MARIJAN (30) KORONU PRELEŽAO NA NOGAMA, A ONDA SU STIGLE POSLEDICE: Izmerio je pritisak, prepao se i odmah otišao u bolnicu
Foto: Ana Paunković

ovo je njegova priča

MARIJAN (30) KORONU PRELEŽAO NA NOGAMA, A ONDA SU STIGLE POSLEDICE: Izmerio je pritisak, prepao se i odmah otišao u bolnicu

Društvo -

Marijan Karakafić (30) iz Zagreba bio je skeptičan po pitanju korona virusa, ali onda se zarazio i uvideo da virus nije šala.

- Bio sam skeptičan u pogledu kovida od početka i nisam se posebno štitio. Onda mi je bolest bila još smešnija kada sam se u decembru zarazio i preboleo lakši oblik. Međutim, sada se nosim sa posledicama i tek sad uviđam da kovid nije šala, kako sam mislio ranije - priča za "Večernji list".

Kada se zarazio, kaže, od simptoma je imao lagano peckanje u glavi i sinusima, laganu bol s desne strane pluća koja je trajala dva dana i temperaturu koja je išla do 38,8. Kaže, sve je trajalo 4,5 dana, nakon čega se osećao kao da se ništa nije ni dogodilo.

Marijan je, kaže, zdrav rukometaš koji nikada nije imao probleme sa pritiskom. A onda, odjednom, usred noći primetio je da se ne oseća dobro.

- Izmerio sam pritisak, bio je 175/117, puls 188. Prepao sam se. Probudio sam oca, da proverim da li nekako pogrešno merim, ali to su bile realne brojke. Onda sam se setio i da sam nekoliko dana pre toga osetio oštar bol u grudima koji sam u tom trenutku zanemario - kaže Marijan koji je odmah otišao u bolnicu gde su mu uradili pregled i otpušten je uz konstataciju da je "moguće da je posredi postkovid sindrom".

- U isto vreme, sa istim simptomima, tamo je bilo još petoro mladih ljudi - konstatuje Marijan.

Uskoro, počeo je da ga muči jak kašalj.

- Taj suvi kašalj je bio toliko jak da je nekad terao na povraćanje. Sirup ne pomaže. Od kašlja sam toliko gubio dah da ne bih mogao da sastavim ni dve reči. Jedne večeri sam bez prestanka kašljao 15 minuta, nije bilo vremena da udanem od kašlja, pa sam opet završio na hitnoj. Jedva sam davao podatke od kašlja, ali uputili su me u postkovid ambulantu. Sredinom februara zakazali su mi termin za 3. maj, nema termina - kaže Marijan.

Gušen kašljem, treći put je došao u hitnu pomoć sredinom marta; RTG ni tada ništa nije pokazivao, CRP tek malo povišen. Pretpostavili su upalu plućne maramice i dali mu kodein koji je konačno ublažio kašalj. Dobio je i dve doze antibiotika, za koji su utvrdili da je sigurno sprečio neku superinfekciju.

- CT je pokazao da nemam plućnu emboliju, ali pluća su mi sada puna limfnih čvorova, na desnoj strani je neka mrlja od 5 mm, a nešto mi nije u redu ni sa štitnom žlezdom, desni režanj je smanjen. To je trenutna dijagnoza. Poslednjih 15-ak dana mi je bolje, ali ne sasvim dobro. Pri svakom udahu kao da mi teška ploča leži na grudima. Najgore je uveče, boli u grudima, hropćem dok dišem na usta. Čekam nalaze i dalju terapiju – zaključio je svoju ispovest Marijan.

Za razliku od njega, Ružica Župan (64) imala je teži oblik kovid-19. U januaru je završila na kiseoniku, provela je nedelju dana na intenzivnoj i dve nedelje na odeljenju.

Kosa joj i dalje jako opada, zaboravna je i pluća su joj oštećena 50 odsto. Pogodila ju je i periferna pareza facijalis - usna joj se iskrivila i obesila, kao kod moždanog udara. Srećom, nakon nekoliko tretmana akupunkturom u prvoj neurološkoj postkovid ambulanti u sklopu Zavoda za neuroimunologiju Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice, stanje joj se popravilo.

- Kao posledica kovida može se javiti i Akutni poliradikuloneuritis ili Guillain- Barreov sindrom. Imamo i pacijentkinju koja je u oktobru prebolela lakši oblik bolesti, a nakon mesec dana javili su se bolovi i slabost u rukama, što nije bilo prepoznato pa je lečena kod ortopeda mesec dana i onda slučajno došla kod nas. Lečili smo je imunoglobulinom, bila je u banji, ali i dalje nije dobro. Sada joj radimo plazmaferezu, metodu izmene plazme – navodi prof. Vanja Bašić Kes sa Klinike za neurologiju KBC-a SM.

Ističe da do sada nije naišla na bolest s tako različitim posledicama, a kao neuroimunolog svake godine posle gripa vidi razne bizarne posledice. Da će pacijenti koji su oboleli od kovida određeno vreme imati posledice, nezavisno od težine bolesti, videlo se krajem prošle godine.

Pacijenti koji su imali blage tegobe odjednom su se nakon nekoliko nedelja javili sa simptomatologijom koja se u početku nije povezivala s kovidom. Oko 40 odsto ih je imalo neurološke simptome – glavobolju, vrtoglavicu, utrnulost ruku i nogu, bol u području vratne ili lumbosakralne kičme, dugotrajne zaostale smetnje mirisa i ukusa.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track