I DALJE ŽIVI

SEĆATE LI SE MALOG ALEKSE KOJI JE UJEDINIO SRBIJU? Izgubio je najvažniju životnu bitku, ali tu NIJE kraj! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Slučaj malenog Alekse Čovića iz Subotice, koji se borio sa teškom i retkom Batenovom bolešću, bio je jedan od prvih primera koji je ujedinio Srbiju u humanitarnom prikupljanju sredstava za lečenje.

Nažalost, Aleksa iz te bitke nije izašao kao pobednik, ali on i dalje živi kroz "Aleksinu baštu", u kojoj njegovi roditelji Jelena i Stevan danas punog srca dočekuju osobe sa invaliditetom.

A sve je počelo ovako.

Želeći da prošire porodicu, Jelena i Stevan Čović usvojili su malenog Aleksu. Život je, umesto srećnog i bezbrižnog detinjstva, malenom dečaku priredio bitku sa teškom bolešću, iz koje i pored lavovske borbe nije izašao kao pobednik.

Sve to, navelo je ovaj bračni par da započne novo poglavlje u životu i da svoju svakodnevicu u potpunosti posvete pomažući drugima, naročito deci sa invaliditetom.

Tako u Ljutovu, nadomak Subotice, 2016. godine, osnivaju "Aleksinu baštu".

"Naš sin se razboleo od retke bolesti i postepeno je gubio i fizičke i mentalne sposobnosti. Pošto smo znali da je bolest neizlečiva, mi smo odlučili da što više vremena provodimo sa njim, deset godina smo se borili da ga spasemo. Hteli smo neko zanimanje koje će nam to omogućiti. Došli smo na ideju da uzgajamo gliste koje proizvode glistenjak. To je prirodno organsko đubrivo. Eto tako je nastala Aleksina bašta", kaže Stevan Čović, Aleksin otac i osnivač "Aleksine bašte".

U sklopu te bašte nalazi se i farma koka nosilja. O njih oko 300, zajedno sa Jelenom, Stevanom i brojnim drugarima, brinu i blizanci Mario i Ivo.

Ono što je specifično je da je živina smeštena u ekološkom kokošinjcu od slame i blata i da njihova jaja nose oznaku - organsko.

U planu imaju i da počnu proizvodnju organskog povrća što će kako kaže Aleksin otac upotpuniti koncept.

Sav profit od farme, Čovići daju na aktivnosti i pomoć osobama sa invaliditetom, a u budućnosti na ovom mestu žele da osnuju i „Aleksin kamp“ gde bi ovi divni mladi ljudi uz određenu podršku, mogle duži vremenski period da borave i rade.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track