ALBANCI POKUŠAVAJU DA ZAVADE SRBE I GRKE: Smišljaju lažne vesti o situaciji na Egejskom moru da bi privukli naše turiste
Ilustracija, Foto: Shutterstock

nepošteno

ALBANCI POKUŠAVAJU DA ZAVADE SRBE I GRKE: Smišljaju lažne vesti o situaciji na Egejskom moru da bi privukli naše turiste

Društvo -

Otvaranje grčkih plaža za turiste dočekano je u Srbiji s velikim olakšanjem, ali je to bio i signal da se započne prljava kampanja protiv letovanja u ovoj zemlji. Već danima na društvenim mrežama i u pojedinim medijima proturaju se lažne informacije s ciljem da se Srbi odgovore od odlaska na grčko more.

Izuzetno jak albanski lobi je još prošle godine platio 10 miliona evra za kampanju u kojoj će se ova zemlja promovisati u Srbiji kao egzotična destinacija i nova Grčka.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Pare su ravnopravno podelila pojedina, navodno, nezavisna udruženja i mediji. Cilj je dvojak: s jedne strane, odgovoriti srpske turiste od letovanja u Grčkoj, čime bi se nanela ogromna ekonomska šteta ovom bratskom, pravoslavnom narodu, ali i narušili diplomatsko-politički odnosi Srbije i Grčke - rekao je naš izvor.

Cene kao pre korone

Pre izbijanja korone u leto 2019. u Grčkoj je letovalo oko milion srpskih turista. Zbog epidemiološke situacije ovog leta ta brojka neće biti ni blizu, ali s obzirom na nestabilnu situaciju u Crnoj Gori, netrpeljivost prema Srbima u Hrvatskoj, većina naših građana će verovatno ponovo izabrati Grčku za odmor. Kako kažu neki od prvih srpskih turista koji su već otputovali u Grčku, sve funkcioniše normalno, a otvoreni su restorani i kafane. Cene su na nivou od pre dve godine, a u pojedinim mestima čak i niže jer je grčkim ugostiteljima cilj da privuku što više turista iz Srbije, a pogodnosti za naše ljude nude i vlasnici apartmana.

Vrlo promišljeno kreatori ove kampanje plasirali su dezinformaciju da prošlogodišnji, a zbog korone neiskorišćeni vaučeri za letovanje u Grčkoj, ovog leta neće važiti i da će građani moći da izvuku maksimalno od pet do 20 odsto uplaćenog novca.

- Cilj je da se stvori panika i da ljudi navale na agencije da bi povratili svoje pare. Postoji osnovana sumnja da pojedinci namerno pokušavaju da zbune građane tvrdeći da je država propisala uredbu o zamenskim putovanjima isključivo da bi zaštitila agencije i da, u stvari, predsednik Vučić želi da se što više letuje u Srbiji da se novac ne bi odlivao. Na vrlo perfidan način oni pokušavaju da mu namaknu omču na vrat i reketiraju državu jer očekuju da se nezadovoljni građani pobune i traže refundiranje troškova. Sve je s namerom tempirano u očekivanju izbora da bi se narod uzbunio - pojasnio je naš sagovornik.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tamara Trajković, Shutterstock

Međutim, kako je za naš list decidirano rekao predsednik Jute Aleksandar Seničić, informacija da će građani koristi samo deo uplaćenih sredstava za odmor u Grčkoj jednostavno nije tačna.

- Zamenska putovanja uplaćena preko turističkih agencija se koriste u punom iznosu i bez doplate ukoliko se koristi isti objekat i isti termin. Ukoliko dođe do nekih promena, recimo, putnik želi da promeni vreme putovanja onda je moguća doplata. Svi zamenski vaučeri mogu da se iskoriste do 31. decembra, dok će se od 14. januara 2022. vršiti povraćaj novca onima koji vaučere nisu iskoristili. Vratiće se kompletna suma novca koju su uplatili bez ikakvih umanjenja - kaže Seničić.

(Kurir.rs/Srpski telegraf, D.Petrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track