KRIZNI ŠTAB O TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI Đerlek o vakcinama, sve više kritičnih u Vojvodini, NS sajam postaje kovid
Foto: Kurir

PRVI PUT OD POOŠTRAVANJA MERA

KRIZNI ŠTAB O TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI Đerlek o vakcinama, sve više kritičnih u Vojvodini, NS sajam postaje kovid

Društvo -

Članovi Kriznog štaba obratili su se javnosti prvi put posle pooštravanja epidemioloških mera.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata testirano 22.497, a od toga je registrovano 7.782 novozaraženih.

Nažalost preminulo je 69 ljudi, a na respiratorima je 270 pacijenata, predočio je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

"Zbog drastičnog broja obolelih pacijenata i zbog desetostrukog povećanja broja pregleda, pokrajinski sekretar za zdravstvo naredio je da se Sajam pretvori u privremenu kovid bolnicu", istakla je dr Edita Stokić, govoreći o KC Vojvodine.

"Uočili smo da je poslednjih nedelja povećan priliv pacijenata naročito sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, čak i kritični slučajevi", dodala je dr Stokić govoreći o stanju u Vojvodini.

foto: Kurir

Dr Đerlek je o vakcinama rekao:

"Masovna vakcinacija u prvom kvartalu 2021. godine. Do kraja ove godine će doći određena količina vakcina namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. Treba oko sedam dana po primanju druge vakcine bićemo sigurni da smo bezbedni".

Na pitanje koje vakcine stižu do kraja decembra, dr Đerlek je rekao:

"Juče je došlo 20 doza Sputnjik vakcija i Agencija za lekove će izvršiti ispitivanje. Rekli smo da nećemo dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koje Agencija ne odobri. Sve vakcine će biti besplatne. Tako država razmišlja o svojim građanima. Zakonski rok u kome Agencija treba da da odgovor je četiri meseca, s tim da se nadamo da će to biti ranije, ali ne na uštrb pacijenata. Fajzer i Biontek su juče poslali dokumentaciju. Ako Agencija ne da pozitivan odgovor, u decembru nećemo dobiti ništa. Mi smo ozbiljna država".

foto: Kurir

Na konstataciju novinara da su dr Tiodorović i dr Kon izjavili da se sa merama zakisnilo, dr Đerlek je rekao:

"Krizni štab funkcioniše tako da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje. Prilikom odlučivanja, odlučuju svi članovi Kriznog štaba".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track