EKSKLUZIVNA ISPOVEST LEKARA KCS KOJI SU IZVELI SVETSKO ČUDO: Da nismo bili brzi, dobio bi gangrenu i OSTAO BEZ RUKE!
Foto: Privatna arhiva, KCS

POHVALE

EKSKLUZIVNA ISPOVEST LEKARA KCS KOJI SU IZVELI SVETSKO ČUDO: Da nismo bili brzi, dobio bi gangrenu i OSTAO BEZ RUKE!

Društvo -

Tim hirurga Kliničkog centra Srbije, Klinika za maksiolofacijalnu hirirgiju Urgetnog centra, na čelu sa deo dr Slađanjom Anđelković Matić izveo je pravo čudo i svetski podvig kada su u samo mesec dana munjevitom reakcijom jednom mladiću spasili ruku do lakta od amputacije, a drugom prišili celu otkinutu šaku!

Ovo je ekskluziva ispovest ovih hrabriih lekara:

- U subotu 27. marta dobili smo hitan poziv kolega iz Šapca da imaju pacijenta B.M. kome je industrijska mašina za dranje jaganjaca skoro iščupala ruku iz lakta, svukla celu kožu i pokidala ligamente. U roku od pola sata sve je bilo spremno i htino smo ušli u operacionu salu, sanirali obe kosti podlaktice, isečene lakat fiksirali, zašili rane....

Pacijent je sada dobro, oporavlja se i već može da pokreće ruku, a zahvaljujući munjevitoj reakciji nismo morali da presađujemo kožu. Sa mnom su tada bili dr Marko Sinić, Dr Uroš Stankovć, dr Rada Klačar, bez čije pomoći ne bismo ništa mogli da uradimo. U takvim situacijama je svaki minut važan, jer da nismo to uradili, arterija bi pacijentu otišla u trombozu, dobio bi gangrenu i ostao bez ruke - objašnjava dr Anđelković za Kurir i kaže da u Urgentnom centru KCS nikad ne odustaju od pokušaja da spasu ljudima delove tela, pa čak i kad pomisle da je nemoguće:

operacija ruke, hirigija, šina, operacihja, spašavanje ruke
foto: Privatn arhiva

- Druga operacija trajala je čitavu noću, sa prošlog četvrtak na petak, i to devet sati. Stigao na je N.D. (22), jako mlad dečko iz Gornjeg Milanova kome je šaka desne ruke bila potpuno otkinuta presom za kamen, a sa njim je trasportovana i otkinuta šaka! Kazao je posle da nije ni shvatio šta se desilo i da mu je mašina odnela ruku... Isto smo za par sati ušli u operacionu salu, zajedno sa dr Suzanom Milutinović, dr Marinom Brndušić, dr Katarinom Gambirožom i sjajnom mladom anesteziološkinjom Svetlanom Srećković.

Kao što vidite sa mnom je bilo mnogo žena koje su se hrabro bacile u koštac, kao i uvek sa najtežim zadacima. Prvo smo spasavali kosti šake, zatim prišivali tetive i arterije, a tek onda kada se uspostavila cirklulacija krenuli smo na šivenj vena. Nije bilo nimalo lako, ali najvažnije je da smo tom mladom stvorenju spasli šaku i on se takođe dobro oporavlja. Klinika za makasilofacijalnu i rekonstruktivnu hirurgiju UC KCS u Beogradu je jedina takva u celoj zemlji i kod njih se šalju najteži slučajevi ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore, Republike Srpske i drugih država.

LEKARI SU PREMORENI

- Neću da lažem da je bilo lako, svi lekari su premoreni jer radimo i smene i u kovid odeljenjima. Ja sam to veče recimo bila pripravna za odlazak u crvenu zonu i da su me zvali, neko bi drugi radio operaciju.

Doktori su umorni, ali daju sve od sebe i uvek nam je najvažnije da spasimo ljude i delove tela, da neko ne završi sa protezom, jer to ostavlja teške fizičke i psihičke posledice na pacijenta. Nema veće satisfakcije kad vidite zahvalnost na njihovim licima, a sa mnogima od njih ostanemo i bliski jer rehabilitacija zna da potraje dugo - kaže za Kurir doc. dr Slađanja Anđelković Matić.

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track