Najnovije vesti

PATRIJARH ODLIKAŠ, AL' NE I ŠTREBER: Porfirije razrednom pustio GLAVO LUDA kad je dobijao svedočanstvo!
Foto: Ana Paunković, Privatna Arhiva

DVE GODINE UČIO U ŽABLJU

PATRIJARH ODLIKAŠ, AL' NE I ŠTREBER: Porfirije razrednom pustio GLAVO LUDA kad je dobijao svedočanstvo!

Društvo

Patrijarh Porfirije, još dok je bio đak i samo Prvoslav Perić, ređao je sve petice, o čemu svedoči i izvod iz njegove knjižice posle završenog prvog razreda srednje škole, koji Kurir ekskluzivno objavljuje. A razredni starešina ga pamti da samo po dobrom, ali i "Glavi ludoj", koju mu je pustio.

Patrijah
foto: Ana Paunković

Te 1976. godine, kada je upisao srednju školu "22. oktobar" u Žablju, što je tada bilo usmereno obrazovanje i praktično deveti razred, posle koga je završio i deseti, a onda otišao na još dve godine u Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Prle, kako ga svi zovu, bio je vrlo aktivan momak, koji je voleo igranke, ali i da ide školu. Učio je ruski jezik, imao, naravno, i osnove marksizma i socijalističkog samoupravljanja, kao i ekonomsku geografiju među 13 predmeta. Milivoj Ilijin, razredni starešina, koji mu je predavao matematiku, kaže za Kurir da je Prle bio predsednik odeljenjske zajednice, dobar u svemu.

Zabalj
foto: Privatna Arhiva

- Nije bio štreber, bio je pažljiv, slušao na času, ali je voleo i da se našali. Sećam se poslednjeg dana 10. razreda, kad su se raspuštali. Dolazim ja sa svedočanstvima, a svi oni u učionici manje-više na svoji mestima. A Prle pušta ploču i pesmu Zdravka Čolića "Glavo luda". Kažem mu: "Je li to zbog mene?", a on će meni: "Ne, ne, nije", i svi prasnuše u smeh - priča nam profesor Ilijin.

Zabalj
foto: Privatna Arhiva

Miodrag Janjoš, direktor škole Uvek nam se nađe Miodrag Janjoš, koji je 27 godina direktor škole "22. oktobar" u Žablju, kaže za Kurir da je Porfirija upoznao kada je postao direktor i da im se uvek nađe: - Za šta god smo mu se obratili da nas posavetuje, za otvaranje novih profila, versku nastavu, uvek nam se nađe. Dolazio je i na naše svetkovine.

Zabalj
foto: Privatna Arhiva

A Branislav Mijatović iz Žablja, koji je ta dva razreda bio s Perićem, kaže za Kurir da se Prleta seća kao izuzetno mršavog i dobrog druga. - Bio je previše pametniji od svih nas, ali nikoga nije omalovažavao. Okrene se na času i priča s nekim đakom, a profesor vikne da ponovi šta je on upravo ispričao, misleći da ništa neće znati. Međutim, Prle ponovi sve od A do Š. Tada uopšte nije izgledalo da će u monahe. Kao i mi mangupi, u pubertetu, voleo je druženje, igranke i žive svirke - priča za Kurir Mijatović i dodaje:

Žabalj
foto: Privatna Arhiva

- Jednom nam je iznenada rekao: "E, idem na teologiju", ali mu niko nije verovao. Mislili smo da se zeza. Nikada nas nije zaboravio. Kad mi se rodila ćerka, hteo je da mi bude kum, tu u Kovilju. Ali kad je bilo krštenje, morao je u Ukrajinu, pa nam se nije dalo.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...