KORONA BROJKE SKORO ISTE KAO JUČE: Danas 1.304 novozaražena, 24 pacijenta preminula
Foto: Printscreen, Shutterstock

najnoviji presek

KORONA BROJKE SKORO ISTE KAO JUČE: Danas 1.304 novozaražena, 24 pacijenta preminula

Društvo -

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 9.074 građana od kojih su 1.304 novozaražena.

Preminula su 24 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 138 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 6.271 građanin, od kojih je 1.249 novozaraženih. Preminula su 23 pacijenta, a na respiratorima je bio 141 oboleli.

Ustanove socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 188 korisnika i 216 zaposlenih.

Ukupno je izlečeno 5.752 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.845 zaposlenih u tim ustanovama, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović rekao je za Kurir da se veliki broj građana tokom uskršnjih i prvomajskih praznika preterano opustio.

Mnogi su se okupljali u većim grupama, slavili i družili se, ne noseći maske, a to bi, kako kaže, moglo da dovede do novog porasta broja zaraženih korona virusom.

Naime, iako već danima beležimo pad broja obolelih od korona virusa na dnevnom nivou, a smanjuje se i broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima, dr Petrović kaže da je potreban maksimalan oprez.

- Raduje me podatak da se smanjuje broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata. Međutim, pitanje je koliko će to trajati. Za očekivati je da u narednom periodu, nakon praznika, imamo blagi porast novozaraženih. Mnogi sugrađani su slavili, a da nisu nosili maske, a to što su na otvorenom prostoru ne znači da su u potpunosti bezbedni. Ako se neko nalazio na pola metra od zaražene osobe, a nije nosio masku, lako je mogao da se inficira. Naročito ako je osoba koja ima virus pevala, vikala, galamila, jer takve akivnosti dovode do izbacivanja veće količine virusa - objašnjava dr Petrović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja