanja Nikolić

To nam je potvrdio i jedan od njegovih prijatelja, koji se juče u toku dana čuo telefonom s vladikom.

- Lepo mi je zvučao kada smo se čuli. Sam kaže da jedino malo kašlje, a da se inače dobro oseća. Rekao mi je i da ga zaista lepo neguju u bolnici, te svi verujemo da će bez problema prebroditi i koronu - preneo nam je prijatelj vladike Davida.

Dodaje i da se vladika, kao i svi savesni ljudi, nada da nikoga nije lično zarazio, posebno imajući u vidu da je na sahrani patrijarha Irineja bio okružen kolegama, ali i svetom koji je došao da poslednji put isprati patrijarha.

Testiraće se i ostali

Iako je tokom službe na sahrani patrijarhu Irineju vladika David bio u kontaktu sa brojnim vladikama, najbliži su mu sve vreme bili Joakim iz Makedonije, Ilarion timočki i hercegovački Dimitrije, koji su stajali tik uz njega... Svi oni će se sada, najverovatnije, testirati.

Inače, vladika kruševački David koronu je preležao i marta ove godine, a tada je uspešno izlečen u Zemunskoj bolnici. On ni tada nije imao ozbiljnije simptome, već je zbog godina, radi predostrožnosti, bio na bolničkom lečenju.  

JOVAN JANJIĆ  

Veliki udar na Crkvu

foto: Screenshot

Jovan Janjić, profesor koji se bavi crkvenim pitanjima, smatra da vladika David virus nije dobio u Hramu na pogrebu patrijarhu Irineju, jer inkubacija traje od pet do 15 dana.

- Srpska crkva opet podnosi najveće žrtve. Jedino je ona u ovoj pošasti izgubila svog vrhovnog poglavara, patrijarha Irineja, kao i i poglavara u Crnoj Gori, mitropolita Amfilohija, a ranije i episkopa valjevskog Milutina. Takav gubitak nema nijedna druga crkva. To stradanje srpske crkve pokazuje koliko ona deli sudbinu naroda i da su episkopi sa narodom uvek, pa i u vremenu pandemija.

Kurir.rs/ Ivana Žigić  Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...