NIKAD TEŽA SITUACIJA: Sledi nam 10 NAJGORIH DANA!
Foto: Ana Paunković

Crna zona

NIKAD TEŽA SITUACIJA: Sledi nam 10 NAJGORIH DANA!

Društvo -

Sa 51 žrtvom i 7.606 zaraženih juče bio najteži dan za Srbiju, a struka strepi da će crni rekordi biti obarani još dve sedmice

U Srbiji je juče bio najteži dan od početka epidemije sa 51 preminulim od koronavirusa i 7.606 novozaraženih, uz 21.569 testiranih građana, dok su na respiratoru 243 osoba.

Članovi kriznog štaba upozoravaju da ćemo ove crne rekorde na dnevnom nivou obarati u narednih sedam do 10 dana i da bi tek oko Nove godine situacija mogla biti stabilizovana.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović navodi da je potrebno najmanje 10 do 12 dana primene mera da bi se videli rezultati. - Ako svi zajedno budemo sprovodili mere zaštite do 3. ili 4. decembra, moći ćemo da stvorimo situaciju da se kriva zaravni - rekao je Tiodorović.

foto: Printscreen

On je za TV Prva ocenio da nam sledi teška situacija do kraja ove nedelje, tokom vikenda i sledeće sedmice, ali da bismo uz odgovorno ponašanje mogli imati lagano spuštanje krive u decembru, sa povremenim pikovima niskog intenziteta, a da bismo mnogo mirniju situaciju mogli imati za Novu godinu.

Kritičnu situaciju u naredne dve sedmice očekuje i dr Predrag Kon, koji je ukazao na to da će se do tada, nažalost, bolnice puniti i rasti broj novozaraženih. Napomenuo je da je situacija u Beogradu „katastrofalna“, da se primećuje da se zaustavio rast novozaraženih, ali na veoma visokom nivou - oko 2.000 dnevno. - Broj novozaraženih je skočio sa 6.840 na preko 7.500, što je povećanje za više od 10 odsto u danu. Ako znamo da je trenutna smrtnost oko jedan odsto, onda je jasno da će od tih 7.500 ljudi 75 tragično završiti. Dakle, u perspektivi očekujemo povećanje broja umrlih - naveo je Kon.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek upozorio je da je stanje zabrinjavajuće u celoj zemlji. - Narednih sedam do 10 dana broj novozaraženih ići će uzlaznom linijom i verovatno dostići broj od 8.000 novozaraženih, a broj umrlih može biti 45 do 50 - ocenio je Ðerlek.

foto: Printscreen

On je za TV Pink rekao da je virus u „velikoj brzini“, da se preneo iz kafića i klubova u porodice. - U bolnici imamo cele porodice, dve-tri generacije leže zajedno. To se nije dešavalo u prvom i drugom talasu. Očigledno je klinička slika mnogo teža, to znači veći broj umrlih - naveo je Ðerlek.

Inače, po broju novozaraženih i dalje je rekorder Beograd (2.196), dok sledi Novi Sad (502), u kome je juče proglašena vanredna situacija zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Predsednik Srbije PRIBLIŽAVAĆEMO SE KATASTROFALNOM SCENARIJU

Težinu situacije prokomentarisao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da je situacija u bolnicama užasno teška. - Kada na pregled, svaki dan, primite 10.000 ljudi, i morate da smestite u bolnicu 1.000 njih, a nemate nijedan slobodan krevet, onda je jasno u kakvoj smo situaciji. Džabe nove bolnice i klinički centri koje gradimo više nego ikada, ako ne budemo disciplinovani i odgovorni, približavaćemo se katastrofalnom scenariju.

Najkritičnije UŠLI SMO U POSLEDNJI KRUG KORONA PAKLA

Sa 1.007 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Srbija je juče i zvanično ušla u crnu zonu, poslednji od devet korona krugova po kojima se rangiraju sve države na svetu. U ovoj zoni su od evropski zemalja još i Crna Gora (1.266 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana), Luksemburg (1.266), Andora (1.130) i Gruzija (1.226).

foto: Printscreen
foto: Kurir

Ne propustite

DANAS DVA POKLONA U KURIRU! NASTAVAK ZA MASKU ZA LICE I DODATAK TV EKRAN

Kurir danas sve čitaoce daruje s dva poklona – dobićete NASTAVAK ZA MASKU ZA LICE I DODATAK TV EKRAN.

Nastavak za masku za lice napravljen je od silikona, što ga čini jako udobnim za nošenje.

Korišćenjem ovog nastavka nećete imati iritacije oko ušiju, i nećete izgledati klempavo dok nosite masku. Veoma lako se postavlja, i ima 8 nivoa podešavanja, kako bi maska stajala čvrsto na vašem licu.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Katarina Žutić: Obradovala sam se ulozi tašte Ruže. Glumica otkriva da je zadovoljna što se ponovo našla na malim ekranima i kaže da joj je rola u „Tatama“ pokazala da je ušla u srednje godine, koje nose mnogo toga lepog.

Nikola Pejaković: Svim likovima serije „Kosti“ potrebno je pokajanje.

Vanja Bulić: Sreća što sam voditelj postao tek sa 44 godine.

Plus najave TV serija i najtačniji program.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track