Najnovije vesti

KRIZNI ŠTAB O TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI Đerlek o vakcinama, sve više kritičnih u Vojvodini, NS sajam postaje kovid
Foto: Kurir

PRVI PUT OD POOŠTRAVANJA MERA

KRIZNI ŠTAB O TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI Đerlek o vakcinama, sve više kritičnih u Vojvodini, NS sajam postaje kovid

Društvo

Članovi Kriznog štaba obratili su se javnosti prvi put posle pooštravanja epidemioloških mera.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata testirano 22.497, a od toga je registrovano 7.782 novozaraženih.

Nažalost preminulo je 69 ljudi, a na respiratorima je 270 pacijenata, predočio je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

"Zbog drastičnog broja obolelih pacijenata i zbog desetostrukog povećanja broja pregleda,  pokrajinski sekretar za zdravstvo naredio je da se Sajam pretvori u privremenu kovid bolnicu", istakla je dr Edita Stokić, govoreći o KC Vojvodine.

"Uočili smo da je poslednjih nedelja povećan priliv pacijenata naročito sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, čak i kritični slučajevi", dodala je dr Stokić govoreći o stanju u Vojvodini.

foto: Kurir

Dr Đerlek je o vakcinama rekao:

"Masovna vakcinacija u prvom kvartalu 2021. godine. Do kraja ove godine će doći određena količina vakcina namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. Treba oko sedam dana po primanju druge vakcine bićemo sigurni da smo bezbedni".

Na pitanje koje vakcine stižu do kraja decembra, dr Đerlek je rekao:

"Juče je došlo 20 doza Sputnjik vakcija i Agencija za lekove će izvršiti ispitivanje. Rekli smo da nećemo dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koje Agencija ne odobri. Sve vakcine će biti besplatne. Tako država razmišlja o svojim građanima. Zakonski rok u kome Agencija treba da da odgovor je četiri meseca, s tim da se nadamo da će to biti ranije, ali ne na uštrb pacijenata. Fajzer i Biontek su juče poslali dokumentaciju. Ako Agencija ne da pozitivan odgovor, u decembru nećemo dobiti ništa. Mi smo ozbiljna država".

foto: Kurir

Na konstataciju novinara da su dr Tiodorović i dr Kon izjavili da se sa merama zakisnilo, dr Đerlek je rekao:

"Krizni štab funkcioniše tako da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje. Prilikom odlučivanja, odlučuju svi članovi Kriznog štaba".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...