I GASTARBAJTERI ĆE PLAĆATI POREZ NA DOHODAK! Trbojević: Srpski rečeno obveznici su svi koji ovde imaju stan, porodicu ili firmu
Foto: Kurir/Danijela Vujsić

pojašnjenje

I GASTARBAJTERI ĆE PLAĆATI POREZ NA DOHODAK! Trbojević: Srpski rečeno obveznici su svi koji ovde imaju stan, porodicu ili firmu

Društvo -

BEOGRAD - Povodom nedoumica i tumačenja u javnosti poslednjih dana o tome da li je i naša dijaspora obavezna da plaća porez na dohodak građana Milan Trbojević, poreski savetnik kaže da su obveznici svi koji su rezidenti Srbije.

Dakle i naši građani u inostranstvu ukoliko ispunjavaju uslove da se mogu smatrati rezidentima, a po Zakonu o porezu na dohodak građana, rezidenti Srbije su građani koji na teritoriji Srbije borave 183 ili više dana, ili ovde ima prijavljeno prebivalište ili im se ovde nalazi centar poslovnih i životnih aktivnosti.

" Srpski rečeno ako ovde ima stan, porodicu ili firmu", pojašnjava Trbojević.

Prema njegovim rečima u obe ove situacije građanin je obavezan da plaća porez na dohodak građana kao i doprinose za socijalno, tj. penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Poreze i doprinose može da plaća po osnovu autorskog ugovora ili ostalih prihoda, a potencijalno, zavisno od visine prihoda, i godišnji porez na dohodak građana.

Trbojević naglašava da ovde nije reč ni o kakvom novom zakonskom resenju, jer ono godinama postoji u našoj zakonskoj regulativi, samo je sada aktuelizovana priča o njemu, zbog sličnosti sa obavezama influensera.

Tako navodi da se recimo postavljalo pitanje da li je građanin Srbije koji ode na brod 10 meseci, dužan da plaća porez u Srbiji. Odgovor je da jeste, jer iako boravkom u Srbiji dužim od 10 meseci ne ispunjava prvi uslov o rezidentnosti, time što ima prebivalište u Srbiji, porodica mu je tu, ispunjava drugi uslov i dužan je da plaća porez.

Trbojevic međutim, navodi da naši građani koji rade u inostranstvu mogu biti oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak građana ili dela tog poreza ovde, ukoliko je u zemlji gde žive plaćen porez na njihovu platu, a Srbija sa tom zemljom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

No i tada, ukazuje on, doprinosa za socijalno osiguranje ne mogu da se oslobode i dužni su da ih plate u obe zemlje.

" U slučajevima kada ne ispunjavaju uslove za oslobađanje od plaćanja poreza, u zemlji gde rade plate porez na platu koju primaju. Ono što im ostane u Srbiji se računa kao bruto zarada i na nju se plaća porez i doprinosi za penzijsko - invalidsko i zdravstveno osiguranje", objašnjava Milan Trbojević.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track