KAKO PREPOZNATI PRVE ZNAKE HEMOFILIJE? Neizlečiva bolest prenosi se genetski, lečenje je KOMPLEKSNO, ali omogućava normalan život
Foto: Kurir televizija

KURIR TELEVIZIJA

KAKO PREPOZNATI PRVE ZNAKE HEMOFILIJE? Neizlečiva bolest prenosi se genetski, lečenje je KOMPLEKSNO, ali omogućava normalan život

Život -

Hemofilija je nasledna i neizlečiva bolest koju karakteriše nemogućnost normalnog zgrušavanja krvi. Lečenje je kompleksno, ali omogućava potpuno normalan život bez trajnog invaliditeta. O aktuelnostima iz ove oblasti govorio je u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji Dejan Petrović, predsednik Udruženja hemofiličara Srbije.

- Svaka retka bolest nosi određene poteškoće, a sada je dostupna terapija koja može pomoći osobama koje boluju od nje - kaže Dejan.

O tome kako nastaje i kako prepoznati hemofiliju Dejan je naglasio da je najvažnije otkriti je na vreme.

hemofilija, udruženje hemofiličara srbije
foto: Kurir televizija

- Najčešće oboljevaju muška deca, jedna od 5.000 će imati tu bolest, a prenosi se sa majke na mušku decu, a prvi znak se javlja u samom detinjstvu. Ako se javljaju obilna prvarenja i otoci prilikom pada deteta, roditelji obavezno moraju da se jave lekarima. Adekvatno lečenje i prepoznavanje bolesti na vreme može u mnogome olakšati život ljudima sa hemofilijom - kaže Dejan.

Prema njegovim rečima, korona nema većeg uticaja na osobe obolele od hemofilije, osim što je povećan rizik za zarazu.

- Povećan je rizik za infekciju, ali kada se osoba sa hemofilijom zarazi koronom ne postoji rizik za teže kliničke slike - kaže Dejan.

Svake godine u našoj zemlji pojavi se, u proseku, osam novih pacijenata, među njima i deca. Zahvaljujući velikim naporima koje ulažu država i zdravstveni sistem, postoji veliki napredak u lečenju hemofilije.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TELEVIZIJU UŽIVO

Bonus video:

01:55

SOS dugme velika pomoć za nepokretne, slabovide i usamljene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track