OVO ŠTO SE TRENUTNO DEŠAVA SA OBOLELIMA DOSAD NIJE ZABELEŽENO Profesor Kočović upozorava: Jedini spas su nam RIGOROZNIJE MERE
Foto: Youtube Printscreen

stanje alarmantno

OVO ŠTO SE TRENUTNO DEŠAVA SA OBOLELIMA DOSAD NIJE ZABELEŽENO Profesor Kočović upozorava: Jedini spas su nam RIGOROZNIJE MERE

Društvo -

Broj novozaraženih korona virusom u Srbiji danima premašuje 7.000, a beleži se i porast broja umrlih.

U bolnicama je više od 7.500 ljudi, a prema rečima lekara ima više prijema nego otpusta i sve je manje slobodnih bolničkih kreveta. Pacijenti koji su na bolničkom lečenju, prema oceni doktora, imaju težu kliničku sliku.

Za danas je najavljeno i novo pooštravanje mera budući da prethodno nije dalo zadovoljajuće rezultate. Da epidemiološke mere moraju biti rigoroznije smatra i profesor Petar Kočović.

- Prvi talas korona virusa je bio kao brežuljak. Sada smo već na nekoj planini i kao da hoćemo da se popnemo na Himalaje, idemo, idemo, ali ne vidimo kraj - rekao je Kočović.

Govoreći o najnovijim analizama i prognozama naveo je da će broj inficiranih korona virusom u Srbiji u narednom periodu nastaviti da raste.

- U Evropi pada broj zaraženih, ali ne i u Srbiji, Hrvatskoj, Rusiji, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji i Švedskoj - naveo je Kočović.

Srbija je ušla u takozvanu crnu korona zonu sa više od 1.000 zaraženih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika.

Kočović upozorava da istovremeno brojke u Evropi nisu ni malo naivne iako dolazi do pada - jer je između 300 i 500 novozaraženih na 100.000 stanovnika visok stepen da bi se relaksirale mere.

Napominje i da prognoza za Srbiju za naredni period nije loša, ali da mere moraju biti rigoroznije u odnosu na one koje se trenutno primenjuju kako bi došlo do zaravnjavanja krive i pada.

- Prema zvaničnim podacima trenutno smo blizu 200.000 zaraženih dok je 35.000 izlečenih. To znači da je 165.000 zaraženih ili kod kuće ili u bolnicama. Nismo nikada imali procentualno tako veliku razliku između broja zaraženih i izlečenih - naglasio je Kočović.

Kako je dodao to znači da je praktično 15 odsto izlečenih od korone.

U Srbiji je drugi dan za redom registrovano gotovo 8.000 novozaraženih. Prema podacima od 15 časova juče dogodila su se još 52 smrtna slučaja usled posledica korone. Na respiratorima je 270 pacijenata.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track