KORONA BROJKE SVE BOLJE: Novozaraženih 1.366, preminuo 21 pacijent, osetan pad broja obolelih na respiratorima
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

kovid

KORONA BROJKE SVE BOLJE: Novozaraženih 1.366, preminuo 21 pacijent, osetan pad broja obolelih na respiratorima

Društvo -

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 12.869 građana od kojih su 1.366 novozaražena.

Preminuo je 21 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 138 obolelih.

Dan ranije, podsetimo, na korona virus testirano je 12.647 građana od kojih su 1.402 bila pozitivna na kovid. Preminula su 22 pacijenta, a na respiratorima se nalazilo 145 obolelih.

Beograd je i dalje najveće žarište (266), slede Novi Sad (79), Jagodina (50), Niš (47), Kragujevac (42), Smederevo (34), Šabac (33) i Pančevo (33). Ostali gradovi i opštine imali su manje od 30 novozaraženih u prethodna 24 sata.

Do 15 sati ukupno su date 3.702.764 doze vakcine, a ukupno 1.624.685 građana je primilo obe doze.

kovid19-presek
foto: Printscreen/covid19.rs

Danas će inače biti održana sednica Kriznog štaba, a očekuje se da će biti doneta odluka o totalnom otvaranju ugostiteljskih objekata.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ne može da prejudicira odluke Kriznog štaba, ali je najavio da će sigurno biti otvaranja. Kon je rekao da smo izašli iz nepovoljne situacije i da smo sada u nesigurnoj epidemiološkoj situaciji.

- U narednim danima imaćemo posledice opuštanja koje je bilo za vreme praznika. Nepoštovanje mera će usporiti pad brojki, ali ne toliko - rekao je Kon i dodao da smo svakako u situaciji pred otvaranje.

Prema njegovim rečima, medicinski deo je tražio da se kafići unutra otvaraju tek posle 15. maja, ali ekonomski razlozi su jaki tako da je to razlog zbog kog nije hteo da prognozira današnje odluke Kriznog štaba.

- Vakcinacija je najvažnija, podižemo barijeru, kolektivni imunitet će štititi sve nas. Dok se to ne desi, biće potrebne mere, a mere mogu biti tako što će se okupljati oni koji su vakcinisani ili koji su preležali koronu - naglasio je epidemiolog.

U Tržnom centru "Ušće" u Beogradu jutros je otvoren punkt za masovnu vakcinaciju gde građani mogu da se vakcinišu protiv kovida bez prethodnog zakazivanja, a moći će da izaberu neku od trenutno dostupnih vakcina.

Punkt će u narednom periodu biti otvoren svakog dana od 9 do 21 sat.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track