BIZARNE GREŠKE U ZATVORSKOJ BOLNICI: Zabunom pustili Sirijca koji je trebalo da služi kaznu, a onda uradili još gluplju stvar!
Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

KATASTROFA

BIZARNE GREŠKE U ZATVORSKOJ BOLNICI: Zabunom pustili Sirijca koji je trebalo da služi kaznu, a onda uradili još gluplju stvar!

Crna Hronika -

U poslednjih desetak dana iz Specijalne zatvorske bolnice (SZB) na slobodu su puštene dve osobe iako nijedna od njih nije ispunjavala zakonske uslove. Najpre su, kako saznajemo, nadležni u ovoj ustanovi pomešali sirijskog i tunišanskog državljanina H. M. i M. A. i iz bolnice pustili Sirijca koji je trebalo da bude prebačen u jedan od zavoda na izdržavanje izrečene kazne. Zatim je, svega nekoliko dana kasnije, na slobodu pušten Ž. B. iz Vrbasa kojem nije istekla zatvorska kazna.

Sagovornik iz SZB otkriva da su oba slučaja otkrivena sasvim slučajno i prepričava njihove bizarnosti, navodi Politika.

– Tunišaninu M. A. je izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, dok je Sirijac H. M. osim ove mere imao i zatvorsku kaznu. Onom kojem je bilo izrečeno „samo” lečenje, mera je istekla pre deset dana. Umesto njega, grubom greškom, na slobodu je pušten drugi migrant, koji je, pošto mu je istekla mera, trebalo da bude upućen na izdržavanje kazne u jedan od zavoda. Grešku je uvidela medicinska sestra koja je, kada je dolazila u svoju smenu, videla osuđeno lice na autobuskoj stanici – objašnjava nesvakidašnju situaciju sagovornik.

Sirijski državljanin H. M. je, prema njegovim rečima, iz Specijalne zatvorske bolnice otpušten u „japankama” i oskudno odeven. H. M. se, prema rečima našeg sagovornika, „motao” u blizini zgrade Centralnog zatvora u čijem sastavu se nalazi i Specijalna zatvorska bolnica. Stanovnici okolnih zgrada, pričali su da su ga viđali oko trgovinskog objekta u blizini. Sažalili su se na njega toliko da su mu dali toplu garderobu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Medicinska sestra raspitivala se u ustanovi zbog čega je osuđeni otpušten, znajući da treba da ide u drugi zatvor. Kada je ta informacija stigla do Službe obezbeđenja, njeni pripadnici su reagovali i osuđenog vratili u ustanovu.

Samo nekoliko dana posle završetka sage sa sirijskim državljaninom, pripadnici Službe za obezbeđenje koji su zaduženi za otpuštanje osuđenih, iz SZB-a su pustili Ž. B. iz Vrbasa kojem je bila izrečena mera obaveznog lečenja od alkoholizma i kazna zatvora. Pustili su ga, iako mu kazna nije istekla.

– Kolege su mi pričale da ih je i sam Ž. B. ubeđivao da ne treba da bude otpušten s obzirom na to da mu nije istekla kazna. Niko ga, međutim, nije slušao. Pošto su ga pustili, on je otišao kući u Vrbas. Imajući u vidu da je Vrbas mali grad, policija i sud su saznali da je Ž. B. na slobodi i o tome obavestili SZB, pa je osuđeni vraćen nazad – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, puštanje okrivljenih iz Specijalne zatvorske bolnice ili sa izdržavanja zatvorske kazne, kada za to nema zakonskog pokrića, najteži je disciplinski prekršaj u zatvorskom sistemu.

(Kurir.rs/Politika, M.Derikonjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja