Najnovije vesti

GOJKO JE PREŽIVELI DEČJI LOGORAŠ IZ JASENOVCA: Film Dara iz Jasenovca nije mogao da dočara strahote, tamo su živi zavideli mrtvima
Foto: Printscreen TV Pink

stvarnost bila zapravo mnogo gora

GOJKO JE PREŽIVELI DEČJI LOGORAŠ IZ JASENOVCA: Film Dara iz Jasenovca nije mogao da dočara strahote, tamo su živi zavideli mrtvima

Društvo

Gojko Rončević, preživeli dečji logoraš iz Jasenovca, imao je samo osam godina kada su ga odveli u logor Jastrebarsko.

Nakon emitovanja filma "Dara iz Jasenovca" kaže da je stvarnost bila zapravo mnogo gora nego što je prikazano na filmskom platnu.

Dara iz Jasenovca
foto: Pritnscreen

- Film ipak nije mogao da dočara sve strahote koje su se događale u logoru. Bilo je 57 načina ubijanja, to je jedinstven slučaj u svetu, kao i sam logor što je bio. Malih Jasenovaca bilo je na hiljade na prostoru NDH. Imao sam sreću da budem odabran u grupu dečaka koje je trebalo vaspitati u ustaškom duhu i tako sam preživeo. Doživeo sam oslobođenje, kada su došli partizani 26. avgusta 1942. godine. Posle oslobođenja, došao sam u Beograd. Sedamdeset godina je skrivana istina o genocidu nad Jevrejima, Romima i Srbima na teritoriji NDH, a to je radila komunistička partija - priča Rončević.

Dara iz Jasenovca
foto: Printskrin / You Tube

Rončević je celu porodicu izgubio u ratu, a užase nikada nije zaboravio.

- Tamo su živi zavideli mrtvima, toliki stepen okrutnosti je bio primenjen, klanje, ubijanje. Mog oca su zaklali, a majku ubili, ubili su mi braću od tri i devet godina, sestru od 13 godina. Imao sam još jednog brata, kojeg su jurili da zakolju, ali je srećom samo ranjen i preživeo je. Sve vreme rata sam sanjao klanja. Na brojnim lokacijama su bili počinjeni strašni zločini, ljudi su bacani u jame i bunare. Okrutnosti nikad kraja nije bilo. FIlm je bleda slika pravog stanja, tu nisu mogli biti prikazani svi načini klanja. Oni su uživali u masakriranju, ubijanju maljem - ispričao je Rončević.

Dara iz Jasenovca
foto: Promo

On kaže da, iako nije bilo ubijanja, deca su svakodnevno umirala u Jatrebarskom.

- U logoru gde sam ja bio nisu ubijali decu, ali je svakog dana umiralo 10-12 dece. To nisu bile bolnice, već barake, pod sa malo ili nimalo slame gde su bila ženska deca od jedne do 14 godina. Ako je previše dece u bolnici, onda su ih stavljali u prostor ograđen žicom ispred.

Rončević je istakao da je veoma važno govoriti o ovim događajima, jer je istina skrivana 70 godina. 

Film "Dara iz Jasenovca" digao je Srbiju na noge i podsetio na stravične događaje iz naše istorije, ujedno i na ustaše i njihova zlodela. Delo Predraga Gage Antonijevića zaustavio je zub prošlosti u nastojanju da pojede sećanje na monstruozne zločine.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...