Najnovije vesti

TITA SVI ZNAMO U POZNIJIM GODINAMA, KADA JE VEĆ BIO DRŽAVNIK: Sada je na mrežama osvanula fotografija kad je imao samo 36 godina
Foto: Profimedia

nikad viđena fotografija

TITA SVI ZNAMO U POZNIJIM GODINAMA, KADA JE VEĆ BIO DRŽAVNIK: Sada je na mrežama osvanula fotografija kad je imao samo 36 godina

Društvo
12:38h

Josip Broz Tito bio je jugoslovenski komunistički revolucionar i državnik, koji je obavljao razne državničke funkcije od 1943. do svoje smrti 1980. godine.

Upravo iz perioda kada je obavljao državne funkcije nastale su fotograije po kojima poznajemo njegov lik. 

Ipak, na društvenim mrežama osvanula je Titova fotografija iz perioda kad je bio uhapšen u Zagrebu 1928. godina. 

Bombaški proces je naziv za sudski proces koji je od 6. do 14. novembra 1928. godine održan pred Kraljevskim sudbenim stolom u Zagrebu protiv Josipa Broza i još petoro optuženih za širenje komunističke propagande i neovlašćeno prikupljanje i držanje oružija i municije.

Kada je u kući u kojoj su 4. avgusta 1928. godine, uhapšeni Josip Broz i drugi optuženi, policija pronašla četiri bombe, novine su o ovom događaju pisale kao o „Bombaškoj aferi”, pa je zbog toga i sam proces nazvan „Bombaški”.

Fotografija koju smo već objavili u tekstu iznad nastala je upravo te 1928. godine kada je on uhapšen. 

Inače, Josip Broz i još dvojica optuženih bili su proglašeni krivima i osuđeni na vremenske kazne zatvora, dok je ostalo troje bilo oslobođeno. Proces je ostao upamćen po Titovom nastupu na sudu, pošto je javno priznao da je član ilegalne Komunističke partije, ali i izjavi da ne priznaje ovaj sud, već samo sud svoje partije

Nakon donošenja presude, Josip Broz je bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne - najpre u zatvor Lepoglavu, a potom u Maribor. Posle izdržanih pet godina, Broz je novembra 1933. godine bio prebačen u Ogulin, gde je do 14. marta 1934. odležao ostatak od sedmomesečne kazne zatvora, na koju je bio osuđen na tzv „Ogulinskom procesu”, oktobra 1927. godine.

Podsećanja radi, Tito je rođen u Kumovrecu 7. мај 1892. godine.  Bio je doživotni predsednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Preminuo je 4. maja 1980. umro u Univerzitetskoj klinici u Ljubljani u 88. godini, čitava zemlja je stala. O njegovom životu ispričane su mnoge priče, pa i mnogo teorija zavera.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...